Jak wyznaczyć poprawnie dystans na stadionie 400m?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Czy ja wiem? Bez przesady znowu, 33 minuty na dychę to jest może ciężkie do osiągnięcia dla amatora (lub wręcz niemożliwe) przy pracy full-time, jednakże jest duża ilość biegaczy takie czasy osiągająca (oczywiście w większości z przeszłością zawodniczą). To nie jest niewiadomo jaki kosmos, kosmos to by był jakby poniżej 30 latał, bo takich to już tylko garstka :D

Znam kilka osób kręcących się w przedziale 31-33 na 10km i nie słyszałem, żeby ktokolwiek biegał takie cuda i liczył dystans co do metra. Zresztą - czy ja czegoś nie doczytałem, czy kolega Sacre nie opisał dokładnie co to za trening i co ma on dać? BO w kilku postach tak ładnie to zagmatwał, że nie wiadomo co to bieganie ma niby dać, jak to biegać, co ma niby dać różnica 5 metrów?? Konia z rzędem temu, kto jest w stanie odczuć cokolwiek na dystansie 5 metrów, przecież to jest maksymalnie sekunda biegu. Nie da się biegać takiej apteki, dziesiąte części sekundy (może nawet pół sekundy) to jest różnica we włączaniu i wyłączaniu stopera na początku i końcu dystansu...
Naprawdę nie znacie treningu 30-30 ? Bez JAJ.

http://running.competitor.com/2014/01/t ... 0-30_33782

http://www.active.com/running/articles/ ... x-training

Tutaj macie nawet kalkulator:
http://www.brianmac.co.uk/vvo2max.htm

http://www.runworks.com/about258.html

Dla Tompoza coś:
http://www.joefrielsblog.com/2014/07/hi ... ation.html

http://www.cbass.com/HighIntensity.htm
PKO
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:
google pisze:Interwał 133 m. A może 138. Ciebie powinni stąd usunąć, za kreowanie takich idiotycznych tematów i stwarzanie pozorów, że Ty cokolwiek rozumiesz. Swoimi debilnymi postami przynosisz tylko ujmę temu forum i obniżasz jego poziom. Nie powinieneś mieć prawa w ogóle się wypowiadać nie mówiąc już o udzielaniu jakichkolwiek rad.
Ej koleżko, słuchaj mnie uważnie, nie chcesz to idź stąd, pytam poważnie, jak wyznaczyć na stadionie dystans, a co ciebie to obchodzi jak mam biegać i jak to nazywam. Mi jest to potrzebne, nie rozumiesz czegoś to zmiataj...I proszę mnie nie obrażać, możesz się nie wypowiadać, jak nie wiesz jak odpowiedzieć na pytanie.

To nie żaden żart, tylko chciałbym wiedzieć jak wyznaczyć dystans i czym to zrobić?
jak to czym :szok: :szok: :szok:
jasne, że linijką.. tylko uważaj, bo niektóre linijki mają błąd w podziałce rzędu 1 mm na 100 cm , co daje błąd 13,8 cm przy dystansie 138 metrów i trening na mur beton będziesz miał w plecy :bum:

o qwa, to może lepiej nie iść....? :tonieja:
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla nie wtajemniczonych i tych co widzą o co chodzi.
Total oxygen uptake for 30-30 at 90% was 78.8 on average compared to 41.5 for 3-3 minutes at 100%, a difference of almost 90%. Total time completed was 25.5 minutes compared to 13.9 minutes, a difference of 83%. And total time at or above 95% of maximum oxygen uptake was 6.4 minutes compared to 4.6 minutes, a difference of 39%. If total time at high intensity and total oxygen uptake are the critical factors, as they seem to be, then short intervals are demonstrably better than long intervals.

Significantly, blood lactate concentration was 32% lower for 30-30 at 90% than for 3-3 minutes at 100%, 7.5 for the short intervals compared to 9.9 for long intervals. That, of course, means less lactic acid to shut down muscles and shorten high-intensity exercise time.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hej, wyrwałeś 2 akapity z kontekstu, daj link do całości.

Póki co, wygląda na to, że tylko Ty wiesz, o co Ci chodzi.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uebq pisze:hej, wyrwałeś 2 akapity z kontekstu, daj link do całości.

Przecież podałem aż 6 linków, te cytaty są wyciągnięte z któregoś linku, przeczytaj wszystkie artykuły ;p Nie pamiętam, z którego to wyciągnąłem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:Naprawdę nie znacie treningu 30-30 ? Bez JAJ.
Fizjolodzy są w stanie wymyslic sporo rzeczy które dla biegacza nie mają zastsosowania ale ponieważ mają wielkie zaplecze narzędzi, to wielu osobom są w stanie zaimponować. Veronique Billat która akurat te 30x30 wymyśliła (ale inni wymyślili 20x20, inni 30x20, wielkiego WOW tu nie widzę) jest uznaną franzuzką fizjolog ale co innego trening mający jakiś sensowny cel a co innego pomysły fizjologów.

A'propos Billat, tu jest ciekawy tekst na temat możliwości osiągania vo2max:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=125
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

był gdzieś - nie mogę teraz znaleźć, Adam Klein pomożesz? - fajny artykuł o tytule ( albo myśli przewodniej, tytuł mógł być inny, już nie pamiętam ) SPECJALIZACJA AMATORSTWA.
Moim zdaniem, to sformułowanie mówi wszystko.
Sacre pisze:

Przecież podałem aż 6 linków, te cytaty są wyciągnięte z któregoś linku, przeczytaj wszystkie artykuły ;p Nie pamiętam, z którego to wyciągnąłem.
nie chce mi się czytać 6 artykułów, żeby znaleźć to o co Ci chodzi, skoro je przeczytałeś, to powinieneś pamiętać, gdzie to jest. A może już ci się wszystko pomieszało..?

Rób jak uważasz, ale mi się wydaje, że trochę już Cię poniosło :ojoj:
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

dyskusja zmierza tylko w jednym kierunku i muszę zacytować klasyka:

"są takie rzeczy na świecie które się fizjologom nie śniły"

Sacre liczę że po zrealizowaniu planu treningowego z odcinkami o które pytasz pochwalisz się wynikami. Może wkrótce będzie trzeba zrewidować układ stadionu i obligatoryjnie zostaną dorysowane linie na tym dystansie.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomek_runner pisze:dyskusja zmierza tylko w jednym kierunku i muszę zacytować klasyka:

"są takie rzeczy na świecie które się fizjologom nie śniły"

Sacre liczę że po zrealizowaniu planu treningowego z odcinkami o które pytasz pochwalisz się wynikami. Może wkrótce będzie trzeba zrewidować układ stadionu i obligatoryjnie zostaną dorysowane linie na tym dystansie.
To się okaże kto miał rację. I pewnie myślisz, że co tydzień biegam 133m ? lol
Te trening 30-30 można przecież biegać w parku, na ulicy, gdziekolwiek, wystarczy odrobina wyobraźni, niektórym tego chyba brakuje.

uebq pisze:był gdzieś - nie mogę teraz znaleźć, Adam Klein pomożesz? - fajny artykuł o tytule ( albo myśli przewodniej, tytuł mógł być inny, już nie pamiętam ) SPECJALIZACJA AMATORSTWA.
Moim zdaniem, to sformułowanie mówi wszystko.
Sacre pisze:

nie chce mi się czytać 6 artykułów, żeby znaleźć to o co Ci chodzi, skoro je przeczytałeś, to powinieneś pamiętać, gdzie to jest. A może już ci się wszystko pomieszało..?

Rób jak uważasz, ale mi się wydaje, że trochę już Cię poniosło :ojoj:
Nie musisz czytać, jak nie chcesz, wystarczy otworzyć wszystkie linki i skopiować kawałek tekstu, a potem na otwartej stronie naciskasz ctrl+F i wklejasz i znajdujesz ten fragment, proste chyba, tak ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sacre nawet jeśli Twój trening miałby sens (a nie ma), to Twój sposób komunikowania sprawia, że zwyczajnie nie chce się z Tobą gadać.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[/quote]
Nie musisz czytać, jak nie chcesz, wystarczy otworzyć wszystkie linki i skopiować kawałek tekstu, a potem na otwartej stronie naciskasz ctrl+F i wklejasz i znajdujesz ten fragment, proste chyba, tak ?[/quote]

Tak. Tak proste, że aż prostackie. Byłem ciekaw, ale już nie jestem. Miłego biegania.
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:to Twój sposób komunikowania sprawia, że zwyczajnie nie chce się z Tobą gadać.
z ust mi to wyjąłeś :hahaha:
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mirass pisze:Wszyscy zamiast pomóc zmienili temat. Ja znam super metodę. Jest o wiele tańsza od tego kółka mierzącego metry.

Rozkładasz metr i ustawiasz stopy tak żeby złapać długość metra. Od tyłu stopy do czubka palców drugiej stopy musi być metr. Dodatkowo wiążesz sobie średniej wielkości kamyk na sznurku i idziesz. Jak tylko zrobisz 1 krok to kładziesz kamyk (dzięki sznurkowi nie musisz się schylać), przechodzisz o kolejny metr, zabierasz kamyk i znowu kładziesz przed sobą. Nie wiem jak się sprawdzi przy 138m, ale przy 60 sprawdza się wyśmienicie. Oczywiście żeby złapać idealny dystans trzeba dojść do perfekcji, ale na początku różnica przy 138m powinna wyjść maks 2m, więc powinno Cię to zadowolić.
A może po prostu zwykłe tiptopy - dystans 100m chyba dokładnie jest zaznaczony liczysz ile tam miałeś tiptopów - później przeliczasz na dystans docelowy i masz z dokładnością do połowy długości stopy wyznaczony dystans czyli jakieś 15cm wyznaczony dystans. Szybko sprawnie i bez dodatkowych sprzętów.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Sacre nawet jeśli Twój trening miałby sens (a nie ma), to Twój sposób komunikowania sprawia, że zwyczajnie nie chce się z Tobą gadać.
Dlaczego taki trening nie ma sensu?

Trening ma sens, ale mierzenie takiego dystansu nie ma.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no tak, skrót myślowy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ