buty ultra na kamienistą trasę

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

@kubol - właśnie sam się zastanawiam nad inov-8 roclite 295 pod kątem UTMB - kupie je i zobacze jak będą działały.

Na tą chwilę myślę,że pobiegnę w Salomonach XT 6 SG albo Sauconach Xodusach. Oba modele bardzo mi siadły.
Ale do UTMB jeszcze tyle czasu że kilka par butów uda się zedrzeć i może pojawi się coś lepszego od powyższych :)
New Balance but biegowy
A.n.d.r.z.e.j.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

comar pisze:A tak jeszcze zapytam, salomon xa pro 3d nadaja sie na beskid slaski?
W xa pro 3d ultra z okolic, o które pytasz to przebiegłem BUT 55, i obok w Beskidzie Żywieckim Chudego Wawrzyńca 50+ . Sprawdziły się tam, bardzo dobrze się trzymały podłoża (nawet bardzo bardzo), dobrze też chroniły palce przed uderzeniami, jedynie na co mogę przy nich marudzić to, że są stosunkowo ciężkie, a i zapiętek mnie uwiera, więc go obcinam (ale tu to mam problem z większością butów).
Ogólnie lubię w tych butach biegać i chodzić po górach.
Ostatnio coś namieszali z bieżnikiem i jest inny, ale jeszcze nie sprawdziłem czy to lepiej czy gorzej.
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegłem w starych Asicsach Gel Fuji Attack (kupionych na początku mojego biegania - wtedy gdy o ultra jeszcze nie myślałem poważnie), prawie kompletnie startych, w których niemiłosiernie się ślizgałem na mokrych odcinkach. Bardzo cierpiałem na takich zbiegach, być może z powodu braku doświadczenia albo też braku komfortowego obuwia. Ukończyłem Chudego i B7D, w końcówce stawki, dopiero zaczynam przygodę z ultra. Te speedcrossy to napisalem jedynie dlatego, że widziałem chyba ze cztery osoby ostatnio jak byłem w Tatrach w nich biegnące. :bum:
Teraz czas na jakieś pierwsze prawdziwe buty. Dodam tylko, że na liczniku koło 90 kg, więc jest co dźwigać.
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Maciejunio pisze: Te speedcrossy to napisalem jedynie dlatego, że widziałem chyba ze cztery osoby ostatnio jak byłem w Tatrach w nich biegnące. :bum:
Teraz czas na jakieś pierwsze prawdziwe buty. Dodam tylko, że na liczniku koło 90 kg, więc jest co dźwigać.
Przejdź się na pierwszą lepszą wiejską dyskotekę - zobaczysz nie 4 a 40 osób w speedcrossach :D
Nie wiem co w w tych butach takiego jest - mam wrażenie,że większość klientów kupujących te buty to nie biegacze górscy, ale towarzysze w dresach, bez włosów na głowie i wchodzący bokiem przez drzwi :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maciejunio, niezła zabawa przed tobą...

jest przemnóstwo butów, myślę, myślę, i wymyśliłem to:

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=7177
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
upspery
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:10:20

Nieprzeczytany post

Biegłem w Pumach ZPGS i teraz planuję zrobić w nich ZUK'a. Na Grań zakładam coś lżejszego (Salomon Sense Mantra), Rzeźnika Ultra zależy od pogody, ale wstępnie TNF Ultra Guide
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja też chyba je wezmę na ZUKa, albo Mudclawy.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Te Pumy to całkiem ciekawa propozycja, a w sumie w ogóle nie brałem ich pod uwagę. Trochę mnie naprowadziłeś. :taktak:
A np Kanadie Adidasa? edit2: Albo może nowe Kalenji, które Adam Klein testował w Hiszpanii?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem, nie znam się, nie będę ściemniał :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nigdy w zyciu nie kupilbym butow Pumy. Mialem 2 pary, faas 300, rozpadl sie po 700 km , faas 500 v3 po 2 tygodniach. Zreszta mozna poczytac na forum ze nie ja tylko mialem problemy. Puma != trwalosc
Obrazek
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pumy w góry to jakieś nieporozumienie. Ja bardzo sobie chwalę icebugi to solidny but na górskie wyzwania.
upspery
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:10:20

Nieprzeczytany post

comar pisze:Nigdy w zyciu nie kupilbym butow Pumy. Mialem 2 pary, faas 300, rozpadl sie po 700 km , faas 500 v3 po 2 tygodniach. Zreszta mozna poczytac na forum ze nie ja tylko mialem problemy. Puma != trwalosc
Mam Faas'y v1 500, przebieg 4K a odstawiłem jedynie dla tego że stwierdziłem że im już wystarczy bo oznak zużycia w zasadzie brak :)

Co do wersji 500 TR to może bardzo dynamiczne nie są, ale świetnie trzymają na zbiegach i bardzo stopy nie dostają przy bieganiu po kamieniach bo "słoninki" trochę tam jest. Nie zawsze da się latać w minimalach :bum:
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

manfred, odsyłam po pierwsze do testu, po drugie, pogadaj z Piotrkiem Bętkowskim - on w nich wygrał Chudego Wawrzyńca. Radziłbym więc więcej ostrożności w ferowaniu wyroków.

Faas 250 TR, choć mają wiele wad, po jakichś 2k km wyglądają prawie jak nowe, tylko bieżnik nieco starty.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

manfred pisze:Pumy w góry to jakieś nieporozumienie. Ja bardzo sobie chwalę icebugi to solidny but na górskie wyzwania.
Jak już tak piszesz to może warto zaznaczyć że co nowsza wersja to gorsza. V1,V2 dają radę a podobno V3 to już nie to co starsze modele...
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: Faas 250 TR, choć mają wiele wad, po jakichś 2k km wyglądają prawie jak nowe, tylko bieżnik nieco starty.
Dokładnie. Sam też mam Faas 250tr i są nie do zajechania. Współczynnik Cena/kilometraż w tych butach jest bliski zeru :)
IMHO świetne buty do biegów alpejskich i do treningów wzmacniających stopy,ale na zbiegach trzeba na początku uważać,bo zero wsparcia i można poskręcać kostki na zbiegach.
ODPOWIEDZ