Kilka prostych pytan odnosnie biegania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
amatorbiegacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,jest to moj pierwszy post takze prosze o wyrozumialosc. Od miesiąca zaczalem biegac najpierw odcinki po 3km pozniej 6km i dzisiaj 9 km (biegalem z pulsometrem), zainteresowalem sie bardziej tym jak biegac by spalac tkanke tluszczowa (obecnie robię redukcje,cwicze na silowni) czyli trzeba miec tetno na granicach 70-75% (moje max tetno to 220-28=192 a dzisiaj biegajac z pulsometrem mialem tetno w granicac 155-170) biegalem przez 52min.
Generalnie patrzac na pulsometr zebym mial tetno 70% czyli 135 to musialbym chyba chodzic gdyz podcas biegu mam zawsze wyzsze tetno , w zasadzie sprawdzac zaczalem dzisiaj dopiero przy ok5km biegu i wydawalo mi sie ze biegne wolno tak dla mnie jest wygodnie (predkosc 10-11km/h)
Jak wiadomo tłuszcz pali sie juz po 20min biegu (?) wiec jesli biegam z moja predkoscia przy moim tetnie 155-170 przez np te 50-55min to jaki trening wykonuje?czy spalam tłuszcz czy spalam miesnie a moze poprawiam kondycje? przed bieganiem stosuje BCAA a po bieganiu jem banana lub pieczywo ciemne z jajkiem , nastepnie pozniej w domu (ok 30-60min po bieganiu) dostarczam weglowodoany proste czyli ryz bialy z miesem.

dodam kilka screenow z endomondo :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

amatorbiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziekuje bardzo przydatny link. Chcialbym sie jeszcze dowiedziec biegajac z moim tempem i tentnem robie trening wytrzymalosciowy?

patrzac na pulsometr pewnie to normalne czym dluzszy odcinek tetno lekko roslo a predkosc biegu malala ale to raczej efekt juz zmeczenia organizmu?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, robiz trening wytrzymałościowy. jest ok :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

- Twoje tętno maksymalne to nie jest 192.
- tłuszcz spalisz przy każdym biegu, każdym czasie trwania i każdej intensywności.
- puls 155 a puls 170 to jest przepaść. Zupełnie inny trening. I tak, jak większość początkujących amatorów, biegasz prawdopodobnie za szybko. Jeśli chcesz obserwować jakieś rzeczywiste postępy, to przede wszystkim naucz się biegać wolniej. Dużo wolniej.
amatorbiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziekuje za rady ;)
Wiec jakie jest moje tetno max?ja obliczalem tym wzorem 220-wiek czyli 28=192.
Troche nie umiem obslugiwac pulsometru ale pokazuje on takie wartosci z wczorajszego biegu:
126 bPM AVG
177 bPM HRmax
Lo 0:39:17 [min]
Hi 0:51:39 [min]
1041kcal
134 Fat[g]
Dodam ze biegalem z taka predkoscia jaka jest dla mnie wygodno,nie bieglem tak by miec na celu zrobienie jak najlepszego czasu.
Awatar użytkownika
neevle
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:11

Nieprzeczytany post

Od siebie dorzucę jeszcze jedno - nie przesadzaj z tym jedzeniem. 50 minut niezbyt intensywnego biegu nie wymaga dopychania się bananami i ryżem z kurczakiem. Nie musisz jeść niczego ponad to, co jadasz normalnie, tym bardziej, jeżeli chcesz coś spalić.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
amatorbiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok dziekuje za rady. Z dieta moze tak marudze gdyz trenuje tez na silowni i bardziej ona jest moim priorytetem gdyz chce uzhskac fit sylwetke a bieganie dorzucam gdyz sama silownia to zlo i nie chce byc zastaly,bez kondycji itd. Tak sie zastanawiam czy nie dorzucic w bliskiej przyszlosci treningu HIIT lub jakis sprintow, gdyz podobaja mi sie sylwetki sprinterow. Obecnie wygladam tak ale chce calkowicie wytopic brzuch
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Słabo jest.
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

amatorbiegacz pisze:Dziekuje za rady ;)
Wiec jakie jest moje tetno max?
Nie wiem. Tętna maksymalnego - jak jakiegokolwiek innego fizycznego parametru - się nie liczy ze wzoru, tylko robiąc odpowiedni pomiar. "Wyliczyłem tętno maksymalne ze wzoru" ma równie wiele sensu co "Wziąłem kwadrat metrażu swojego mieszkaniu, podzieliłem przez numer lokalu i przyjąłem, że tyle wynosi mój wzrost". To taki sam przykład oceniania jakiegoś fizycznego parametru ze wzoru zamiast z pomiaru.
amatorbiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Słabo jest.
Ale z czym z bieganiem,z odzywianiem czy z sylwetka?a moze jeszcze z czyms innym?

Co do tetna max to mam zamiar isc do lekarza po skierowanie na badania wydolnosciowe i ekg serca.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Z Twoją sylwetką.
Żartuję. :)
Weź pod uwagę, że masz jednak trochę inne cele niż to na czym sie skupiamy my i większość z naszych czytelników.
My chcemy biegać szybciej na długich dystansach. I to jest priorytet. On się kłóci z niektórymi Twoimi celami, np sylwetką sprintera.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

amatorbiegacz pisze:Ok dziekuje za rady. Z dieta moze tak marudze gdyz trenuje tez na silowni i bardziej ona jest moim priorytetem gdyz chce uzhskac fit sylwetke a bieganie dorzucam gdyz sama silownia to zlo i nie chce byc zastaly,bez kondycji itd. Tak sie zastanawiam czy nie dorzucic w bliskiej przyszlosci treningu HIIT lub jakis sprintow, gdyz podobaja mi sie sylwetki sprinterow. Obecnie wygladam tak ale chce calkowicie wytopic brzuch
Obrazek
popracuj nad gęstością najszerszego grzbietu i porób trche martwych ciągów

Tompoz
Tompoz
amatorbiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pracuje cały czas :(

Obrazek
amatorbiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno, czy w moim przypadku lepiej robic dwa treningi biegania po ok 10km czy moze raz w tyg te 10km i raz trening HIIT?

Kupilem dzisiaj czerwona herbate jako lekki wspomagacz ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ