To po przecinku.jaro0o pisze:30' +P 6x20s/p. 40s trucht
Te 6 przebieżek wplatać w te 30 min biegu, czy najpierw robić 30 min, a potem dopiero brać się za przebieżki?
Trening interwałowy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam kolejne, jak dla mnie dość ważne pytanie. Polecacie biegać z pięty, czy ze śródstopia?
Zauważyłem, że podczas treningów biegam z pięty. Niestety, przez te treningi po 2 tyg. I etapu treningu nie mogę przebiec sprintu ze śródstopia, co kiedyś potrafiłem robić (odzwyczaiłem stopę?). Nawet jeśli próbuję wolniej biec sprint, nie mogę zrobić tego ze śródstopia.
Zauważyłem, że podczas treningów biegam z pięty. Niestety, przez te treningi po 2 tyg. I etapu treningu nie mogę przebiec sprintu ze śródstopia, co kiedyś potrafiłem robić (odzwyczaiłem stopę?). Nawet jeśli próbuję wolniej biec sprint, nie mogę zrobić tego ze śródstopia.
-
- Zaprawiony W Bojach
jaro0o pisze:Mam kolejne, jak dla mnie dość ważne pytanie. Polecacie biegać z pięty, czy ze śródstopia?
Nie da się biec sprintem z pięty

-
- Zaprawiony W Bojach
Da się, ale tak (wolno) biegają pokraki.piotrek90 pisze:jaro0o pisze:Mam kolejne, jak dla mnie dość ważne pytanie. Polecacie biegać z pięty, czy ze śródstopia?
-
- Rozgrzewający Się
1. Jakieś porady, jak "nauczyć" stopę, biegać ze śródstopia?
2. Mam wrażenie, że podczas sprintu stopa jest blokowana przez mięśnie wokół piszczeli i przez to biegam z pięty. Odkąd zacząłem robić przebieżki sprintem w prawej nodze zaczęła mnie boleć jakby sama kość piszczelowa. Czytałem, że ma z tym problem wielu początkujących biegaczy. Jakieś porady?
2. Mam wrażenie, że podczas sprintu stopa jest blokowana przez mięśnie wokół piszczeli i przez to biegam z pięty. Odkąd zacząłem robić przebieżki sprintem w prawej nodze zaczęła mnie boleć jakby sama kość piszczelowa. Czytałem, że ma z tym problem wielu początkujących biegaczy. Jakieś porady?
-
- Zaprawiony W Bojach
Poszukaj trenera.jaro0o pisze:1. Jakieś porady, jak "nauczyć" stopę, biegać ze śródstopia?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
No nie wiem ja tak przebiegłem kiedys kilometr w 2:33, choć może dla kogoś 15s/100 nie jest sprintem ale to jednak szybkopiotrek90 pisze:
Eric Orton z "Jak biegać świadomie" pokazuje różne ćwiczenia i techniki jak zacząć biegać normalnie
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:48
- Życiówka w maratonie: 3:09:32
30' + [T5k] 1600m/p. 600m + 1200m/p.400m + 800m przerwy w marszu lub truchcie
Robisz 1600m w tempie na 5km potem przerwa 600m w truchcie, jak dasz radę, lub marszu, potem 1200m w T5, przerwa 400m potem 800m w T5.
Robisz 1600m w tempie na 5km potem przerwa 600m w truchcie, jak dasz radę, lub marszu, potem 1200m w T5, przerwa 400m potem 800m w T5.
-
- Rozgrzewający Się
Drodzy forumowicze!
Chcę się podzielić z Wami moimi postępami.
Przede wszystkim zaopatrzyłem się w buty Joma Hispalis. CUDO, nie myślałem, że tyle pomogą mi buty. Minęły mi shin splits, ale za to ostatnio troszeczkę męczył mnie ITBS prawej nogi.
Czuję poprawę formy tlenowej, biegam dużo więcej, czuję się lepiej, mam więcej sił w zapasach. Organizm przyzwyczaił się do stałego tempa konwersacyjnego, nie muszę kontrolować czasu. Zaczynałem od 6min na km, nawet 6min 20s na km. Teraz nie potrafię nawet takim tempem biec, bo za wolno jest, organizm chce biec szybciej. Dziś tempo konwersacyjne to 5min z małymi sekundami na km. Biegłem dziś takim tempem 40min, wgle się nie zmęczyłem, oddech spokojny i zapas sił. Sprint nauczyłem się biec ze śródstopia, również tu czuję się bardziej szybszy. Za dwa tygodnie mierzę czas na 1km na stadionie. Podzielę się wynikami.
Pozdrawiam!
Ps. Jeśli macie jakieś uwagi/zastrzeżenia to proszę dajcie znać
Chcę się podzielić z Wami moimi postępami.
Przede wszystkim zaopatrzyłem się w buty Joma Hispalis. CUDO, nie myślałem, że tyle pomogą mi buty. Minęły mi shin splits, ale za to ostatnio troszeczkę męczył mnie ITBS prawej nogi.
Czuję poprawę formy tlenowej, biegam dużo więcej, czuję się lepiej, mam więcej sił w zapasach. Organizm przyzwyczaił się do stałego tempa konwersacyjnego, nie muszę kontrolować czasu. Zaczynałem od 6min na km, nawet 6min 20s na km. Teraz nie potrafię nawet takim tempem biec, bo za wolno jest, organizm chce biec szybciej. Dziś tempo konwersacyjne to 5min z małymi sekundami na km. Biegłem dziś takim tempem 40min, wgle się nie zmęczyłem, oddech spokojny i zapas sił. Sprint nauczyłem się biec ze śródstopia, również tu czuję się bardziej szybszy. Za dwa tygodnie mierzę czas na 1km na stadionie. Podzielę się wynikami.
Pozdrawiam!

Ps. Jeśli macie jakieś uwagi/zastrzeżenia to proszę dajcie znać

-
- Rozgrzewający Się
20' + [T5k] 2 x 60/90/120/90/60 sek. z przerwą 1' truchtu, pomiędzy seriami 2-3' trucht
Ta przerwa 1' truchtu ma być po 60s biegu/potem po 90/ 120 itd. ? Po całej 1 serii przed drugą ma być 2-3'truchtu?
Ta przerwa 1' truchtu ma być po 60s biegu/potem po 90/ 120 itd. ? Po całej 1 serii przed drugą ma być 2-3'truchtu?
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
20' - rozgrzewkajaro0o pisze:20' + [T5k] 2 x 60/90/120/90/60 sek. z przerwą 1' truchtu, pomiędzy seriami 2-3' trucht
[T5k] 60s
trucht - 1min
[T5k] 90s
trucht - 1min
[T5k] 120s
trucht - 1min
[T5k] 90s
trucht - 1min
20' - rozgrzewka
[T5k] 60s
trucht 2-3minuty
[T5k] 60s
trucht - 1min
[T5k] 90s
trucht - 1min
[T5k] 120s
trucht - 1min
[T5k] 90s
trucht - 1min
20' - rozgrzewka
[T5k] 60s
Krzysiek
-
- Rozgrzewający Się
Witam ponownie!
Zrobiłem dziś test na 1km na stadionie żużlowym, wynik : 3:16. Jestem mega zadowolony, że zrobiłem taki postęp, ale pozostały jeszcze 4 tyg treningów, żeby jeszcze trochę doszlifować czas i formę
Zrobiłem dziś test na 1km na stadionie żużlowym, wynik : 3:16. Jestem mega zadowolony, że zrobiłem taki postęp, ale pozostały jeszcze 4 tyg treningów, żeby jeszcze trochę doszlifować czas i formę