buty ultra na kamienistą trasę

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
kprzemo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:54
Życiówka w maratonie: 03:43:05

Nieprzeczytany post

Witam,

podpinam się pod temat. 3 lata temu kupiłem pierwsze buty trailowe, aby przebiec pierwszy bieg górski - Maraton Karkonoski. Wybór w sklepie biegowym padł na Asics Gel Upterra. Od tego czasu zrobiłem w nich oprócz 2 x Maratonu Karkonoskiego, Maraton Gór Stołowych, Beskidy Run Adventure i B7D (trasa 66km). Buty jak dla mnie raczej górskiego człapacza (co mam nadzieję zmieni się w tym sezonie) sprawowały się idealnie. Po wszystkich biegach nie miałem na stopach, żadnego pęcherza, otarcia - jakbym przetruchtał kilka km. Świetnie chroniły śródstopie przed gałęziami, kamieniami (skakanie po czubkach głazów podczas biegu nie sprawiało problemu). Bardzo dobrze też trzymały na błotnych zbiegach. Odniosłem wrażenie że jest to typ buta właśnie dość masywny, z dobrą amortyzacją, ale mało dynamiczny i to mi odpowiadało.
Ale nadszedł czas aby w końcu na ten rok zmienić but (na pewno start w BRA, Górach Stołowych, B7D i jeśli się załapię Chudy Wawrzyniec). Mógłbym kupić ponownie ten sam model, ale pewnie jak większość lubię poznawać nowe :).Chciałbym buty o podobnej charakterystyce, ale może już bardziej dynamiczne, nawet kosztem części amortyzacji (ale wciąż bardziej z amortyzacją niż bez :)) Wertując ten wątek najbardziej zaciekawiły mnie Salomony XT Wings 3. Czy to będzie but o jaki mi chodzi - czyli nie koniecznie super dynamiczny, ale przede wszystkim "wygodny" na biegi nawet 100km (B7D) w raczej spokojnym tempie, czyli na bardzo długie biegi. Czy jednak radzicie coś innego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kuba, jakie wady poza wysoką piętą mają te Pumy? Pytam, bo właśnie szukam czegoś trwałego ze średnim bieżnikiem w góry.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kangur, które pumy?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kamienie, czyli powinien być but, który twardo im się opiera. Sugeruję wybrać but: TERENOWY i na pierwszym wykresie przestawić "wysokość pod piętą" na sztywność.
link do katalogbiegowy.pl

I te które będą wysoko mają wysoką sztywność.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:kangur, które pumy?
Faas 250 TR
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Kamienie, czyli powinien być but, który twardo im się opiera. Sugeruję wybrać but: TERENOWY i na pierwszym wykresie przestawić "wysokość pod piętą" na sztywność.

I te które będą wysoko mają wysoką sztywność.

Czy jakieś dane dotyczące nowych, terenowych Kalenji w katalogu biegowym się znajdą? ;-)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kangur, zbyt obszerna, zbyt rozciągliwa, kompletnie nietrzymająca cholewka szersza niż podeszwa. w efekcie na zbiegach i na nierownościach stopa wyjeżdza ci jak cholera, te buty nic nie trzymają.

średni bieżnik to albo TNF Ultra Trail albo Inov-8 Trailroc.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mam 250-ki i to sa najgorsze moje biegowe buty, jw.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tymi Pumami to jest tak, że jedni sobie chwalą jako niezniszczalne, a inni psioczą, że beznadziejna wytrzymałość. Zależy chyba po prostu na jaką kto partię trafił... Według mnie fajne, ale potwierdzam słowa Qby - na zbiegach lipa.

Dzisiaj zaliczyłem pierwszy bieg w Nike Terra Kiger 2. Pierwszy, więc nie będę się jeszcze rozpisywał, ale warto przyjrzeć się tym kapciom.

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na tapete wpadly adidasy kanadia 6 tr. Jakies konkretne opinie?
Obrazek
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TriSzerpa pisze:
Qba Krause pisze: Faas 250 TR, choć mają wiele wad, po jakichś 2k km wyglądają prawie jak nowe, tylko bieżnik nieco starty.
Dokładnie. Sam też mam Faas 250tr i są nie do zajechania. Współczynnik Cena/kilometraż w tych butach jest bliski zeru :)
IMHO świetne buty do biegów alpejskich i do treningów wzmacniających stopy,ale na zbiegach trzeba na początku uważać,bo zero wsparcia i można poskręcać kostki na zbiegach.
Miałem 250 tr(i dalej mam- wybiegałem w nich jakies 800 km jak pamiętam) i mam też 300tr. Mam wrażenie, że większość wad 250 zostało poprawionych. Przynajmniej nogi nie pływają na wszystkie strony.
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

comar pisze:Na tapete wpadly adidasy kanadia 6 tr. Jakies konkretne opinie?
Twardy but, nie wiele amortyzacji,bardziej na piach i błoto niż na kamienie. Pobiegalem w nich trochę i się pozbylem na rzecz cascadii
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:kangur, zbyt obszerna, zbyt rozciągliwa, kompletnie nietrzymająca cholewka szersza niż podeszwa. w efekcie na zbiegach i na nierownościach stopa wyjeżdza ci jak cholera, te buty nic nie trzymają.
Pewnie dużo zalezy jaką szeroką stopę kto ma. Im węższa stop tym gorzej. Do tego obowiązkowo trzeba było wywalać wkładki - bo one też się przesuwały...
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
comar pisze:Na tapete wpadly adidasy kanadia 6 tr. Jakies konkretne opinie?
Twardy but, nie wiele amortyzacji,bardziej na piach i błoto niż na kamienie. Pobiegalem w nich trochę i się pozbylem na rzecz cascadii
twarde owszem, ale dzieki temu dosc dynamiczny. ja uzywalem kanadianow elite (zupelnie inna cholewka, system quick lace, ale podeszwa ta sama) i byl to moj podstawowy but - w zeszlym sezonie zajechalem 2 pary i startowalem w nich od krotkich biegow do gorskich maratonow, czy nawet bieg marduly. dla mnie but nie nadaje sie na asfalt (cos dziwnego, ale i tak ze wzgledu na swoja twardosc nie zamula specjalnie) oraz na bloto (niestety, nie jest mistrzem trzymania w blocie, choc mysle ze i tak jest w pierwszej polowie stawki). generalnie dla mnie swietny but. zwyklego kanadiana 6tr kupilem 2 pary, ale przebieglem dopiero 200km - generalnie wlasciwosci i dynamika ta sama, ale mam wrazenie ze bedzie mniej trwaly.

aha - jedna z tych rzeczy ktore mi najbardziej pasuja - jako ze laduje na zewnetrznej czesci stopy - jest charakterystyczne sciecie podeszwy z tylu kanadianow, dla mnie rewelacja, zaden inny z moich trailowych butow nie ma czegosc takiego w az takim stopniu (zalaczam pogladowe zdjece z neta)

Obrazek
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Po co mega amortyzacja w gory. W katalogu biegowym [1] adidasy wypadaja gdzies pomiedzy salomon xa a s-lab.

Pytanie jak wytrzymalosc i czy bieznik da rade

[1] http://katalogbiegowy.pl/advanced_searc ... p7-salomon
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
ODPOWIEDZ