Hanson's marathon method
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Ciekawy jestem opinii praktykow dotyczacej powtarzania nieudanego tygodnia treningowego. Wyjechalem na narty. Niby biegam, ale tu nie ma plaskich sciezek biegowych. Albo pod gore, albo na dol. Spokojne bieganie pod gore idzie mi jak krew z nosa. Interwaly zrobilem z gory. Wyszly w kosmicznym tempie, ale nie poczulem zebym musial dac z siebie tyle ile za zwyczaj. Bardziej musialem sie pilnowac zeby sie nie przewrocic.
Czy po powrocie do domu warto powtarzac taki tydzien w normalnych warunkach, tj. na plaskim terenie?
Czy po powrocie do domu warto powtarzac taki tydzien w normalnych warunkach, tj. na plaskim terenie?
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli jesteś na początku planu (etap budowania szybkości) możesz powtórzyć tydzień. Nie ma tam bowiem jakichś dużych obciążeń ani kilometrażu. Lecz gdy wchodzisz w etap budowania WT to nie warto. Lepiej lecieć dalej z planem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Mnie tylko zdziwiło, ze ty biegnąc z górki osiągałeś "kosmiczne" tempo.KrzysiekJ pisze:Ciekawy jestem opinii praktykow dotyczacej powtarzania nieudanego tygodnia treningowego. Wyjechalem na narty. Niby biegam, ale tu nie ma plaskich sciezek biegowych. Albo pod gore, albo na dol. Spokojne bieganie pod gore idzie mi jak krew z nosa. Interwaly zrobilem z gory. Wyszly w kosmicznym tempie, ale nie poczulem zebym musial dac z siebie tyle ile za zwyczaj. Bardziej musialem sie pilnowac zeby sie nie przewrocic.

Zakwasy?
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Pytasz czy mam zakwasy? Nie. W nogach czuje raczej narty. Doprecyzuje, ze interwaly wychodzily mi ok. 3:15/km, a ciagly po 3:45/km. Pewnie nie robi to na tobie wrazenia, ale ja normalnie biegam duzo wolniej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zakwasy przy biegach z górki są bardzo częste, bo musisz hamować cala drogę i masz nienaturalna technikę biegu. A to nie ma znaczenia, co robi na mnie wrażenie.KrzysiekJ pisze:Pytasz czy mam zakwasy? Nie. W nogach czuje raczej narty. Doprecyzuje, ze interwaly wychodzily mi ok. 3:15/km, a ciagly po 3:45/km. Pewnie nie robi to na tobie wrazenia, ale ja normalnie biegam duzo wolniej.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Zweryfikowałem dzisiaj założenia i efekty planu wg Hansonów, który rozpocząłem w styczniu b.r.
U mnie ich metoda sprawdziła się bardzo dobrze.
Żadnej ściany (tak jak obiecywali bracia), wynik z zapasem w odniesieniu do prędkości treningowych.
Z nowych dla mnie rzeczy wprowadziłem też dożywianie na trasie (żele po ok. 100kCal na 10km, 20km, 30km, 35km).
W sumie mogę polecić go starszym Panom, którzy średnio sobie radzą z szybkością, ale nie mają problemu z bieganie sześć razy w tygodniu (w moim przypadku plan na 3h dla zaawansowanych).
U mnie ich metoda sprawdziła się bardzo dobrze.
Żadnej ściany (tak jak obiecywali bracia), wynik z zapasem w odniesieniu do prędkości treningowych.
Z nowych dla mnie rzeczy wprowadziłem też dożywianie na trasie (żele po ok. 100kCal na 10km, 20km, 30km, 35km).
W sumie mogę polecić go starszym Panom, którzy średnio sobie radzą z szybkością, ale nie mają problemu z bieganie sześć razy w tygodniu (w moim przypadku plan na 3h dla zaawansowanych).
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
To gratulacje - ładnie poszło, gdzie to biegałeś?
Jesteś kolejną osobą, która zakończyła ten plan realizacją celu. Obserwowałem sporo ludzi przygotowujących się Hansonami i wnioski mam bardzo pozytywne, wszyscy, którzy trenowali systematycznie w zasadzie zrobili zakładany wynik - ta metoda treningowa jest bardzo skuteczna i ma poza tym kilka innych zalet jak dobre zrównoważenie akcentów i objętości, jest bezpieczna oraz bardzo dobrze nadaje się do różnych modyfikacji pod indywidualne potrzeby trenującego. Jednostki są na tyle "do zrobienia", że przy chwilowych kryzysach, chorobach itp powrót do rytmu treningowego także nie jest kosmicznie trudny.
Jesteś kolejną osobą, która zakończyła ten plan realizacją celu. Obserwowałem sporo ludzi przygotowujących się Hansonami i wnioski mam bardzo pozytywne, wszyscy, którzy trenowali systematycznie w zasadzie zrobili zakładany wynik - ta metoda treningowa jest bardzo skuteczna i ma poza tym kilka innych zalet jak dobre zrównoważenie akcentów i objętości, jest bezpieczna oraz bardzo dobrze nadaje się do różnych modyfikacji pod indywidualne potrzeby trenującego. Jednostki są na tyle "do zrobienia", że przy chwilowych kryzysach, chorobach itp powrót do rytmu treningowego także nie jest kosmicznie trudny.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie do tych co przerobili plan w całości i osiągneli założony wynik.
Czy treningi wytrzymałościowe realizowaliście tak jak to zalecają (na początku 3 rodziału) na pętli w terenie pofałdowanym?
Czy treningi wytrzymałościowe realizowaliście tak jak to zalecają (na początku 3 rodziału) na pętli w terenie pofałdowanym?
- div
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja raczej po płaskim bo starałem się trzymać równe tempo i też nie za bardzo miałem gdzie. Chociaż tam gdzie robiłem teren bardzo delikatnie faluje ale na tyle symbolicznie, że można utrzymać tempo w miarę równe. No i też trzeba odpowiedzieć na pytanie jaki to teren pofałdowany, bo może być taki że tempo będzie skakać od 3:30 do 5:30 ale też taki jak mój gdzie to jest prawie nie odczuwalne. Ja te biegi wytrzymałościowe robiłem w tempie HM (progowe) czyli gdzieś 15sek szybciej niż TM. Biegi w tempie maratońskim robiłem na tej samej trasie co wytrzymałościowe czyli raczej po płaskim. Biegi długie raczej trasa pofałdowana.kkisiele pisze:Mam pytanie do tych co przerobili plan w całości i osiągneli założony wynik.
36:20 1:19:45 2:53:10
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Szybkość, wytrzymałość i tempo biegałem po płaskim i równym. Gdybym miał taką możliwość, to najchętniej skorzystałbym ze stadionu (głównie ze względu na zimę).
Za to długie wybiegania i niektóre wypełniacze po górkach w lesie.
Za to długie wybiegania i niektóre wypełniacze po górkach w lesie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Mi trener mówił, aby nie hamować podczas zbiegania, tylko starać się naturalnie zbiegać. I kontrolować ruch i niepochylać się do przodu.Rolli pisze:Zakwasy przy biegach z górki są bardzo częste, bo musisz hamować cala drogę i masz nienaturalna technikę biegu. A to nie ma znaczenia, co robi na mnie wrażenie.KrzysiekJ pisze:Pytasz czy mam zakwasy? Nie. W nogach czuje raczej narty. Doprecyzuje, ze interwaly wychodzily mi ok. 3:15/km, a ciagly po 3:45/km. Pewnie nie robi to na tobie wrazenia, ale ja normalnie biegam duzo wolniej.
Bo jak hamujemy to szkodzimy kolanom.
-
- Dyskutant
- Życiówka w maratonie: 3:55:58
Dzień dobry,
Pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie treningu metodą Hansonów. Robię plan dla zaawansowanych, ale niestety w zeszłą środę przypałętała się idiotyczna kontuzja - uderzenie małym palcem stopy w kant. Nie pierwszy raz mam ten przypadek (co nazwałbym głupotą, ale jakoś się nie mam zamiaru samobiczować
). Prawdopodobnie tym razem coś się mocniej zepsuło (pękło), bo od ponad tygodnia de facto nie biegam i nie bardzo widzę możliwość bez bólu. W odpływie rozumu pobiegłem bieg na 10 km w niedzielę, ale skończyło się zejściem z trasy po 5 km, przeciwbólowe nie pomogły...
Ponieważ nie mogę biegać, więc od początku tygodnia włączyłem mocniej rower do treningu (plus ćwiczenia wzmacniające górną część ciała). Nawierzchnia to szosa i las (kros). W tym tygodniu z dzisiejszym dniem zrobiłem trzy treningi (182 km). Niestety rower to jednak jazda w lekkim obciążeniu tętna (w moi przypadku), nawet kros, chociaż mocniej to średnie 111 bpm (mój max to 163 bpm zmierzone testach wydajnościowych, myślę że jest jest odrobinę wyższe).
Hansonowie twierdzą, że przerwa ponad 10 dni, to właściwie dewastacja planu i skłaniają do weryfikacji celu (mój nie wchodząc w szczegóły, to poprawa wyniku w Maratonie Warszawskim). Obawiam się, że aby nie zniszczyć odnóża, to jednak będę musiał trochę jeszcze odpocząć od biegania, bo każde stąpnięcie czuję w stopie. Ból jest do zniesienia, ale jeśli to pęknięcie, to się za szybko nie zrośnie i będę się woził parę tygodni, czego nie chce...
Pytania:
a) Czy jazda na rowerze może w jakimś stopniu podtrzymać formę biegową lub czy jeśli będę jeździł rowerem, to nie spadnie mi forma na tyle, by móc kontynuować plan aż do wyleczenia kontuzji?
b) Jeśli faktycznie rower w pewnym stopniu może pomóc, to jak powinienem zbudować trening?
c) Bieganie z kontuzją, nawet taką, raczej wykluczam, bo za stary jestem, ale może ktoś ma jakieś rady odnośnie przyśpieszenia gojenia. Palec jest lekko spuchnięty, jakieś szuwaksy na niego kładę, krwiaki się wchłonęły, ale nie daje o sobie zapomnieć, gdy chodzę. Jazda na rowerze jest o tyle dobra, że można na pedał naciskać w taki sposób, by nie czuć bólu w stopie...
Dzięki za ewentualną pomoc.
Pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie treningu metodą Hansonów. Robię plan dla zaawansowanych, ale niestety w zeszłą środę przypałętała się idiotyczna kontuzja - uderzenie małym palcem stopy w kant. Nie pierwszy raz mam ten przypadek (co nazwałbym głupotą, ale jakoś się nie mam zamiaru samobiczować

Ponieważ nie mogę biegać, więc od początku tygodnia włączyłem mocniej rower do treningu (plus ćwiczenia wzmacniające górną część ciała). Nawierzchnia to szosa i las (kros). W tym tygodniu z dzisiejszym dniem zrobiłem trzy treningi (182 km). Niestety rower to jednak jazda w lekkim obciążeniu tętna (w moi przypadku), nawet kros, chociaż mocniej to średnie 111 bpm (mój max to 163 bpm zmierzone testach wydajnościowych, myślę że jest jest odrobinę wyższe).
Hansonowie twierdzą, że przerwa ponad 10 dni, to właściwie dewastacja planu i skłaniają do weryfikacji celu (mój nie wchodząc w szczegóły, to poprawa wyniku w Maratonie Warszawskim). Obawiam się, że aby nie zniszczyć odnóża, to jednak będę musiał trochę jeszcze odpocząć od biegania, bo każde stąpnięcie czuję w stopie. Ból jest do zniesienia, ale jeśli to pęknięcie, to się za szybko nie zrośnie i będę się woził parę tygodni, czego nie chce...
Pytania:
a) Czy jazda na rowerze może w jakimś stopniu podtrzymać formę biegową lub czy jeśli będę jeździł rowerem, to nie spadnie mi forma na tyle, by móc kontynuować plan aż do wyleczenia kontuzji?
b) Jeśli faktycznie rower w pewnym stopniu może pomóc, to jak powinienem zbudować trening?
c) Bieganie z kontuzją, nawet taką, raczej wykluczam, bo za stary jestem, ale może ktoś ma jakieś rady odnośnie przyśpieszenia gojenia. Palec jest lekko spuchnięty, jakieś szuwaksy na niego kładę, krwiaki się wchłonęły, ale nie daje o sobie zapomnieć, gdy chodzę. Jazda na rowerze jest o tyle dobra, że można na pedał naciskać w taki sposób, by nie czuć bólu w stopie...
Dzięki za ewentualną pomoc.