Summer_92 pisze:ostatnio rozmawiałem z kolegą, który powiedział mi tak powierzchownie odnośnie specjalnych wkładek do butów, dzięki którym (on) biega i dzięki temu kręgosłup go nie boli
Witaj!
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś i koledzy wspomnieli o "magii" wkładek - to jest rozwiązanie bardzo dobre. Oczywiście jak to u Ciebie będzie się sprawdzało, to jak się domyślasz zależy od wielu czynników. Ale masz kolegę, który ma wiedzę gdzie zbadać nogi/zrobić wkładki i może warto od tego zacząć?
Tylko pytanie czy już biegałeś i Cię to kręci?
Moja przygoda z bieganiem się też zaczęła od kręgosłupa. Ponad dwadzieścia lat temu pojawiły się bóle, itd. aż doszedłem do momentu, że nie mogłem przejść 200m bez odpoczynku, nie mówiąc o tym, że samochodu prowadzić też nie mogłem bo noga z gazu nie schodziła

- no ale w moim przypadku musiałem ją podciągnąć ręką... Trafiłem do wielu lekarzy, ... ominę ... konsylium trzech ortopedów orzekło, że konieczna jest operacja korekcji trzech kręgów, bo i jak za max rok będę chodził na szwedkach a moment później poruszał się na wózku. Długie rozmowy ... i ich tekst - "No dobra, to niech Pan pójdzie jeszcze do Pani Basi, ale nie miał bym złudzeń, i tak Pan do nas wróci". Rzeczona Pani Basia, fizjoterapeutka, obejrzała mnie i dokumentację, posłuchała i kazała zrobić kilka ćwiczeń, położyła na stole i coś tam zaklęła pod nosem, w stylu "to się głupek doprowadził...". Po dwu miesiącach masaży, rozciągania i moich ćwiczeń w domu, Pani Basia orzekła: "Musi Pan uprawiać jakiś sport!" Mówię, że pływać w basenie nienawidzę a jest zima i do otwartej wody to nie wpełznę... A ona - to idź Pan pobiegaj! Pobiegać z mym kręgosłupem!? Tak!
To było 12 lat temu, od 10 lat biegam bardzo regularnie. Do lekarzy nie wróciłem. Kręgosłup owszem boli ale nie podczas biegania, no może po 20 km coś tam jest nie tak, ale daję radę do końca założonego dystansu. Jeżdżę samochodem, chodzę, nikt by nie pomyślał, że coś jest nie tak z moim kręgosłupem.
Może ta historia Cię zachęci do pobiegania, nawet na razie bez wkładek