Buty dla świeżaka ;)

kazekslawek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58.43
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!
Chciałbym zacząć swoją przygodę z bieganiem ,mam lekkie płaskostopie i chciałbym się dowiedzieć jaki model butów polecalibyście dla mnie ,tak max do 300zł.
Z góry dziękuję!!
Pozdrawiam i zapraszam!!

http://www.akademiareissa.pl/
PKO
Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie szukaj odpowiedzi na forum, zwłaszcza jeśli masz lekkie płaskostopie i zapewne jakieś wskazania/przeciwwskazania co do wyboru butów. Poszukaj w swojej okolicy Sklepu Biegacza, Intersport, Runners Club, czy innego dużego centrum biegowego. Zrobią Ci analizę video, sprawdzą typ stopy - badanie płatne, ale jeśli kupisz dobrane przez nich buty, to badania masz zazwyczaj w cenie :)
Jeśli trenujesz nożną u Reissa, to też mogą Ci na pewno jakiś punkt polecić
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początek to kup sobie zwykłe i najtańsze Ekideny z Decathlona. Kosztują 50 czy 60 złotych i to dobry but w tej cenie. Trochę pobiegasz to będziesz w stanie stwierdzić (sam lub z pomocą innych) jakiego dokładnie buta potrzebujesz. A na początek od Ekidena krzywdy na zaznasz (ani na nodze, ani w kieszeni :))
biegam ultra i w górach :)
Triathlonfan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:19
Życiówka w maratonie: 3:21

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Na początek to kup sobie zwykłe i najtańsze Ekideny z Decathlona. Kosztują 50 czy 60 złotych i to dobry but w tej cenie. Trochę pobiegasz to będziesz w stanie stwierdzić (sam lub z pomocą innych) jakiego dokładnie buta potrzebujesz. A na początek od Ekidena krzywdy na zaznasz (ani na nodze, ani w kieszeni :))

No albo się zniechęci bo zaczną boleć nogi. Nie rozumiem dlaczego ludzie uparcie twierdzą, że tanie buty są wystarczające. Oczywiście nie chodzi o to żeby kupić coś za 600zł ale modele ze średniej półki za około 300zł to absolutne minimum dla osoby zaczynającej. Właśnie w przypadku osób z doświadczeniem buty już nie są tak ważne bo mają przyzwyczajone mięśnie i ścięgna. Ja biegam w takim modelu i jestem mega zadowolony, a nie kosztowały nie wiadomo ile. http://tricarbon.pl/pl/p/Buty-biegowe-A ... kitne/1801
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Triathlonfan pisze:No albo się zniechęci bo zaczną boleć nogi. Nie rozumiem dlaczego ludzie uparcie twierdzą, że tanie buty są wystarczające.
Ale biegałeś w ekidenach, czy tak tylko "pieprzysz byle pieprzyć"? Znam kilka osób, które w tych butach przebiegły dużo (ponad 500 na pewno) i nic im nie było, a po tym dym dystansie już wiedziały czego potrzebują.
praryba
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

I okazało się, że mając lekkie plaskostopie potrzebują najtańszych ekidenów? To chyba przełom w ortopedii. :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Kolega marek84 bardzo dobrze radzi. Na Twoim miejscu tak bym zrobił., kupiłbym ekideny pobiegał i po jakiś czasie zainwestował w coś lepszego. Sam musisz wyczuć czego potrzebujesz.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

praryba pisze:I okazało się, że mając lekkie plaskostopie potrzebują najtańszych ekidenów? To chyba przełom w ortopedii. :)
A co powiesz na to, że ja biegając w nike vomero które są przeznaczone dla mojej kategorii wagowej i mają nawalone amortyzacji odczuwam ból w kolanach a biegając w butach bez amortyzacji lub w sporo mniej amortyzowanych nie odczuwam tego bólu?
Też przełom w ortopedii??
praryba
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie, to przełom w zawartości Twojej szafki z butami i zapewne w bieganiu :). Jeden ma tak, drugi ma inaczej. Generalizowanie na podstawie kilku osób którym nic się nie stało? Ja znam osobę której się stało. Po prostu bałbym się doradzać na odległość buty komuś kto mówi, że ma, nawet lekkie, płaskostopie. Wy, jak widzę, nie macie takich obaw. Uprzedzając pytanie: nie, nie biegałem w ekidenach.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

praryba pisze:Nie, to przełom w zawartości Twojej szafki z butami i zapewne w bieganiu :). Jeden ma tak, drugi ma inaczej. Generalizowanie na podstawie kilku osób którym nic się nie stało? Ja znam osobę której się stało. Po prostu bałbym się doradzać na odległość buty komuś kto mówi, że ma, nawet lekkie, płaskostopie. Wy, jak widzę, nie macie takich obaw. Uprzedzając pytanie: nie, nie biegałem w ekidenach.
A ja znam sporo osób i tak samo dużo można spotkać na forum którym specjalnie dobrane buty z wieloma systemami stabilizującym i wspomagającymi zrobiły więcej krzywdy niż pożytku.
Ekideny są na tyle sprawdzone przez wielu początkujących i nie tylko biegaczy, że bezpiecznie je można komuś polecić.
I mimo płaskostopia autora wątku ekideny nie zrobią mu krzywdy.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Johnny Żuberek pisze:Nie szukaj odpowiedzi na forum, zwłaszcza jeśli masz lekkie płaskostopie i zapewne jakieś wskazania/przeciwwskazania co do wyboru butów. Poszukaj w swojej okolicy Sklepu Biegacza, Intersport, Runners Club, czy innego dużego centrum biegowego. Zrobią Ci analizę video, sprawdzą typ stopy
Zgoda co do 1. zdania. Potem się już z Jasiem Ż., że tak powiem, pięknie różnimy. "Zapewne jakieś wskazania/przeciwwskazania" lepiej byłoby określić u dobrego ortopedy lub fizjoterapeuty z otwartą głową a nie w sklepie z wideo i bieżnią (z całym szacunkiem dla sklepów i dobrej woli ich kadry). Może zaleci chodzenie (i bieganie :)) na bosaka, może się okaże, że coś specjalnego musisz przywdziać - na dłużej lub krócej... może Ci powie "kup pan cokolwiek i zamiast na papciach skup się pan na poprawnej technice i ćwiczeniach wzmacniających nogi bo to pana dalej zaprowadzi niż żele i pierdele zachwalane przez producentów i sprzedawców". To, co pisze praryba: nie wiadomo z perspektywy ekranu komputerowego która z wielu szkół będzie dla Ciebie właściwa.

@Triathlonfan: nazywajmy rzeczy po imieniu; absolutne minimum to po prostu brak butów :)
praryba
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ale jakąż to wartość ma wyciągnąć założyciel niniejszego wątku z innego wątku, gdzie niby założyciel ma podobny problem, ale w niewielu wpisach aż roi się od pronacji i supinacji, skoro:
- wciąż nie wiadomo, jak wygląda (ortopedycznie) sprawa z JEGO indywidualnymi prywatnymi girami? Na czym polega płaskostopie? Czy ma mocne giry czy słabe? itd.
- może akurat nie "jedzie z pięty" - ergo, nie "przetacza" - ergo, dysputa o pronacjach i supinacjach ma inny wymiar niż u "przetaczacza" :)
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

praryba pisze:I okazało się, że mając lekkie plaskostopie potrzebują najtańszych ekidenów? To chyba przełom w ortopedii.
bullshit.
A co ma lekkie płaskostopie do ekidenów? Jeśli o mnie chodzi: mam cholerne (w sensie duże) płaskostopie. Niby biegam w butach dla pronatorów. Ale - zanim dowiedziałem się, co to pronacja biegałem w zwykłych reebokach z przeceny bez żadnych plastików w podeszwie - wyglądają na neutral, modelu nie mam i nie znam. Teraz niby mam buty dla pronatorów (Asics ds trainer 18), ale... przy szybszych biegach (tempo wyższe niż 4:00/km) nie pronuję tylko... supinuję. Kupiłem teraz buty dla neutrali i zobaczymy. Sprawdzone i stwierdzone organoleptycznie na kilku treningach (nawet uwiecznione na fotografiach). Jakie mam buty kupować??

Dalej: nic mnie nie bolało, nic nie chrobocze, wszystko działa - bez względu na buty. Dystanse od 5 do 30km, maratonu nie biegałem. Przełom w ortopedii?

Uważam, że wydając 60 złotych nie zrobi sobie w tych butach krzywdy, choćby je miał po 200 kilometrach wyrzucić to zobaczy gdzie się ściera cholewka, podeszwa, co sie dzieje z palcami, czy mu drażni / nie drażni achillesa, czy się biega jak na poduszce czy nie, czy bolą mocno czy słabo łydki, jak się pięta trzyma etc itp. Ale co tam - najlepiej skoro ma lekkie płaskostopie (bez żadnej analizy wideo i dynamicznej) to najlepiej załóżmy że ma pronację i niech kupi najnowszy model kayano.
praryba
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

@hassy:
No właśnie żadną. To było do postu jednego wyżej. Powinienem zacytować stąd nieporozumienie. Z Tobą się zgadzam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ