Problemy z kręgosłupem - bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Summer_92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem. Lekarz ortopeda stwierdził u mnie niedomknięte dwa kręgi lędźwiowe, no i zaleciał uprawiać sport. W normalnym życiu często zdarza odczuwać mi się kręgosłup (ból). Jednak ostatnio rozmawiałem z kolegą, który powiedział mi tak powierzchownie odnośnie specjalnych wkładek do butów, dzięki którym (on) biega i dzięki temu kręgosłup go nie boli (on ma skoliozę).

Zwracam się do was z pytaniem czy mogę biegać w mojej sytuacji, czy istnieją jakieś sposoby (m.in te wkładki), które zabezpieczą kręgosłup? Prowadzę tryb życia w którym nie mam zbyt wiele czasu a też nie lubię ćwiczyć w domu, dlatego pomyślałem o bieganiu.

Z góry dziękuję za pomoc :)
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O to się pytaj lekarzy, a nie biegaczy. Dla nas to wszystko jedno :jatylko:
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z kręgoslupem nie ma żartów, wizyta u lekarza będzie w Twoim wypadku najbardziej rozsądna
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

poszukaj punktu ktory robi wkładki, tam powinni ci wszystko wyjaśnić. Wkładki na miarę po komputerowym badaniu stopy potrafią wiele.
Til
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:30:05

Nieprzeczytany post

Summer_92 pisze:ostatnio rozmawiałem z kolegą, który powiedział mi tak powierzchownie odnośnie specjalnych wkładek do butów, dzięki którym (on) biega i dzięki temu kręgosłup go nie boli
Witaj!
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś i koledzy wspomnieli o "magii" wkładek - to jest rozwiązanie bardzo dobre. Oczywiście jak to u Ciebie będzie się sprawdzało, to jak się domyślasz zależy od wielu czynników. Ale masz kolegę, który ma wiedzę gdzie zbadać nogi/zrobić wkładki i może warto od tego zacząć?
Tylko pytanie czy już biegałeś i Cię to kręci?

Moja przygoda z bieganiem się też zaczęła od kręgosłupa. Ponad dwadzieścia lat temu pojawiły się bóle, itd. aż doszedłem do momentu, że nie mogłem przejść 200m bez odpoczynku, nie mówiąc o tym, że samochodu prowadzić też nie mogłem bo noga z gazu nie schodziła ;-) - no ale w moim przypadku musiałem ją podciągnąć ręką... Trafiłem do wielu lekarzy, ... ominę ... konsylium trzech ortopedów orzekło, że konieczna jest operacja korekcji trzech kręgów, bo i jak za max rok będę chodził na szwedkach a moment później poruszał się na wózku. Długie rozmowy ... i ich tekst - "No dobra, to niech Pan pójdzie jeszcze do Pani Basi, ale nie miał bym złudzeń, i tak Pan do nas wróci". Rzeczona Pani Basia, fizjoterapeutka, obejrzała mnie i dokumentację, posłuchała i kazała zrobić kilka ćwiczeń, położyła na stole i coś tam zaklęła pod nosem, w stylu "to się głupek doprowadził...". Po dwu miesiącach masaży, rozciągania i moich ćwiczeń w domu, Pani Basia orzekła: "Musi Pan uprawiać jakiś sport!" Mówię, że pływać w basenie nienawidzę a jest zima i do otwartej wody to nie wpełznę... A ona - to idź Pan pobiegaj! Pobiegać z mym kręgosłupem!? Tak!
To było 12 lat temu, od 10 lat biegam bardzo regularnie. Do lekarzy nie wróciłem. Kręgosłup owszem boli ale nie podczas biegania, no może po 20 km coś tam jest nie tak, ale daję radę do końca założonego dystansu. Jeżdżę samochodem, chodzę, nikt by nie pomyślał, że coś jest nie tak z moim kręgosłupem.

Może ta historia Cię zachęci do pobiegania, nawet na razie bez wkładek ;-)
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę że wrzuciliście "chory kręgosłup" do jednego wora. A przecież są różne problemy z kręgosłupem. Jednemu bieganie pomoże, innemu wkładki, a trzeciemu zaszkodzi i to i to...
Til
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:30:05

Nieprzeczytany post

bosak pisze:Widzę że wrzuciliście "chory kręgosłup" do jednego wora
Dzięki za ostrzeżenie, w istocie to durne gadanie tak na forum. Przytoczyłem jeno swoją historię aby pokazać, że można dużo zrobić metodami rehabilitacyjnymi oraz "zwykłym" bieganiem, które dziś u mnie ćwiczy mięśnie wokół kręgosłupa, i w efekcie, "gorset mięśniowy" pozwala normalnie funkcjonować.
Moim zdaniem ważne jest aby kolega Summer_92 sam stwierdził czy bieganie to w ogóle jest dla niego... czyli jeżeli lekarz nie będzie widział przeciwwskazań (a tu specjaliści się potrafią różnić opiniami) to warto wyczłapać z domku i trochę pobiegać.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Drodzy koledzy,... Odnosnie wkładek,...
Wkładki wyłącznie,
1. Dla osób które mają wyraźne wskazania ortopedyczne. Nie ma sensu wkładać wkładek które będą wyręczać stopę.
2. Wkładki wyłącznie u doświadczonego podologa, specjalizującego się w wykonywaniu wkładek.
Np. w Warszawie jest Francuz, który kiedyś przyjmował w Carolina Medical Center a obecnie w Klinice ruchu. Gość wykonuje wkladki/rzeźbi je ręcznie pod pacjenta. Niestety, dokładniej po pomiarze stopy, pod buty. Zainteresowany musi przynieść buty, zostawic je a on do nich dorabia wkładki. Niestety, jest to droga zabawa. Po pierwsze, komplet nie dawno kosztował 300 pln. Nie wspomnę już o tym, że do kilku par trzeba mieć oddzielne. Z opisu wyraźnie widać, że jest to zabawa dla osób, które mają poważne problemy a nie jakaś fanaberia.
Sprawy kręgoslupa należy konsultować u specjalisty. W pierwszej kolejności, ortopeda i następnie, doświadczony terapeuta. Najlepiej terapeuta, który umie zinterpretować wynik z MR, jeżeli takowy posiadasz. Warto by było abyś napisał gdzie mieszkasz. Diagnozy nie postawimy, nie powiemy jak się usprawniać, ale może ktoś wskarze sprawdzonego terapeutę.
Summer_92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na wstępie dziękuję za tak liczny odzew :)

Sprawa wygląda tak, że byłem jakiś czas temu u ortopedy, który zalecił mi ćwiczenie mięśni pleców / brzucha / pośladków. Jednak nie należę do osób, które potrafią ćwiczyć w domowych warunkach. Zastanawiam się również nad siłownią z odpowiednim trenerem oraz bieganiem (które bardziej mi pasuje). Jednak czytając Wasze wypowiedzi rozważam również terapeutę.

Dziś zapisałem się ponownie do lekarza, żeby móc otrzymać skierowanie do ortopedy a następnie iść do ortopedy. Jednak będę bardzo wdzięczny za sprawdzone miejsca do których mogę się udać. Mieszkam w Gliwicach (woj. śląskie).
dzięki za opowieść mam nadzieję, że kiedyś i mi będzie dane zapomnienie o kręgosłupie :)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia na mięśnie brzucha to ćwiczenia core stabity. Na siłowni na maszynach tego nie wyćwiczysz. Wygugluj w necie. W Gliwicach jest bd terapia która współpracuje z kliniką Gallen w Bieruniu. http://www.fizjofit.pl, Dobrzy ortopedzi w okolicy to Gallen, Bieruń Min dr Ficek ale prywatnie i musisz do niego długo czekać. Inną opcją są, Żort Sportklinika, dr Śmigiel specjalizuje się w kręgosłupach, lub Bielsko/Katowice, Klinika Św. Łukasza. Podstawa, to diagnostyka. Rozwiazania są nastepujące. Rezonans prywatnie kosztuje ok. 580 pln. Możesz poszukać na Gruponie, tam bardzo długo byla oferta za 350 pln. Idąc drogą poprzez Kasę Chorych, nie zanosi się na to abyś miał szybko wyzdrowieć.
Idąc prywatnie na rezonans magnetyczny, nie musisz mieć skierowania. Nie potrzebne, jak sądze, jest badanie z kontrastem,...
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poprawka - Galen, nie "Gallen".
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

W Galenie polecam od razu iść do fizjo który szybko i sprawnie znajdzie przyczynę i wyeliminuje skutek.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ