Pierwszy start na 5 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mandaris
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że nic złego. Choć to głównie właśnie takich pistoletów w końcówce przeganiam ;)
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

mandaris pisze:Oczywiście, że nic złego. Choć to głównie właśnie takich pistoletów w końcówce przeganiam ;)
Tak już jest... :hej:
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mandaris pisze:Oczywiście, że nic złego. Choć to głównie właśnie takich pistoletów w końcówce przeganiam ;)
To będzie straszne jeśli pod koniec dziewczyny będą mnie przeganiać :D

Trenuję ostro na siłowni, rowerek i bieganie codziennie, będzie rekord! Ale podejdę do tego z głową ;) A następne (ostatnie już) mierzenie czasu zrobię na normalnej pełnowymiarowej bieżni :)
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brando pisze:To będzie straszne jeśli pod koniec dziewczyny będą mnie przeganiać :D
Kolego nie chcę straszyć, ale sugeruję psychicznie się nastawić, że znajdą się dziewczyny które znikną daleko z przodu po 500 metrach, a po kilometrze to nawet cienia ich pleców nie zobaczysz :D
biegam ultra i w górach :)
martyn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 35

Nieprzeczytany post

Brando pisze:Za 13 dni chciałbym wystartować w biegu na 5 km. Cały czas się zastanawiam. Czy to już pora?

Biegam od grudnia, doszedłem do poziomu 10km co 2 dni, czas około 60-70 min. Potem w końcu stycznia kontuzja kolana, bo postanowiłem biegać codziennie i jeszcze więcej. Wróciłem 3 tyg. temu około. Biegam co 2 dzień 5 km. Boję się o kolano znów. Schodzę poniżej 30 min na 5 km.
Takim zwykłym treningowym tempem konwersacyjnym.

1. Czy to już pora żeby sprawdzić się w zawodach na 5 km?
2. Czy biegać do tego czasu normalnie, tak jak biegam teraz po 5km co 2 dzień, czy zastosować jakiś trening? Głównie chodzi mi o jak najlepszy czas. Jeśli tak, to jaki trening polecacie?
Mam dostęp do siłowni, basenu i rowerka jeszcze.
3. Jeśli się zdecyduję to jakim tempem biec? Tak jak na treningu i celować w 30 min? Czy biec szybciej, dając z siebie wszystko ledwo oddychając? A może biec szybciej, potem biec wolnej żeby odpocząć i obniżyć puls i wtedy znów szybciej? Jaką taktykę obrać?

Wiem, że może śmieszne pytania, jakbym przygotowywał się do maratonu co najmniej, ale to mój pierwszy raz :D

Co zrobić żeby wypaść jak najlepiej i żeby inni ludzie nie mijali mnie tylko cały wyścig?
nie chcę się wymądrzać, bo wiele lat nie biegałem, ale życiówkę mam około 17 min na 5 km, więc może krótko jak się przygotowywałem:

- 5 km nie było moim docelowym dystansem, raczej 800-1500-3000m, po prostu pojawily się ważne zawody na 5 km i wypadało pobiec,
- moja złota zasada (nie wiem czy dla wszystkich, ale moj trener to powtarzał): znacznie łatwiej wydłużyć dystans niż skrócić długi. Do docelowego biegu na 5 km bardzo rzadko biegałem na treningu jednorazowo pow. 5-6 km (!), przed zawodami raptem raz pobiegłem na 'dychę',
- dużo biegania w stylu szybkie 3 km, rozciąganie, a później 2-3 km w miarę szybko,
- czasem trening w stylu: 1. bardzo lekkie rozruszanie się, prawie chód, przez ok. 3-5 minut, 2. rozciąganie, 3. seria 1 km w tempie dość szybkim (sam musisz wiedzieć ile to dla Ciebie jest), kolejny km (bez odpoczynku) o 10 sekund szybciej, 3 km znów o 10 sekund szybciej, 4 km raczej na maksa, 4. rozciąganie, 5. roztruchtanie, czyli ok 5 minut człapania dla rozluźnienia
- sporo interwałów, ale nie na 100-200 metrów, tylko powiedzmy raz w tygodniu treningi na interwały 300-400 metrowe (seria po 4-5 razy), do tego 10-15 minut luźnego biegu
- nie łaziłem na żadne siłownie, rowerki itd itp
- pracuj nad stylem, styl wypracowuje się na interwałach, relatywnie mocna praca rękami, jak patrzę na biegających w parkach to mają ręce jak u boksera

nota na koniec ;-) nie jestem profesjonalistą, więc piszę tylko to, co sam robiłem, być może inni uznają to za głupie lub niebezpieczne, więc skorzystaj z różnych rad
życiówka:
800 metrów (stadion AWF Wwa): 2:05
3 km stadion (Wwa): 9:09
5 km przełaj (bieg górski): 17:29

obecnie ;)
1000m: 3:59 i trup :)
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim za porady.

Mój czas na dzisiejszych zawodach to 24:13!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Nie mogę wyjść z samouwielbienia. HAHAHAHAHAH! Już nie mogę się doczekać kolejnych zawodów!

Było rewelacyjnie, warto się męczyć na treningach żeby przeżyć coś takiego.

Jeśli dopiero zaczynasz biegać to koniecznie wystartuj w zawodach jakichś, wierz mi że nie pożałujesz!

24:13 !!!

Taki tam opis mojego biegu na szybko :D

http://odgrubasadoultrasa.blogspot.com/ ... n-nie.html
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D