No, mnie uczyli, że przepona jest najważniejszym mięśniem oddechowym. Jej skurczenie po napięciu powoduje zmniejszenie ciśnienia w płucach i wdech powietrza. Rozluźnienie analogicznie wydech. I rzeczywiście nie kontrolujemy jej świadomie, ale to nie znaczy, że nie działa. Im silniejsza, tym mocniej. Nie bez powodu Scott Jurek zalecał ćwiczenia wzmacniające przeponę.Qba Krause pisze:po drugie, w oddychaniu praca przepony jest mniej ważna niż praca mięśni międzyżebrowych i mięśni brzucha, poza tym pracy przepony nie da się bezpośrednio, świadomie kontrolować. a tak w ogóle to kwestia marginalna.
Komentarz do artykułu Podczas biegu oddychajmy ustami.
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Podczas biegania oddychamy wszystkimi otworami, a także wszystkimi możliwymi narządami, a zatem i płucami i przeponą. Nie wiem o co chodzi w tym artykule o oddychanie jogicznym (nie sądzę, aby autor miał jakieś pojecie o jodze), ale to właśnie podczas pranajamy i innych ćwiczeń uczymy się oddychać świadomie i to zarówno płucami, jak przeponą.
Jeśli komuś wydaje się, że oddycha podczas biegu tylko przez usta, niech spróbuje wykonać trening z zatrzaskiem na nosie. Cholernie przykre doświadczenie, mało tlenu w mózgu.
Jeśli komuś wydaje się, że oddycha podczas biegu tylko przez usta, niech spróbuje wykonać trening z zatrzaskiem na nosie. Cholernie przykre doświadczenie, mało tlenu w mózgu.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Wow, w jaki to sposób przepona bierze udział w wymianie gazowej, a płuca same z siebie oddychają?MEL. pisze:podczas pranajamy i innych ćwiczeń uczymy się oddychać świadomie i to zarówno płucami, jak przeponą.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
A przepona oddycha
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
no weź się nie czepiaj oddycha i już
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Oj, Sacre zle trafiles
kate, masz racje, nie czepiam sie Przepona oddycha, miesnie miedzyzebrowe tez, a najbardziej swiadomie podczas medytacji to oddycha sie plucami
kate, masz racje, nie czepiam sie Przepona oddycha, miesnie miedzyzebrowe tez, a najbardziej swiadomie podczas medytacji to oddycha sie plucami
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
No przeciez MEL pisala, ze oddycha wszystkimi otworami czyli porami w skorze chyba tez i boje sie pomyslec czym jeszcze
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
jak szybko biegnę interwały to nawet moje zaciśnięte piąstki otwieram i oddycham przez palce, powaga.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Tutaj co innego mówi o oddychaniu:
https://www.youtube.com/watch?v=yfMvOLBTLEA
https://www.youtube.com/watch?v=yfMvOLBTLEA
- Megajra
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1:04
A jak oddychać poza tym ze ustami? jaki rytm nadać oddechowi? Ja mam wrażenie że moje oddychanie nadaje tempo mojemu biegowi, a co gorsze spowalnia bieg. Bo oddycham jakby w dwutakcie, na dwa kroki: wdech wdech, wydech wydech. Da sie uniezależnić oddech od kroku?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Dobrze oddychasz, o to chodzi. Przy spokojniejszym biegu możesz na pewno oddychać nawet 3 i 4 kroki wdech, 2 kroki wydech i inne kombinacje, To nawet fajna może być zabawa.