Maraton Warszawski - Trasa

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

(Edited by RobertD at 8:28 pm on Aug. 31, 2003)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mam wrażenie, ze to nasza dyskusja spowodowała pojawienie się tego na stronie maratonu, - ODLICZANIE - 17 DNI DO STARTU...
www.maratonwarszawski.com - broń Boże nie wpisujcie z rozszerzeniem .pl  ;)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przeczytałem zasady pomiaru przy pomocy kodów paskowych i nadal mam wątpliwości co do jego niezawodności. Wystarczy, że na starcie stanie 1000 osób, a na metę w okolicach 3:20 wpadać będą grupki zawodników i znowu może się okazać, że przewodnik niewidomego będzie minutę przed lub za swoim podopiecznym.

No, ale przestaję sie przyczepiać, w Konopiskach przy tym nowatorskim systemie (startowało 150 zawodników) miałem czas gorszy o 7 sek. od zmiarzonego własnoręcznie, ale może po prostu za szybko biegłem... Jak to było, .... , e=mc2?
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

(Edited by RobertD at 8:30 pm on Aug. 31, 2003)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To trochę będzie długi wywód, ale zaryzykuję...

Robert, przeczytałem dokładnie artykuł i wysuwam wniosek, ze chipy są niezawodne, tylko obsługujące je osoby nie zawsze. Jeśli system działa, to jest nie do pokonania. Być może to dobra decyzja żeby zastosować w Maratonie Warszawskim podwójny system pomiaru czasu, zwłaszcza jeśli organizator czuje się niekomfortowo z niezawodnością chipów.

Ale zwróć uwagę na argument dyrektora Chicago Marathon - "użycie chipów zmniejszyło liczbę interwencji medycznych na mecie maratonu". Jeśli ktoś ignoruje ten argument to nie mamy o czym rozmawiać. Niestety pojęcie większości obsługujących metę ludzi o fizjologii wysiłku jest w Polsce żenująco niskie. Przyznam, że nigdy nie widziałem w Polsce biegu, na którym meta zorganizowana byłaby tak, że za nią byłyby ustawione długie "leje" umożliwiające za linią mety jeszcze bieg i powolne zwolnienie aż do zatrzymania się, a potem marsz. Najczęściej osoby z - pożal się Boże - licencjami PZLA stoją 2m za linią mety, którzy wręcz siłą zatrzymują zawodników za metą, którzy muszą stanąć jak wryci. Abstrahuję już od aspektu zdrowotnego, ale z powodu spisywania numerów tworzą się kolejki i zatory (pamiętasz Bieg Niepodległości w zeszłym roku).

A czy z kodami kreskowymi będzie sprawniej? Nie trzeba wielkiej filozofii, żeby sobie wyobrazić zamieszanie jakie spowoduje wpadnięcie na metę w "szczycie" (3:00 do 3:30) zawodnika, który z jakiegoś powodu będzie miał nieczytelny kod kreskowy (w sypermarketach, w których opakowania sprzedawanych produktów w odróżnieniu od numerów startowych nie są mokre, zapocone, pogięte, nieczytelne kody kreskowe to rzecz powszechna, która mi zdarza się prawie przy okazji każdych zakupów). Efekt będzie taki, że tworzyć się będą kolejki, a z powodu nieczytelnych kodów, lub po prostu braku kodów kolejność i czas zawodników mogą znacznie rozminąć się z rzeczywistością. I nie chce mi się wierzyć, że akurat na maratonie w Warszawie AD 2003 wszystko pójdzie jak po maśle. Dlatego naprawdę radzę wziąć ze sobą dobry zegarek.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

(Edited by RobertD at 8:31 pm on Aug. 31, 2003)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert, używasz argumentów, które są tak samo dobre do krytyki systemu z chipami jak i innych elektronicznych systemów, a ten z kodami kreskowymi jest też systemem elektronicznym, więc musi być jakiś program, sprzęt wrażliwy na wilgotność i temperaturę, a więc ryzyko, że to wszystką siądzie.

Nie wiem skąd czerpiesz informacje twierdząc, że "na całym świecie procent błędów jest tak duży, że organizatorzy nie decydują się podobnie jak emte, na uznanie czasu chipa za oficjalny." Bo z moich doświadczeń wynika, że wręcz przeciwnie. Na prawie wszystkich imprezach biegowych poza granicami naszego kraju w jakich wziąłem udział w ciągu ostatnich pięciu lat chipy były podstawą do ustalenia OFICJALNEGO czasu zawodników na mecie.

Myślę zresztą, że mylisz dwa pojęcia: "użycie chipów" i "czas netto" żonglując wymiennie oboma pojęciami. Bo przecież czas brutto w Berlinie, Chicago, Londynie "złapany" jest przy pomocy chipów. W Berlinie, PAryżu, Londynie, Duisburgu, Wels nikt nie stoi na mecie ze stoperem notując czas zawodników - zarówno czas brutto jak i netto podaje się na podstawie zarejestrowanego czasu w którym "chip przebiegł linię mety".

Autor artykułu podają kilka przykładów kiedy system championchip działał wadliwie. Na tym forum można poszukać ciekawe historyjki jak w cyklu imprez z ręcznym pomiarem czasu przez sędziów, sądząc po czasach na mecie, niewidomy i jego przewodnik wbiegali na metę w odległości 200m mim, że w biegu startowało tylko kilkadziesiąt osób.

Na koniec powiem tylko tyle, że wszystkie systemy bywają zawodne, ale uważam, że powszechność użycia systemu Championchip na DUŻYCH imprezach biegowych jest wystarczającym argumentem mówiącym o jego zaletach.

A problem "netto, czy brutto" jako czas do klasyfikacji generalnej to zupełnie „insza inszość”, każdy może mieć na ten temat inne zdanie.

A w ogóle to będziesz na Kabatach? :)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się całkowicie z Pawlem.
Przy większej niz 40 osób ilosci startujacych jest to najlepszy system .
Błedy zdarzają się, ale z moich doświedczeń wynika że są to błedy głownie ludzkie. Sama w tym roku na biegu w Berlinie poprosiłam zapisującą mnie kobietę o wyraźniejsze zaznaczenie że w spisanym kodzie z CHIP'a nie ma 2 tylko jest Z. Po tym jak przez czyjeś bazgroły zagubiono mnie 2 razy jestem na to wyczulona.
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

(Edited by RobertD at 8:37 pm on Aug. 31, 2003)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też będę, ...się pościgamy :)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
stonoga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PAwle nie bądź okrutny.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
kuba112
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanie, moze nie zwiazane bezposrednio z tematem, ale nie chcialem zakladac nowego. W regulaminie jest napisane, ze przed startem trzeba pokazac dowod wplaty wpisowego. A jezeli robilbym przelew elektroniczny, to co musze im pokazac? Mam wydrukowac potwierdzenie wplaty z mbanku?
Pozdrawiam :)
[url]http://www.biegowyserwis.republika.pl[/url]
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kuba 112- Mysle że jezeli juz teraz masz na stronie MW potwierdzenie "tak" wpisowego,to nie powinieneś się martwić. Ja też:). Podobnie płaciłem przelewem w Internecie na półmaraton w Radzyminie. Wymóg dowodu wpłaty był,ale ja pojechałem bez. Na szczęście nie było kłopotu. Po prostu regulaminy nie nadazają za realiami. Ale ten wymóg moze byc wazny dla kogos kto płaci 2-3 dni przed Maratonem.
Pozdrówka
Mirek K
kuba112
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki Mirek, to bedzie moj debiut i jak na razie o sprawach organizacujnych to nie mam wiekszego pojecia :)
Pozdrawiam
Kuba
[url]http://www.biegowyserwis.republika.pl[/url]
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powracam do tematu trasa. Czyli .... która jest aktualna, czy tak która jest na animacji czy tak która jest w zakładce ulica po ulicy. Dzisiaj dodatkowo wyszedł artykuł w Newsweek i tam jest także narysowany ten stary model. I jeszcze jedno pytanie. O której tak na prawdę jest start.
Ibex    
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ