Ostatnio Marcin Lewandowski, trenował z Mo w Etiopi, i trening tempowy kończyli 200m odcinkiem w prędkościach 25-26 sek. Czyż to nie sprint ?????Maurice pisze:Roli, podałbyś jakiekolwiek wiarygodne źródło do rewelacji jakoby którykolwiek z obecnych maratończyków trenował sprinty?
Dziwi Cię moja argumentacja ad. braku sensu takich jednostek dlatego, że nie umiesz jej podważyć?
A odwracanie kota ogonem i rozpaczliwa próba deprecjonowania wolnych tlenowych wybiegań w treningu pod 10k jest co najmniej nie na miejscu u trenera tej klasy co Ty..
Bieg na 100 - czas, wiek
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
nie wiedziałem, że ML jest maratończykiem
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
i dla MF 25-26s to sprint?
a jak dokładnie wyglądał ten trening tempowy? zaciekawiłeś mnie, nie słyszałem o tym..
W mojej skromnej opinii czym innym jest sprinterska końcówka biegu ciągłego, a czym innym jednostka krótkich powtarzanych sprintów

a jak dokładnie wyglądał ten trening tempowy? zaciekawiłeś mnie, nie słyszałem o tym..
W mojej skromnej opinii czym innym jest sprinterska końcówka biegu ciągłego, a czym innym jednostka krótkich powtarzanych sprintów
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, 08:31 przez Maurice, łącznie zmieniany 1 raz.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Maurice pisze:i dla MF 25-26s to sprint?
przecież on się z bieżni wywodzi
barcel, no proszę Cię..
że się z bieżni wywodzi i na niej startuje nadal to jedno, że zaczął biegać regularnie na ulicy połóweczki i zdarzyło mu się przebiec maraton to drugie.
Przeanalizuj sobie trening Bekele czy zawodników Canovy do maratonu.
Biegają odcinki w prędkościach nawet do 118% prędkości startowej w maratonie, a podbiegi biegają w przysłowiowego "prawie-maksa".
Więc idea klepania kilometrów, tylko i wyłącznie pilnowania się prędkości startowej i wolniejszych jest błędna, w mojej ocenie.
W Edynburgu Mo goniąc Kenenise przeleciał ostatnie 400m w 54sek, co regularnie robi na 5 i 10k na stadionie (nawet 52 sek). Czy wytrenował to biegając tylko po 3:00/km (prędkość maratońska)?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
zedytowałem swój wcześniejszy post..
Ale ja nigdzie nie neguję słuszności biegania odcinków tempem 'do 118% prędkości startowej w maratonie'
doczytaj co wcześniej pisałem
Ale ja nigdzie nie neguję słuszności biegania odcinków tempem 'do 118% prędkości startowej w maratonie'

- barcel
- Zaprawiony W Bojach
typowo sprinterskich treningów może długasi nie stosują, ale ogólnie panuje tendencja wśród osób wchodzących w "tajniki biegania", że trenując np. do maratonu, nie należy biegać za szybko.Maurice pisze:zedytowałem swój wcześniejszy post..
a to ZALEŻY, kiedy, jak i jak dużo?
jeśli zaś o wspomnianą przeze mnie jednostkę treningową Mo, M.L. i T.Z. to wspomina o niej Marcin na swoim profilu na "Twarzoksiążce", jak również inny z uczestników tego treningu

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Dla Mo Faraha 13s/100m to nie sprint. On lekko poniżej 14s/100m poleciał 1500m dwa lata temu.
LINKhttp://www.telegraph.co.uk/ pisze:Galen Rupp, Farah’s in-form American training partner, is another athlete with a prodigious kick. The word is that he recently clocked 11 seconds dead in a 100m training sprint and is in the form of his life.
Krzysiek
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Powiedzmy, że dla Ciebie 15sek na 100m to tez nie sprint, bo dasz rade pobiec 13sek. Pytanie, czy robisz treningi z prędkością 15 sek na 100m ???Buniek pisze:Dla Mo Faraha 13s/100m to nie sprint. On lekko poniżej 14s/100m poleciał 1500m dwa lata temu.
LINKhttp://www.telegraph.co.uk/ pisze:Galen Rupp, Farah’s in-form American training partner, is another athlete with a prodigious kick. The word is that he recently clocked 11 seconds dead in a 100m training sprint and is in the form of his life.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Nie robię, ale przez to co pisze Rolli zawstanaiwam się czy nie powinienem...
Zdarzało mi się robić sprinty pod górę. Takie 8-10 sekundowe naprawdę na maksa.
Zdarzało mi się robić sprinty pod górę. Takie 8-10 sekundowe naprawdę na maksa.
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Jak będę miał czas to poszukam...
Napisałem taki artykulik na tematy treningów szybkościowych na rożnego rodzaju prędkościach. Jest u Adama do kontroli.
Podstawowa teoria mojego treningu jest: trenuj wszystkie prędkości. Od sprintu do człapania w 6'/km.
Tu taki krótki wyciąg na tematy prędkości wokół Vmax:
Napisałem taki artykulik na tematy treningów szybkościowych na rożnego rodzaju prędkościach. Jest u Adama do kontroli.
Podstawowa teoria mojego treningu jest: trenuj wszystkie prędkości. Od sprintu do człapania w 6'/km.
Tu taki krótki wyciąg na tematy prędkości wokół Vmax:
1. Szybkość maksymalna. Odcinki 20m-30m-40m. Szybkość maksymalna. Start lotny. Ilosc do (!!) 4-5x na treningu. Dlugie 3-5’ przerwy. Celem jest poprawa biomechaniki, ekonomi ruchu i neurologicznych możliwości sterowania mięśni. Dla sprinterów (Sp), dystansów średnich (MD) i dystansów długich (LD).
2. Szybkość ponad maksymalna. Biegi z górki, biegi z wiatrem. Krótkie odcinki do 60m, do nawet 105% Vmax. Pozwalają na dalszy rozwój neurologicznych możliwości, poprawa szybkości maksymalnej (Vmax) i koordynacji ruchu (UWAGA! Trening tylko dla bardzo zaawansowanych z bardzo dobra koordynacja) Przerwy 5-6’. Dla Sp i MD.
3. Przyspieszenie maksymalne. 30-40m. Starty z bloku, pozycji lezącej, stojącej. Przerwy 3-4’. Ilość do 3 na treningu. Cos raczej dla sprinterów i szybkich MD. Poprawa przyspieszenia.
4. Szybkość. Trwanie odcinka do 15s do 96-98% Vmax. Te krótkie odcinki kumulują bardzo mała ilość laktatow i pozwalają na bardzo krotki odpoczynek do 90s. Ten trening wyśmienicie pozwala na rozwój FT-włókien nawet w aerobowym wysiłku. Dla MD i LD.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To jest taki rodzaj szybkościowych rytmów. Ta forma jest na świecie używane jako np. diagonalne: 3x6 diagonalnych i długa prosta jako trucht. Przerwy miedzy seriami: rundka w marszu.KrzysiekJ pisze:Ile sugerujesz powtórzeń odcinków szybkościowych opisanych w ust. 4?
Poczekaj na artykuł, to będzie więcej takich rożnych przykładów.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Chętnie przeczytam.
Z czystej ciekawości, dziś po szybkich 5 km dorzuciłem 5x 100.
Nigdy wcześniej nie biegałem tak krótkich odcinków (min.200m). Może i to znakomite "przetarcie neurologiczne", ale ewidentnie inny rytm i krok biegowy. Jestem ciekaw, czy ten aspekt też jest ujęty w artykule.
Z czystej ciekawości, dziś po szybkich 5 km dorzuciłem 5x 100.
Nigdy wcześniej nie biegałem tak krótkich odcinków (min.200m). Może i to znakomite "przetarcie neurologiczne", ale ewidentnie inny rytm i krok biegowy. Jestem ciekaw, czy ten aspekt też jest ujęty w artykule.