Trening pod 10km i poprawa wyników

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli 10km w 40min to taka ciężka orka, to ciekawe ile pracy trzeba włożyć i czasu aby zejść do 35min. I czy w ogóle jest to możliwe dla przeciętnego człapacza.
PKO
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:
Krzychu M pisze:Siła na 10k jest mocno przereklamowana.Jestem wstanie się założyć,że lepiej biegać więcej o 20% niż dotychczas niż
dokładać siłownię.Wyjątkiem może być osoba o szczególnych brakach w tej materii.
Najwięcej dać może praca nad najsłabszym elementem. Dla wielu będzie to siłownia. DLa Ciebie pewnie nie, bo robiłeś dużo siłki nim zacząłeś biegać.
Pewnie masz rację,u mnie siła jest mocną stroną,jednak przestrzegam na rzucanie się na skipy i podbiegi.Zwiększajcie bardzo
powoli obciążenia,nie ma co się cieszyć,że są "zakwasy".
Łatwo przedobrzyć i się skontuzjować.

@piotrek90: 35minut na 10k jest dla mnie nie osiągalne,to wiem.
Wszystko zależy od predyspozycji,pracy włożonej,dobrze ułożonego treningu,cierpliwości .... i niestety wieku.....za późno zacząłem się w to bawić. :oczko:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze: @piotrek90: 35minut na 10k jest dla mnie nie osiągalne,to wiem.
Wszystko zależy od predyspozycji,pracy włożonej,dobrze ułożonego treningu,cierpliwości .... i niestety wieku.....za późno zacząłem się w to bawić. :oczko:
To ile ty masz lat, ze tak lamentujesz?
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Wszystko zależy od predyspozycji,pracy włożonej,dobrze ułożonego treningu,cierpliwości .... i niestety wieku.....za późno zacząłem się w to bawić. :oczko:
No własnie jestem ciekaw jak to jest piszesz że za późno zacząłeś się w to bawić, ale czy tak trudno jest też utrzymać poziom? Powiedzmy że do 40min na 10km moża już dojść nawet jak się zaczęło późno i powiedzmy że w kategorii np M40/M45 z takim czasem można już w swojej kategorii w słabiej obsadzanych biegach już coś ugrać. I teraz czy dla kogoś kto zaczął później utrzymanie takie czasu z wiekiem jest trudniejsze niż dla kogoś kto ma za sobą karierę lekkoatletyczna?
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wrestler pisze:
Krzychu M pisze:Wszystko zależy od predyspozycji,pracy włożonej,dobrze ułożonego treningu,cierpliwości .... i niestety wieku.....za późno zacząłem się w to bawić. :oczko:
No własnie jestem ciekaw jak to jest piszesz że za późno zacząłeś się w to bawić, ale czy tak trudno jest też utrzymać poziom? Powiedzmy że do 40min na 10km moża już dojść nawet jak się zaczęło późno i powiedzmy że w kategorii np M40/M45 z takim czasem można już w swojej kategorii w słabiej obsadzanych biegach już coś ugrać. I teraz czy dla kogoś kto zaczął później utrzymanie takie czasu z wiekiem jest trudniejsze niż dla kogoś kto ma za sobą karierę lekkoatletyczna?
Odwrotnie.
Ten kto zna 29' na dychę w wieku M20, będzie miał problem się motywować biegać 5-8x w tygodniu, żeby utrzymać takie średnie 35/10km. Jednaj ci, co zaczęli z czterdziestka są jeszcze zmotywowani życiówkami, które można osiągnąć tez mając 50 lat.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cos w tym jest.
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
Krzychu M pisze: @piotrek90: 35minut na 10k jest dla mnie nie osiągalne,to wiem.
Krzychu M jest rocznik 1974.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:
Rolli pisze:
Krzychu M jest rocznik 1974.
:orany: Taki młody?
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Scoor a dlaczego Ty tak wolno biegasz interwały? Bo Twoje HRmax to 174 bpm to chyba nie jest? :hej:
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To powinienem interwaly biegac tak zeby dojsc wyzej? HRmax z tamtego roku z zawodow to 196, ale teraz ciezko mi sie zmobilizowac zeby wejsc na 180. Nawet na zawodach.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:To powinienem interwaly biegac tak zeby dojsc wyzej? HRmax z tamtego roku z zawodow to 196, ale teraz ciezko mi sie zmobilizowac zeby wejsc na 180. Nawet na zawodach.
No a nie? Masz osiągnąć vo2max. To chyba vo2max i HRmax ze sobą korelują. A gdzie tam od 174 do 196.
Kurcze sam bym chciał mieć takie HRmax, a mam tylko marne 186 :hej:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:
Skoor pisze:To powinienem interwaly biegac tak zeby dojsc wyzej? HRmax z tamtego roku z zawodow to 196, ale teraz ciezko mi sie zmobilizowac zeby wejsc na 180. Nawet na zawodach.
No a nie? Masz osiągnąć vo2max. To chyba vo2max i HRmax ze sobą korelują. A gdzie tam od 174 do 196.
Kurcze sam bym chciał mieć takie HRmax, a mam tylko marne 186 :hej:
A po co ci takie wysokie?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez sie zastanawiam... jakos nie potrafie sobie wyobrazic biegania interwalow na maxa...
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Tez sie zastanawiam... jakos nie potrafie sobie wyobrazic biegania interwalow na maxa...
E... tam... ja wole biegać interwały szybciej jak 100% VO2max.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Też lubię biegać interwały szybciej jak 100% VO2max. No i planuję ok 40 złamać te 35 na dyszkę (oczywiście na treningu) :hej: Wg mnie i koło 50 można tak szybko ( jak na amatora ) latać.
Myślę, że Krzychu M możesz się koło tych 35 zakręcić. Chyba w końcu z treningiem trafiłeś.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ