bieganie - początki
Moderator: beata
Moja dziewczyna miała awersję do sportu i naprawdę nigdy w życiu nie spodziewałbym się, że kiedykolwiek pokona 5km w ciągłym biegu, a w zeszłym sezonie i po 20km śmigała. Miała kilka podejść do biegania, jednak zawsze chciała za szybko i za dużo. Zamiast rozplanować sobie marszobiegi, to biegała jednym ciągiem ile wlezie. Skutki były takie, że bieganie kojarzyło jej się zawsze z jakąś mordęgą, zamiast z wspaniałym samopoczuciem i lekkim niedosytem po treningu. Generalnie sytuacja uległa zamianie, gdy znalazłem jej plan 30minut ciągłego biegu. Później przyszedł czas na plan pod 10km, a następnie pod półmaraton i tak od dwóch lat biegamy do dziś. Wydaje mi się, że niektórzy ludzie, tak jak moja luba, potrzebują jakiegoś planu, który ma jasno określone cele i wymaga reżimu treningowego. Może taki plan byłby dobry dla Twojego faceta?
Poza tym, nic na siłę. Przecież na bieganiu świat się nie kończy, zawsze możecie, np.: wyjść na rowery.
Poza tym, nic na siłę. Przecież na bieganiu świat się nie kończy, zawsze możecie, np.: wyjść na rowery.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To jest moim zdaniem najlepsze. http://bieganie.pl/?cat=19&id=547&show=1
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Narazie niech będzie telefon, czemu nie.
- mili
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Właśnie pokazałam plan chłopakowi też mu się spodobał
Ale mam pytanie dotyczące tego :
Sam lub sama możesz zdecydować – w którym momencie programu zaczynasz. Jeśli 30 sekund biegu jest dla Ciebie zbyt łatwe – zacznij od tego tygodnia który będzie dla Ciebie wyzwaniem.
WYZWANIEM - czyli możemy zacząć np od 3 min biegu i 2 min marszu ?
Myślimy że damy radę
Ale mam pytanie dotyczące tego :
Sam lub sama możesz zdecydować – w którym momencie programu zaczynasz. Jeśli 30 sekund biegu jest dla Ciebie zbyt łatwe – zacznij od tego tygodnia który będzie dla Ciebie wyzwaniem.
WYZWANIEM - czyli możemy zacząć np od 3 min biegu i 2 min marszu ?
Myślimy że damy radę
- Brando
- Stary Wyga
Nie ma problemu. Ja podobnie zaczynałem i przeskakiwałem tak że po 3 tyg już biegałem 30 min xDmili pisze: WYZWANIEM - czyli możemy zacząć np od 3 min biegu i 2 min marszu ?
Myślimy że damy radę
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Znajdź sobie inne ćwiczenia na brzuch. A6W za bardzo obciąża kręgosłup.mili pisze:
Jeszcze 3 tyg i skończę też a6w
- mili
- Rozgrzewający Się
Ale nie odczuwam żadnego bólu wręcz przeciwnie fajnie mi się wykonuje te ćwiczenia
efekty też widzę więc nie zrezygnuje z tego
Później dam sobie luz jakiś czas np 2 tyg chociaż niech mięśnie odpoczną i zabiorę się za inne ćwiczenia ale jeszcze nie wiem jakie.
Później dam sobie luz jakiś czas np 2 tyg chociaż niech mięśnie odpoczną i zabiorę się za inne ćwiczenia ale jeszcze nie wiem jakie.
- krzysztof.karczewski
- Zaprawiony W Bojach
jak boli to rośnieMama Kin pisze:ból przychodzi później
- beata
- Ekspert/Trener
Mięśniom wystarczą 24h odpoczynku. Jeżeli już za coś się zabieramy, to róbmy regularnie. Lepiej ćwiczyć co 2-3 dni, niż ćwiczyć 2 tyg. bez przerwy a później 2 tyg. nie ćwiczyć, bo to dopiero jest prosta droga do kontuzji, bólów, problemów z wagą itp.mili pisze:Ale nie odczuwam żadnego bólu wręcz przeciwnie fajnie mi się wykonuje te ćwiczenia
Nie bardzo wiem, dlaczego niby AW6 obciążać ma kręgosłup? Wydaje mi się, że obciąża go w takim samym stopniu w jakim obciążają go inne ćwiczenia na mięśnie brzucha. Należy po prostu zwracać uwagę na technikę wykonywania ćwiczeń: pilnować, żeby odcinek lędźwiowy kręgosłupa leżał płasko na ziemi a nie unosił się (można podłożyć zwinięty ręcznik), itp.
- mili
- Rozgrzewający Się
Dobrze więc nie będę robić żadnej przerwy tylko zacznę już teraz szukać innych ćwiczeń żeby po a6w od razu zacząć
Tak jak mówiłam mnie szyja ani kręgosłup nie boli
odrywa się tylko minimalnie (zależy jakie ćwiczenia)
więc chyba jest ok ?
A mięśnie czuje za każdym razem więc raczej rosną
Tak jak mówiłam mnie szyja ani kręgosłup nie boli
odrywa się tylko minimalnie (zależy jakie ćwiczenia)
więc chyba jest ok ?
A mięśnie czuje za każdym razem więc raczej rosną