Pierwszy bieg górski. Garść informacji.

Hrehor
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A to jest chyba bardzo cenna wskazówka...
Na taki pomysł nie wpada się od razu :)
PKO
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

No przecież na stronie w opisie produktu jest:
"Opróżnij kieszeń na wodę z powietrza. W czasie biegu torba i kieszeń narażone są na wstrząsy. Jeśli do bukłaka dostało się powietrze, dźwięk wstrząsanej wody będzie Ci towarzyszyć przez cały trening. Aby tego uniknąć, podczas napełniania bukłaka wodą, opróżnij go z powietrza, przekręcając go rurką do góry i wdychając powietrze. Teraz znów możesz cieszyć się ciszą!"
:)
tmtomo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:13
Życiówka w maratonie: 3:17:46

Nieprzeczytany post

No to wygląda na to , ze opisu nie czytałem. W końcu przed treningiem mi nie przeszkadzało :hahaha:
Dzięki za cenną radę.
Co do kijków to i tak wydaje mi się , że w tym pierwszym biegu to mogły by bardziej przeszkadzać, bo przydałoby się wcześniej trochę poćwiczyć bieganie z kijkami, aby odpowiednio je wykorzystać.
Obrazek
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak nie biegasz na biegowkach, to bym odpuscil sobie kije bez potrenowania z nimi. generalnie afaik kijow uzywa sie albo do ultra, albo do verticali (tudziez biegow z bardzo duzymi przewyzszniami do dystansu - ja np bieglem z kijami moze ze 2 razy w zyciu (verticale), ale na gran tatr kije bede miec, chocby i mialybyc przytroczone do plecaka caly bieg) - na biegi gdzie jest stosunkowo malo chodzenia imho nie ma zupelnie sensu - lepiej pocwiczyc chodzenie z pchaniem z reki ;)

ps: ten plecak wyglada ok, napewno nic nie ma lepszego stosunku jakosci do ceny teraz niz te rzeczy z deca, aczkolwiek ja mam ten poprzedni pierwszy model (0+10) i otylez jest swietny co wlasnie 3 dni temu strzelilo mi jedno ramiaczko ;)
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Ten plecak z deca wyglada na niezłą podróbkę Salomona. Ja używam trochę bardziej uniwersalnego ultra aspire http://ultraspire.com/product/titan-2-0/

Muszę jednak powiedzieć ze o ile jest super na całodzienne wycieczki biegowe to jednak wolałbym aby wszystko było pod ręką. Dlatego następny będzie miał dużo kieszeni z przodu. Być może ten TNF byłby akurat.

Jako alternatywne rozwiazanie stosuje http://www.salomon.com/us/product/s-lab ... cle=371712

Ale to na wypady gdzie jest opcja aby uzupełnić sobie po drodze płyny / żarcie.
Hrehor
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A może miał ktoś styczność z ADIDAS KANADIA 7 TR M ??
tmtomo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, czy masz jakiś specjalny plan pod ten bieg ?
Bo ja lecę prawie z marszu, tzn. robiłem przygotowania od listopada, ale pod maraton. Dopiero po maratonie i lekkim odpoczynku, czyli miesiąc przed startem w górach, dołożyłem trochę więcej podbiegów plus częstsze ćwiczenia siły biegowej w domu.
Czuje, że forma jest, ale czy to wystarczy na bieg górski ?
Obrazek
Hrehor
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Szczególnego palu nie mam.
Mieszkam na pomorzu i raczej nie zostanę biegaczem górskim, a ten start to chęć spróbowania czegoś nowego...
No i obcowania z górami które uwielbiam od zawsze.
Charakterystyka treningu pod starty górskie jest inna niż pod asfalt, przynajmniej wg mojej wiedzy.
Nie chcę stracić prędkości.
Trenuję normalnie, tzn 50-70km tygodniowo.
Dołożyłem sobie w domu ćwiczenia na stabilizację i czucie głębokie, dodatkowo siła = przysiady.
Myślę, żeby polatać po schodach :)
Po tym pierwszym biegu zobaczę z czym to się je i zobaczymy dalej.
tmtomo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli podobnie jak ja :)
Ja schody dorzuciłem i po niektórych treningach wbiegam sobie po schodach na 9 piętro :) Dodatkowo staram się wzmacniać brzuch i plecy, bo to może być istotne na podbiegach.
Obrazek
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hrehor pisze:Dziękuję.
Czytałem ten artykuł. Wiadomo Salomon klasą samą dla siebie, ale 500-600...
Pójdę chyba w Deca...

ę ?
Jak zainwestujesz w ten plecak nie bedziesz zalowal - uzywam od dluzszego czasu
jest git - szczegolnie za te pieniadze, lekki wygodny i przemyslany

http://www.decathlon.pl/plecak-mountain ... 00110.html
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kusząca oferta. Ale nie kupię już plecaka do biegania, w którym nie da się włożyć bidonu do przedniej kieszeni. Nie żeby bukłak był zły, ale bidon jest znacznie bardziej praktyczny.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
tmtomo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Też sądzę , że kieszenie z przodu się przydają, nawet jak nie włożysz w nie bidonu, to masz miejsce na jakąś przekąskę pod ręką i nie trzeba często zdejmować plecaka.

A wracając do tematu chlupania w bukłaku to rzeczywiście po odessaniu powietrza jest cichutko :usmiech:
Obrazek
FNW
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Potwierdzam - http://www.decathlon.pl/plecak-do-biego ... 12245.html jest dobry i często polecany - na ostatnim ultracrosowym martatonie GWINT był jednym z popularniejszych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ