Bieg na 100 - czas, wiek

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:Roli, podałbyś jakiekolwiek wiarygodne źródło do rewelacji jakoby którykolwiek z obecnych maratończyków trenował sprinty?
Dziwi Cię moja argumentacja ad. braku sensu takich jednostek dlatego, że nie umiesz jej podważyć?
A odwracanie kota ogonem i rozpaczliwa próba deprecjonowania wolnych tlenowych wybiegań w treningu pod 10k jest co najmniej nie na miejscu u trenera tej klasy co Ty..
Ostatnio Marcin Lewandowski, trenował z Mo w Etiopi, i trening tempowy kończyli 200m odcinkiem w prędkościach 25-26 sek. Czyż to nie sprint ?????
PKO
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie wiedziałem, że ML jest maratończykiem
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:nie wiedziałem, że ML jest maratończykiem

ale Mo jest :-p
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

i dla MF 25-26s to sprint? :oczko:
a jak dokładnie wyglądał ten trening tempowy? zaciekawiłeś mnie, nie słyszałem o tym..
W mojej skromnej opinii czym innym jest sprinterska końcówka biegu ciągłego, a czym innym jednostka krótkich powtarzanych sprintów
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, 08:31 przez Maurice, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:i dla MF 25-26s to sprint?
przecież on się z bieżni wywodzi
barcel, no proszę Cię..

że się z bieżni wywodzi i na niej startuje nadal to jedno, że zaczął biegać regularnie na ulicy połóweczki i zdarzyło mu się przebiec maraton to drugie.
Przeanalizuj sobie trening Bekele czy zawodników Canovy do maratonu.
Biegają odcinki w prędkościach nawet do 118% prędkości startowej w maratonie, a podbiegi biegają w przysłowiowego "prawie-maksa".
Więc idea klepania kilometrów, tylko i wyłącznie pilnowania się prędkości startowej i wolniejszych jest błędna, w mojej ocenie.
W Edynburgu Mo goniąc Kenenise przeleciał ostatnie 400m w 54sek, co regularnie robi na 5 i 10k na stadionie (nawet 52 sek). Czy wytrenował to biegając tylko po 3:00/km (prędkość maratońska)?
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zedytowałem swój wcześniejszy post..

Ale ja nigdzie nie neguję słuszności biegania odcinków tempem 'do 118% prędkości startowej w maratonie'
doczytaj co wcześniej pisałem :hejhej:
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:zedytowałem swój wcześniejszy post..

Ale ja nigdzie nie neguję słuszności biegania odcinków tempem 'do 118% prędkości startowej w maratonie'
doczytaj co wcześniej pisałem :hejhej:
typowo sprinterskich treningów może długasi nie stosują, ale ogólnie panuje tendencja wśród osób wchodzących w "tajniki biegania", że trenując np. do maratonu, nie należy biegać za szybko.

a to ZALEŻY, kiedy, jak i jak dużo?

jeśli zaś o wspomnianą przeze mnie jednostkę treningową Mo, M.L. i T.Z. to wspomina o niej Marcin na swoim profilu na "Twarzoksiążce", jak również inny z uczestników tego treningu :-) możliwe, że byłą też notka i Mo na profilu, ale tego nie wiem :-)
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Dla Mo Faraha 13s/100m to nie sprint. On lekko poniżej 14s/100m poleciał 1500m dwa lata temu.
http://www.telegraph.co.uk/ pisze:Galen Rupp, Farah’s in-form American training partner, is another athlete with a prodigious kick. The word is that he recently clocked 11 seconds dead in a 100m training sprint and is in the form of his life.
LINK
Krzysiek
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Dla Mo Faraha 13s/100m to nie sprint. On lekko poniżej 14s/100m poleciał 1500m dwa lata temu.
http://www.telegraph.co.uk/ pisze:Galen Rupp, Farah’s in-form American training partner, is another athlete with a prodigious kick. The word is that he recently clocked 11 seconds dead in a 100m training sprint and is in the form of his life.
LINK
Powiedzmy, że dla Ciebie 15sek na 100m to tez nie sprint, bo dasz rade pobiec 13sek. Pytanie, czy robisz treningi z prędkością 15 sek na 100m ???
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Nie robię, ale przez to co pisze Rolli zawstanaiwam się czy nie powinienem...

Zdarzało mi się robić sprinty pod górę. Takie 8-10 sekundowe naprawdę na maksa.
Krzysiek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Jak będę miał czas to poszukam...
Napisałem taki artykulik na tematy treningów szybkościowych na rożnego rodzaju prędkościach. Jest u Adama do kontroli.

Podstawowa teoria mojego treningu jest: trenuj wszystkie prędkości. Od sprintu do człapania w 6'/km.

Tu taki krótki wyciąg na tematy prędkości wokół Vmax:
1. Szybkość maksymalna. Odcinki 20m-30m-40m. Szybkość maksymalna. Start lotny. Ilosc do (!!) 4-5x na treningu. Dlugie 3-5’ przerwy. Celem jest poprawa biomechaniki, ekonomi ruchu i neurologicznych możliwości sterowania mięśni. Dla sprinterów (Sp), dystansów średnich (MD) i dystansów długich (LD).
2. Szybkość ponad maksymalna. Biegi z górki, biegi z wiatrem. Krótkie odcinki do 60m, do nawet 105% Vmax. Pozwalają na dalszy rozwój neurologicznych możliwości, poprawa szybkości maksymalnej (Vmax) i koordynacji ruchu (UWAGA! Trening tylko dla bardzo zaawansowanych z bardzo dobra koordynacja) Przerwy 5-6’. Dla Sp i MD.
3. Przyspieszenie maksymalne. 30-40m. Starty z bloku, pozycji lezącej, stojącej. Przerwy 3-4’. Ilość do 3 na treningu. Cos raczej dla sprinterów i szybkich MD. Poprawa przyspieszenia.
4. Szybkość. Trwanie odcinka do 15s do 96-98% Vmax. Te krótkie odcinki kumulują bardzo mała ilość laktatow i pozwalają na bardzo krotki odpoczynek do 90s. Ten trening wyśmienicie pozwala na rozwój FT-włókien nawet w aerobowym wysiłku. Dla MD i LD.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Ile sugerujesz powtórzeń odcinków szybkościowych opisanych w ust. 4?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Ile sugerujesz powtórzeń odcinków szybkościowych opisanych w ust. 4?
To jest taki rodzaj szybkościowych rytmów. Ta forma jest na świecie używane jako np. diagonalne: 3x6 diagonalnych i długa prosta jako trucht. Przerwy miedzy seriami: rundka w marszu.

Poczekaj na artykuł, to będzie więcej takich rożnych przykładów.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Chętnie przeczytam.
Z czystej ciekawości, dziś po szybkich 5 km dorzuciłem 5x 100.
Nigdy wcześniej nie biegałem tak krótkich odcinków (min.200m). Może i to znakomite "przetarcie neurologiczne", ale ewidentnie inny rytm i krok biegowy. Jestem ciekaw, czy ten aspekt też jest ujęty w artykule.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ