Komentarz do artykułu Zbliża się rewolucja w zakresie doboru butów biegowych

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor pisze:Jeśli się jednak przejść po okolicy i popatrzeć jak ludzie biegają (albo wydaje im się że biegają)* i wszystkie te style określa się wspólnym mianem "bieganie", to widać potrzebę wprowadzenia jakiegoś przymiotnika, który pozwoliłby na odróżnienie biegania od poruszania się w sposób mniej lub bardziej podobny do biegu.
yacool wcześniej pisze:
HeavyPaul pisze:(...) sposób poruszania się biegacza w danym momencie
jest jedną z sensowniejszych definicji biegania naturalnego. Określenie, że coś jest naturalne oznacza, że pochodzi od natury, czyli jest czymś początkowym, na co nie oddziałujemy i czemu poddajemy się. Rozwój w kierunku jakiejś umiejętności, czyli celowe działanie, trening, nie prowadzi do czegoś naturalnie nam danego już wcześniej, co utraciliśmy lecz stanowi proces specjalizacji.
Ten "naturalny" przymiotnik, o którym mówisz, jak najbardziej tu pasuje. Przestaje jednak pasować gdy zaczynamy pracować nad ruchem, czyli dążyć do świadomej zmiany.

Fredzio,
nie utożsamiaj mojej krytyki i wątpliwości w czyjeś szczere intencje z moim monopolem na prawdę. Nie trzeba wiedzieć wszystkiego lepiej, żeby dostrzec, że od czasu badań sponsorowanych przez Dasslera mija 65 lat, a okazuje się, że wciąż na tym polu jest miejsce na kolejne "rewolucje".
New Balance but biegowy
goike
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42 min 05 sek
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chyba za bardzo wierzycie w tych sprzedawców, producentów i tą rewolucję. Nikt nie będzie się kajał i przepraszał. Jak ktoś będzie chciał mieć dotychczasowy "dobór butów" to to dostanie. Różne testery analizatory itd. nie znikną nagle ze sklepów. Kto będzie zorientowany czego chce to obędzie się bez tego. Inni będą z tego korzystać. Dotychczasowe podejście do projektowania butów i sposobu ich sprzedaży nagle nie zniknie. Powstanie co najwyżej nowy nurt a potem kolejny nowy.
Zmiany przyjdą powoli i ewolucyjnie, a nie rewolucyjnie. Myślicie, że wszyscy czytają strony takie jak bieganie.pl i wiedzą o tym że mają nastąpić jakieś "rewolucyjne zmiany"? Po prostu ludzie przyjdą do sklepu i będą tak jak teraz chcieli, aby sprzedawca za nich podjął decyzję co kupić. Ludzi którzy wiedzą czego chcą to może być zaledwie 10-20% ogółu kupujących. Dlaczego dla tej niewielkiej części miałoby się wszystko zmieniać?
Wracając do sprzedawców. Pójdźcie sobie do różnych sklepów i posłuchajcie co mówią sprzedawcy klientom mniej doświadczonym (oczywiście są wyjątki). W większości przypadków niestety sprzedawcy nie mają do czynienia z bieganiem, są przypadkowi, zatem powtarzają to co przeczytają w folderach, usłyszą na szkoleniu lub od starszego kolegi. Jeśli dojdzie jakiś nowy nurt w bieganiu, to po prostu przybędzie do obsługi kolejna półka z butami "nowej generacji"

Rzucę tylko jeden przykład tego co usłyszałem w znanym sklepie sportowym.
Pani poszukiwała wygodnych sportowych butów do chodzenia, lekkich i przewiewnych. Sprzedawczyni powiedziała : "proponuje coś z butów do biegania ponieważ bieganie to takie szybsze chodzenie"

Co prawda klient nie był biegaczem i szukał coś do chodzenia ale to tłumaczenie mi wystarczy.

Wiele innych zasłyszanych porad nawet nie pamiętam ale pamiętam, że pierwsze buty - jedyne jakie kupowałem posiłkując się radą sprzedawcy były moimi najgorszymi butami jakie miałem. Nawet za bardzo do tuningu się nie nadawały. Na szczęście już ich nie mam. Wszystkie następne wybierałem już sam. Na szczęście już wtedy wiedziałem czego już chcę i nie potrzebowałem pomocy bezpośredniej sprzedawcy.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Ten "naturalny" przymiotnik, o którym mówisz, jak najbardziej tu pasuje. Przestaje jednak pasować gdy zaczynamy pracować nad ruchem, czyli dążyć do świadomej zmiany.
A jednak ktoś go w takim kontekście zaproponował, inni zaczęli używać i nie widzą sprzeczności albo że nie pasuje. Mnie to jest wszystko jedno, zaproponuj inny przymiotnik to może się przyjmie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy wrócić pamięcią do czasów sprzed tej nieprecyzyjnej propozycji. Praca nad techniką biegu, to konkretne specjalizowanie się do tej konkurencji, a nie żadne powroty do natury, czy bieganie naturalne, którym można określić wszystko co się rusza i ma fazę lotu.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chodziarz zdyskwalifikowany za podbieganie też się wpisuje w nurt "biegania naturalnego"?
yacool pisze: Praca nad techniką biegu, to konkretne specjalizowanie się do tej konkurencji, ...
Właśnie, konkurencji. Nie wszyscy traktują bieganie jako konkurencję, o czym było w jednym z poprzednich postów.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

...i dziecko goniące motyla na łące.
Taki to piękny i pojemny nurt biegania naturalnego, który przez pomyłkę zagubił się, wkraczając na konkurencyjną ścieżkę wyczynu.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi to chyba trzeba palcem pokazać, bo szukam i nie widzę tego nurtu w wyczynie. Chyba że chodzi o trenerów stawiających niektórych wyczynowców za przykład w poradnikach dla amatorów.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo też go tam nie ma.
Stąd też kłopot wewnętrznych sprzeczności sprowadzają sobie na głowę trenerzy lub prekursorzy "biegania naturalnego", którzy podstawiają wyczynowców za wzory w swoich poradnikach.
ODPOWIEDZ