Odbudowa glikogenu po treningu początkujący

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie. Jak ćwiczyłem kiedyś na siłowni to pamiętam że zalecane były węglowodany proste po treningu w celu odbudowy glikogenu po treningu. Czy taka sama zasada obowiązuje u biegaczy i czy początkujący biegacz powinien jeść węglowodany proste czy jeszcze nie przejmować się odbudową glikogenu. Biegam po ok. 5 km 4 x tyg. poza tym mam nadwagę i chcę schudnąć więc nie wiem czy węglowodany proste są wskazane u mnie po treningu czy nie. Do tej pory często po treningu piłem żelatynę z witaminą C i miodem na stawy. Miód dla poprawy smaku i z tego względu że byłem po treningu. Nie wiem czy to dobry pomysł.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przez 5 km to ubytek glikogenu jest tak mały, ze niczego nie trzeba odbudowywać.

szczególnie, jeśli chcesz schudnąć powinieneś ograniczać cukry.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A od jakiego etapu trzeba odbudowywać glikogen ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak już nie będziesz chciał chudnąc i będziesz biegał po co najmniej godzinę-półtorej

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rozumiem ale z tej łyżki miodu do żelatyny chyba nie zrezygnuję bo bez tego będzie chyba nie do wypicia poza tym myślę że po 5 km nawet jeśli niewielki ale ubytek glikogenu jest to ta łyżka miodu nie zaszkodzi a pomoże. Poza tym został mi taki nawyk z ćwiczeń siłowych że po treningu staram się spożywać węglowodany proste.
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

Właściwie to pytasz o radę, czy może chcesz, żeby Ci ktoś przytaknął?
Obrazek
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pytam o opinię ale pewnie i tak zrobię po swojemu. Interesuje mnie z czego mięśnie czerpią energię przy 30-40 minutach truchtu, czy tylko z pożywienia które zjadłem wcześniej, w jakiej mierze z glikogenu bo domyślam się że z tkanki tłuszczowej w niewielkim stopniu.

Tu znalazłem ciekawy artykuł: http://www.mojakontuzja.pl/regeneracja- ... treningow/
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Od kiedy jest miód dobry na stawy? Witamina C tez na stawy?
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Napisałem że miód dodaję dla smaku i ze względu, że to węglowodany proste po treningu. Czytałem że ponoć żelatynę razem z witaminą C powinno się brać.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie będę nawet pytał po co ci ta żelatyna.

skoro i tak zrobisz po swojemu, to szkoda naszego czasu i energii.

co do czerpania energii z węgli i tłuszczów, to zależy to od stopnia wytrenowania przemian tłuszczowych, ale ogólnie rzecz biorą z tego i z tego. pół godziny truchtu to nie jest żaden ubytek energetyczny i nie ma czego uzupełniać.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Żelatyna jest ponoć dobra na stawy, nawet tu na forum ktoś pisał że bierze jeśli dobrze pamiętam poza tym wystarczy poszukać info w sieci, nie jest to jakiś mój wymysł. Zresztą nawet lekarz mi zalecił produkty z żelatyną jak miałem problem ze stawem żuchwowo-skroniowym. Witamina C natomiast bierze udział w produkcji kolagenu i chrząstek stawowych jak przeczytałem na jednej stronie.
CzyDe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zamiast stron lepiej czytać książki ;) ale rozumiem, że nie każdy ma na to czas.

Faktycznie witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu. Przy czym pamiętaj, że im bardziej naturalna forma tym lepiej, nie sugeruj się tylko ilością. 100mg wit C z surowych owoców to zupełnie inna jakość niż 100mg farmaceutycznego kwasu l-askorbinowego. Naturalne, całe pokarmy tzw. whole foods są zawsze najlepsze.

Podobnie zamiast pić żelatynę możesz zjeść sobie np galaretę ze świńskich nóżek albo długo gotowane rosoły na kościach i chrząstkach (polecam dodać 1 łyżkę octu jabłkowego na litr wody, nie zmienia smaku natomiast w kwaśnym środowisku szybciej jest wszystko "wyciągane" do wywaru). Ale i tak dobrze, że to żelatyna a nie wywalasz kasy na suplementy ;). Przy czym z kolagenem jest tak jak z każdym białkiem, musi zostać strawione do pojedynczych aminokwasów, aminokwasy muszą dotrzeć do w tym wypadku stawów i dopiero tam zachodzi biosynteza kolagenu. Potrzeba oprócz wit C innych czynników no i odpowiednio dużo energii.
I nie wiem czy pijesz taką miksturę bezpośrednio po treningu, ale nie ma takiej potrzeby, większość procesów naprawczych zajdzie i tak podczas snu, więc kiedy najwygodniej wtedy pij/jedz.
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaminę C mam w formie proszku tzw. lewoskrętną, ponoć to jest naturalna. Dużo dobrego można o niej poczytać.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sebast pisze:Żelatyna jest ponoć dobra na stawy, nawet tu na forum ktoś pisał że bierze jeśli dobrze pamiętam poza tym wystarczy poszukać info w sieci, nie jest to jakiś mój wymysł.
Nie twój, tylko wyczytałeś w internecie. Wychodzi na to samo. "Żelatyna na stawy" ma tyle sensu co jedzenie móżdżku na poprawę stanu swojego mózgu.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sebast pisze:Witaminę C mam w formie proszku tzw. lewoskrętną, ponoć to jest naturalna. Dużo dobrego można o niej poczytać.
mod: ciach! gocu, mamy dosyć twojej nieuprzejmości. idź być niemiły gdzie indziej
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ