...a to jeszcze wydaja?? dawno, dawno temu tez kupowalemfarerdota pisze:... i młody technik
Co czytacie, gdy nie biegacie :)
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Eat & Run. My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness by Scott Jurek.
Nie jest to Literatura, ale wiele się dowiedziałem na temat swiata ultrabiegaczy...
Pssst. Mam ebooka
-
lepkareka
- Wyga

- Życiówka na 10k: 00:49:48
- Życiówka w maratonie: brak
Obecnie czytam "Tor. Historia niemieckiego futbolu", a wcześniej przeczytałem "Futebol" o piłce w Brazylii.
Oba tytuły świetne, polecam.
Oba tytuły świetne, polecam.
Maraton - 3:45
„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:03
Jak czytasz po angielsku to za niewielką (stosunkowo - bo minimum 1$ a za 15$ już wszystko) kwotę jest mnóstwo czytania w tym styluMama Kin pisze:uniwersum próbowałam i jakoś mi nie wchodzi, prawdę mówiąc Metro 2034 też nie, tylko to pierwsze mi się podoba. Cronina obczaję, dziękimoże ktoś ma jeszcze jakieś typy w tym stylu?
https://www.humblebundle.com/books?post ... bookbundle
PS. Jest też nowy http://bookrage.org/ ale już nie w tym stylu
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

Tak
. Ja osobiście polecam Kindle. 
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Accabadora piòra Micheli Murgia
Maria Listru jest dzieckiem "narodzonym dwa razy - z biedy jednej kobiety i bezpłodności drugiej". Niezauważana przez bliskich, nagle
staje się kimś ważnym. Przybrana matka, Tzia Bonaria, otacza ją troską i
opieką i tylko czasem, nocą znika w ciemnościach. Zawsze wtedy w domu któregoś z sąsiadów rozpoczyna się żałoba. Maria nie potrafi zaakceptować, tego, że jej opiekunka pełni rolę accabadory. Dopiero po latach, czuwając przy jej łóżku, przy łóżku zdanej na jej łaskę kobiety rozumie, na czym polega ulżenie czyjemuś cierpieniu - misja accabadory, czyli tej, która kończy... Magiczna proza utrzymana na granicy między etnograficznym zapisem sardyńskich obyczajów a wytworem wyobraźni autorki.
Maria Listru jest dzieckiem "narodzonym dwa razy - z biedy jednej kobiety i bezpłodności drugiej". Niezauważana przez bliskich, nagle
staje się kimś ważnym. Przybrana matka, Tzia Bonaria, otacza ją troską i
opieką i tylko czasem, nocą znika w ciemnościach. Zawsze wtedy w domu któregoś z sąsiadów rozpoczyna się żałoba. Maria nie potrafi zaakceptować, tego, że jej opiekunka pełni rolę accabadory. Dopiero po latach, czuwając przy jej łóżku, przy łóżku zdanej na jej łaskę kobiety rozumie, na czym polega ulżenie czyjemuś cierpieniu - misja accabadory, czyli tej, która kończy... Magiczna proza utrzymana na granicy między etnograficznym zapisem sardyńskich obyczajów a wytworem wyobraźni autorki.
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
Również polecam, mam PW2 oraz córcia ma kindle 5. Ilość przeczytanych książek diametralnie wzrosła, min 20 roczniekojer pisze:Tak. Ja osobiście polecam Kindle.
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

Nie tyle szybciej ile wygodniej. W zasadzie ma się go stale przy sobie, "otwarty" jest na właściwej stronie i łatwiej po niego sięgnąć w autobusie/tramwaju/itp. niż po papierowa książkę.Mama Kin pisze:ale co, że na kindlu szybciej się czyta?
Ja lubię papierowe książki, ale zdecydowanie wygodą wygrywają czytniki.
- cava
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
U mnie niestety nie ma korelacji Kindel -> większa ilość przeczytanych.
szybciej i więcej bo "zajadlej" czytam z papieru
Kundel jest wygodny zwłaszcza w sytuacjach kiedy zabieram "czytadło" gdzieś ze sobą. Jest lekki i mały+ największa z zalet: jest się kompletnie niezależnym od dostępnych źródeł światła, można czytać dosłownie wszędzie i nikomu się nie przeszkadza ani nam nie przeszkadza ze jest: za ciemno/słońce świeci w kartki, światło ma nieodpowiednią temp. i bolą oczy, miga/gaśnie/coś.
Ale nie ma tej... magii.
A wracając do Dukaja- bardzo to ciekawie koreluje z jego artykułem w ostatnim numerze magazynu "Książki".
Z wątkiem skupiania i rozpraszania uwagi w zależności z jakiego medium korzystamy czytając.
Swoją drogą, bardzo ciekawy artykuł.
szybciej i więcej bo "zajadlej" czytam z papieru
Kundel jest wygodny zwłaszcza w sytuacjach kiedy zabieram "czytadło" gdzieś ze sobą. Jest lekki i mały+ największa z zalet: jest się kompletnie niezależnym od dostępnych źródeł światła, można czytać dosłownie wszędzie i nikomu się nie przeszkadza ani nam nie przeszkadza ze jest: za ciemno/słońce świeci w kartki, światło ma nieodpowiednią temp. i bolą oczy, miga/gaśnie/coś.
Ale nie ma tej... magii.
A wracając do Dukaja- bardzo to ciekawie koreluje z jego artykułem w ostatnim numerze magazynu "Książki".
Z wątkiem skupiania i rozpraszania uwagi w zależności z jakiego medium korzystamy czytając.
Swoją drogą, bardzo ciekawy artykuł.
-
Sghjwo
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Wygodniej to sie nosi, a nie czyta.kojer pisze:Nie tyle szybciej ile wygodniej.Mama Kin pisze:ale co, że na kindlu szybciej się czyta?
Sam czytam na iPhone, ze wzgledu na ciezar papieru i jrst pod reka caly czas.
Kiedys sie czlowiek smial z tych co maja caly czas telefon przed nosem, a teraz sam czy to w autobusie, czy w metrze czytam "ksiazki".
Juz ponad rok czasu nie kupilem papierowej ksiazki, no ale coz, swiat sie zmienia
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

To teraz spróbuj poczytać z papieru Lód Dukaja stojąc w zapchanym autobusie i trzymając się jedną ręka poręczy. I wtedy porozmawiamy o wygodzie czytaniaSghjwo pisze:Wygodniej to sie nosi, a nie czyta.kojer pisze:Nie tyle szybciej ile wygodniej.Mama Kin pisze:ale co, że na kindlu szybciej się czyta?
Sam czasami czytam z telefonu ale to jednak nie to samo co e-papier.Sghjwo pisze:Sam czytam na iPhone, ze wzgledu na ciezar papieru i jrst pod reka caly czas.