Pierwszy start na 5 km
- Brando
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Za 13 dni chciałbym wystartować w biegu na 5 km. Cały czas się zastanawiam. Czy to już pora?
Biegam od grudnia, doszedłem do poziomu 10km co 2 dni, czas około 60-70 min. Potem w końcu stycznia kontuzja kolana, bo postanowiłem biegać codziennie i jeszcze więcej. Wróciłem 3 tyg. temu około. Biegam co 2 dzień 5 km. Boję się o kolano znów. Schodzę poniżej 30 min na 5 km.
Takim zwykłym treningowym tempem konwersacyjnym.
1. Czy to już pora żeby sprawdzić się w zawodach na 5 km?
2. Czy biegać do tego czasu normalnie, tak jak biegam teraz po 5km co 2 dzień, czy zastosować jakiś trening? Głównie chodzi mi o jak najlepszy czas. Jeśli tak, to jaki trening polecacie?
Mam dostęp do siłowni, basenu i rowerka jeszcze.
3. Jeśli się zdecyduję to jakim tempem biec? Tak jak na treningu i celować w 30 min? Czy biec szybciej, dając z siebie wszystko ledwo oddychając? A może biec szybciej, potem biec wolnej żeby odpocząć i obniżyć puls i wtedy znów szybciej? Jaką taktykę obrać?
Wiem, że może śmieszne pytania, jakbym przygotowywał się do maratonu co najmniej, ale to mój pierwszy raz :D
Co zrobić żeby wypaść jak najlepiej i żeby inni ludzie nie mijali mnie tylko cały wyścig?
Biegam od grudnia, doszedłem do poziomu 10km co 2 dni, czas około 60-70 min. Potem w końcu stycznia kontuzja kolana, bo postanowiłem biegać codziennie i jeszcze więcej. Wróciłem 3 tyg. temu około. Biegam co 2 dzień 5 km. Boję się o kolano znów. Schodzę poniżej 30 min na 5 km.
2. Czy biegać do tego czasu normalnie, tak jak biegam teraz po 5km co 2 dzień, czy zastosować jakiś trening? Głównie chodzi mi o jak najlepszy czas. Jeśli tak, to jaki trening polecacie?
3. Jeśli się zdecyduję to jakim tempem biec? Tak jak na treningu i celować w 30 min? Czy biec szybciej, dając z siebie wszystko ledwo oddychając? A może biec szybciej, potem biec wolnej żeby odpocząć i obniżyć puls i wtedy znów szybciej? Jaką taktykę obrać?
Wiem, że może śmieszne pytania, jakbym przygotowywał się do maratonu co najmniej, ale to mój pierwszy raz :D
Co zrobić żeby wypaść jak najlepiej i żeby inni ludzie nie mijali mnie tylko cały wyścig?
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Przy pierwszym starcie, podszedlbym do tego na luzie bo co sobie nie zaplanujesz to i tak przy adrenalinie i atmosferze startowej wezmie w leb
Masz jeszcze kilka dni, na Twoim miejscu biegalbym tak jak wczesniej, tylko raz czy dwa w przeciagu tych 2 tygodni polecialbym treningowo ta piatke mocno, zeby zobaczyc na co Cie mniej wiecej stac. Jak juz bedziesz wiedzial to na zawodach polecisz o kilka s/km szybciej i bedzie zyciowka.

Masz jeszcze kilka dni, na Twoim miejscu biegalbym tak jak wczesniej, tylko raz czy dwa w przeciagu tych 2 tygodni polecialbym treningowo ta piatke mocno, zeby zobaczyc na co Cie mniej wiecej stac. Jak juz bedziesz wiedzial to na zawodach polecisz o kilka s/km szybciej i bedzie zyciowka.
- Brando
- Stary Wyga
Zrobiłem sobie dziś test na 5 km i wyszło mi 28 minut.
https://www.endomondo.com/workouts/484602423/11052467
Czy jest realne zejście do 25 min przed 22 marca (11 dni)? Biegam co 2 dzień, warto ułożyć sobie jakiś trening mogący pomóc mi urwać prawie minutę na każdym kilometrze?
Czy raczej jest to nie realne i nie przejmować się :D?
https://www.endomondo.com/workouts/484602423/11052467
Czy jest realne zejście do 25 min przed 22 marca (11 dni)? Biegam co 2 dzień, warto ułożyć sobie jakiś trening mogący pomóc mi urwać prawie minutę na każdym kilometrze?
Czy raczej jest to nie realne i nie przejmować się :D?
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
raczej nie jest, ale nie przejmuj się
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Moze urwiesz z tego jakas minute. Nastaw sie na tempo 5:25/km a jak beda sily na koncu to jeszcze przyspiesz. Na 25min bym sie raczej nie nastawial.
Popatrzylem jeszcze na miedzyczasy. Jak na zawodach zaczniesz znowu ponizej 5/km pierwszy km to opadniesz z sily tak jak na testowym biegu. Musisz starac sie trzymac rowne tempo. Postaraj sie pobiec jeszcze jedna piatke ale rowno. Biegles to na jakiejs biezni?
Popatrzylem jeszcze na miedzyczasy. Jak na zawodach zaczniesz znowu ponizej 5/km pierwszy km to opadniesz z sily tak jak na testowym biegu. Musisz starac sie trzymac rowne tempo. Postaraj sie pobiec jeszcze jedna piatke ale rowno. Biegles to na jakiejs biezni?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:44:10
Zdecydowanie pamiętaj o tym żeby się nie spalić na pierwszym kilometrze. Na Twoim endomondo widać że rzeczywiście chyba za mocno startujesz a później przez to cierpisz.
Tak jak sugeruje Skoor - biegnij po 05:25/km i na ostatnim kilometrze gaz do dechy.
Tak jak sugeruje Skoor - biegnij po 05:25/km i na ostatnim kilometrze gaz do dechy.
- Arasso
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli masz problem z trzymaniem "własnego" tempa i jesteś że tak powiem porywczy (na zawodach adrenalina i wola walki zrobią swoje) to może spróbuj pobiec z kimś bardziej doświadczonym, kto pomoże Ci trzymać tempo?
Moja rada: nie biegnij w trupa. Lepiej potraktować ten bieg jako zapoznanie i dobiec do mety z kiepskim czasem, niż zatrzymać się km przed metą i przeczłapać ostatnie metry.
Moja rada: nie biegnij w trupa. Lepiej potraktować ten bieg jako zapoznanie i dobiec do mety z kiepskim czasem, niż zatrzymać się km przed metą i przeczłapać ostatnie metry.
"Life can pull you down but running will always lift you up."
- Brando
- Stary Wyga
Tak, na bieżni dookoła boiska szkolnego. Ale nie pełnowymiarowego, według endomondo tutaj jedno okrążenie to około 210 metrów.Skoor pisze:Moze urwiesz z tego jakas minute. Nastaw sie na tempo 5:25/km a jak beda sily na koncu to jeszcze przyspiesz. Na 25min bym sie raczej nie nastawial.
Normalnie biegam po ulicach, chodnikach, ostatnio po lesie itp.
Myślałem że na równej bieżni wynik będzie lepszy. Ale i tak jestem zadowolony, jestem po ciężkim tygodniu a na zwykłych treningach rekord na 5 km miałem ponad 1 min gorszy.
Za jakiś tydzień pobiegnę znowu i zobaczymy

Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
Zmierz tą bieżnię, bo na nich zazwyczaj GPS zawyża. Coś czuję, że ma 200 m max
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Tez mi sie tak wydaje.
-
- Zaprawiony W Bojach
człowieku Haosie naucz się siły rokładać biegnąc te 5 km kontrolnie pobiegłeś pierwszy km o 1-1,5 minuty szybciej niż kolejne. Chłopie ty pierw dojrzyj do sportu mentalnie. Mój 6 letni syn pobieg kilka lat temu bieg na 1.3 km i obie połówki tego bieg w tym samym czasie. Wyłącz haos.Brando pisze:Za 13 dni chciałbym wystartować w biegu na 5 km. Cały czas się zastanawiam. Czy to już pora?
Tompoz
Tompoz
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Chaos piszemy "Chaos"tompoz pisze:człowieku Haosie naucz się siły rokładać biegnąc te 5 km kontrolnie pobiegłeś pierwszy km o 1-1,5 minuty szybciej niż kolejne. Chłopie ty pierw dojrzyj do sportu mentalnie. Mój 6 letni syn pobieg kilka lat temu bieg na 1.3 km i obie połówki tego bieg w tym samym czasie. Wyłącz haos.Brando pisze:Za 13 dni chciałbym wystartować w biegu na 5 km. Cały czas się zastanawiam. Czy to już pora?
Tompoz
-
- Dyskutant
Też jestem początkująca i jakoś od końca stycznia zaczęłam biegać sobotnie parkruny. Z 31 minut zeszłam na razie do 26.30. Z moich skromnych doświadczeń: nie ma co zaczynać zbyt mocno, lepiej - tak jak piszą wyżej koledzy - od początku biec równo i przyspieszyć pod koniec (miło jest wtedy kogoś dogonić/przegonić). Bo jak się wypstrykasz na pierwszym kilometrze to reszta dystansu będzie mordęgą.
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Tempoz, a jak się ma nauczyć jak nie będzie biegał zawodów?tompoz pisze: człowieku Haosie naucz się siły rokładać biegnąc te 5 km kontrolnie pobiegłeś pierwszy km o 1-1,5 minuty szybciej niż kolejne. Chłopie ty pierw dojrzyj do sportu mentalnie. Mój 6 letni syn pobieg kilka lat temu bieg na 1.3 km i obie połówki tego bieg w tym samym czasie. Wyłącz haos.
Tompoz
Ja znam kolegę, co pobiegł 800m tak: 28-30-31-40... to ja!

@Brando, idź, pobiegaj i ciesz się pierwszym dyplomem!
Powinieneś 26:39 dać rade, Jak nie to tez dobrze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Faceci maja jaja i myślą trochę inaczej. Krew myśliwego nie da się tak łatwo uspokoić. Ale to złe? Nie!mandaris pisze:Też jestem początkująca i jakoś od końca stycznia zaczęłam biegać sobotnie parkruny. Z 31 minut zeszłam na razie do 26.30. Z moich skromnych doświadczeń: nie ma co zaczynać zbyt mocno, lepiej - tak jak piszą wyżej koledzy - od początku biec równo i przyspieszyć pod koniec (miło jest wtedy kogoś dogonić/przegonić). Bo jak się wypstrykasz na pierwszym kilometrze to reszta dystansu będzie mordęgą.