Nabyta supinacja?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio mam pewien irytujący problem. Przez około pół roku biegałem w Asics Gel Kayano, czyli butach typowo dla biegaczy z supinacją, mimo że ja sam jestem neutralny. Dowiedziałem się o tym po fakcie, bo nie wiedziałem (z własnej głupoty, bo mogłem sprawdzić), że Kayano jest przeznaczony dla supinatorów. Biegając sobie w tych butach czułem wyraźnie, że stopy opadają mi bardziej "na zewnątrz" i pojawia się napięcie po zewnętrznej stronie łydek. Lekceważyłem to, ale w końcu postanowiłem zmienić buty i przerzuciłem się na Adidas Energy Boost. Ciągle jednak czuję, że stopy nie lądują tak jak powinny i rotują na zewnątrz. Strasznie to irytujące, ma się wrażenie jakby ktoś zacisnął hamulec (tempo mimo to wcale nie jest wolniejsze), czuję też napięcie po zewnętrznej stronie łydek. Czy wywołałem u siebie supinację?
Da się to jakoś skorygować? Może wkładkami, ćwiczeniami? Ktoś ma podobne doświadczenia? Proszę o pomoc ;)
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale kayano z tego co wiem jest dla pronatorów....
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kayano jest dla pronatorów i jest możliwe, że wsparcie którego nie potrzebujesz niepotrzebnie wypychało przetoczenie na zewnątrz stopy. EB natomiast to but bez wsparcia i o konstrukcji dobrze dopasowującej się do ruchu stopy. Więc jeśli nadal biegasz na zewnętrznej części stopy to może to oznaczać, że jesteś supinatorem a nie neutralem jak deklarujesz. Dokładniejsza video-analiza na bieżni w butach i na bosaka dałaby odpowiedź.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

Tylko, że wcześniej nie miałem tego uczucia wypychania stóp na zewnątrz, a biegałem w Asics Gel Pulse.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
p.kuznik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Cześć ,podepnę się trochę pod temat.
Jest to mój pierwszy post i biegnę się przywitać ;-) .
Ale problem/pytanie jest takie... Mam bardzo duże płaskostopie a mimo tego podczas biegu stopa ląduje najpierw na zewnętrznej części stopy( tj w supinacji), czy jest to możliwe(no raczej jest!!! ) ale jakie są tego przyczyny , dodam że mam bardzo mocno rozbudowane łyki(48cm przy 170cm wzrostu) i czworogłowe czy może to mieć jakieś znaczenie. A przede wszystkim jakie to może mieć konsekwencje dla mojego biegania. ostatnio musiałem zrobić 2 tyg przerwy po tym jak na bieżni nabawiłem się kontuzji przyczepu wiązadła po wewnętrznej stronie kolana. Buty puma faas 600s ,waga 90 kg, biegam od grudnia.
p.Kuźnik
szprotka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Ja również podłączam się pod temat. Może ktoś coś więcej wie na ten temat. Bo u mnie wystąpił ten sam problem..
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Płaskostopie a pronacja/supinacja to dwie różne sprawy. Dlatego tak wątpliwe jest badanie typu "odcisk mokrej stopy" czy badanie statyczne w stylu "Foot ID" firmowane przez Asicsa. Bo możliwe jest, że masz łuk stopy bardzo płaski a mimo to rotacja w stawie skokowym powoduje, że biegasz mocno na zewnętrznej krawędzi. Tak samo w drugą stronę, osoba o prawidłowo lub nawet wysoko wysklepionym łuku stopy z powodu słabych mięśni wokół stawu skokowego może w biegu "uginać się do środka" i pronować.
Tak czy siak ważna jest praca nad techniką biegu i wzmacnianie mięśni.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest tak, jak apisał marcinnek_. Dodatkowo, skoro masz sile mięśnie nóg, to możesz mieć nogi mniej lub bardziej szpotawe (co samo w sobie nie jest ani dobre ani złe). Jeśli interesuje Cię, co się naprawdę dzieje i jaka jest tego przyczyna, to nie zawracaj sobie głowy supinacjami, tylko odwiedź specjalistę, który potrafi spojrzeć na ciało jako całość. Wiązanie Twoich problemów z przyczepem w kolanie z supinacją to trochę tak, jakby uważać że to ogon macha psem ;-) Może i złe ułożenie stopy wpłynęło na tę kontuzję, ale za złe ułożenie stopy też coś było odpowiedzialne.
Możliwe też, że miałeś za miękko pod stopami i mięśnie stabilizujące staw kolanowy musiały mocno pracować. Przecież bieżnia mechaniczna sama w sobie wszystko amortyzuje, a Ty byłeś dodatkowo w całkiem grubych butach.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
szprotka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

specjalista który spojrzy na ciało jako całość - kogo masz dokładnie na myśli?
:)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Słuchajcie, tworzycie problemy na sile. Prawie kazdy spadając na piete laduje najpierw zewnętrzna krawedzia.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A kiedyś, jak nie było internetów, człowiek wstawał rano, wkładał nogę w tenisówki i szedł biegać... Nie zastanawiał się nawet czy ma supinację, czy pronację czy biega z pięty, czy z palców ;)
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo w tenisówkach nikt nie walił z pięty więc nie było nad czym się zastanawiać.
p.kuznik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję że za te wszystkie nowe posty.
Dodam że biegam ze srodstopia ale próbowałem kiedyś pobiegać z pięty jak radzi J.Skarzynski i wtedy doszło tez do "odbicia" pięty.
Mam parę jeszcze innych spostrzeżeń nt tej jednej nogi.ogólnie jest tak że w LEWYM kolanie nie mam wiazadla acl i o dziwo z tą noga nic się nie dzieje, 0 problemów, natomiast z PRAWĄ mam cały czas problemy, pięta, ahilles, więzadło poboczne wewnętrzne, powiez która idzie do tyłka a teraz naderwane chyba więzadło poboczne po zewnętrznej stronie kolana.Zrobiłem 3 tyg przerwy i ostatnio przezucilem się na rower żeby je trochę odciazyc. Dodatkowo ta noga ma bardziej rozbudowany mięsień łydki i to o jakieś 2-3 cm i udowy też. Powiem szczerze ze te powroty są flustrujace i to bardzo, bo chciałbym biegać a nie mogę.Trzeba zaczynać wszystko od początku,teraz powiedziałem że nie zaczynam dopóki nie wylecze tego w 100% bo to chyba jedyne wyjście,ale mam dosyć :-). Kolega osteopata stwierdził że rzeczywiście mogę być ustawiony na jedną stronę a dodatkowo mogę prawą nogę samoistnie przeciazac i stad te problemy.Trzeba byłoby chyba zrobić dynamicznie badanie biegu?! zeby to sprawdzić i smignac do lekarza sportowego może, rozciagac, rozciągac i jeszcze raz biegać ;-)

Ps.przepraszam za brak polskich liter,pisze z telefonu.
p.Kuźnik
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szprotka pisze:specjalista który spojrzy na ciało jako całość - kogo masz dokładnie na myśli?
:)
Dobrego fizjoterapeutę na przykład :-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ