łydka i stopa moze ktos pomoze ??

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
soldieroffortune
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To może coś z zupełnie innej beczki: chłodziłem i jednocześnie masowałem rozcięgno i, jak powiedziałem, poza chwilową ulgą, bez rezultatu.
Po tygodniu, wku.....y, poszedłem do fizjoterapeuty. Zaczął od lasera (wzdłuż rozcięgna i przyczepu Achillesa) - jak wyjaśnił, żeby je rozgrzać - potem ultradźwięki, żeby rozluźnić, dopiero po tym masaż rozcięgna, przyczepu Achillesa i mięśni łydki. Masaż bardzo "brutalny", nie odważyłbym się na coś takiego. Pomogło. Po przebieżce nazajutrz powróciło, ale w mniejszym natężeniu. Kolejna wizyta, znowu pomogło i ... jak wyżej. Teraz idę trzeci raz, ale już powstrzymam się z bieganiem tak długo, aż moje łydki i stopy się zresetują, czyli powrócą do stanu sprzed.
Wracając do tematu: ja chłodziłem i masowałem, on rozgrzewał i masował. Bez różnicy?

Tak a propos: pocierając lodem, nie trzymajcie go gołą dłonią ;-).

PS
Znalazłem coś takiego, może komuś pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=sJNddudSCq4
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I jedno i drugie powoduje przekrwienie chorego miejsca, że krwi jest więcej w tej okolicy. Problem w tym, że w stanach zapalnych nie wolno rozgrzewać miejsca, a w stanach przewlekłych jest to dopuszczalne. Skąd ja mam wiedzieć w jakim ty jesteś stanie? Ja tam jasnowidzem nie jestem ;)
W każdym bądź razie i jedna i druga metoda jest dobra, ale... pod warunkami pewnymi. W sieci jest dużo informacji. Jest też szkoła, która mówi, że po ochłodzeniu ogrzać np. soluxem.
Takie kontuzje potrafią się leczyć miesiącami a nawet latami...
Ja używam do kostek lodu takiej roboczej rękawiczki (wampirki nazywanej) z mocno gumowanymi palcami. Woda nie moczy paluchów i nie jest zimno.
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No dobra ale co w przypadku zapalenia nerwa czy tez podrażnionego nerwa ? W moim przypadku nerwa w łydce mysle ze to nerw kulszowy.. Czy powinnam to ogrzewac czy chlodzic ?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ani to, ani to.
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czyli co. . ?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idź do lekarza, który nazywa się neurolog.
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj bylam u neurologa. Stwierdzil, ze nie widzi u mnie żadnych zaburzeń neurologicznych a napięcie mięśni moze wynikać z wadliwości stopy. Dal mi skierowanie na RTG boczne stopy, dzisiaj ide wiec sie zobaczy co tam wyszło..
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No widzisz. A chciałaś "leczyć" internetowo może uszkodzony nerw :hahaha: I to jeszcze wiedziałaś, że "zachorował" nerw kulszowy...
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No szczerze mówiąc to kamień spadł mi z serca że to nie kulszowy :D mam nadzieje ze rtg pokaze co jest nie tak bo ja zawsze mialam problem z tą stopą, jest ogolnie inna od tej drugiej. Mysle, ze tez sama sobie troche dowaliłam i moze pogłębialam wade bo biegalam głównie na palcach ( bo tak mi bylo wygodniej) i moze to powodowalo i powoduje ze ta lydke mam taką napięta hm ? Pewnie czekają mnie jakies masaże wiec fizjoterapeuta bedzie konieczny .
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

i jeszcze coś, co rzuca mi się w oczy - automasaż i rozciąganie mają służyć ZAPOBIEGANIU kontuzjom, nie ich leczeniu gdy się już przytrafią... :ojnie: wtedy fizjo i bez gadania :spoko:
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No czyli u mnie chyba jest juz za pozno na samodzielne leczenie ;/
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Leczenie czego? Przecież nie wiesz co ci jest :echech: Jezusie. Nie zadawaj takich pytań, bo źle wygląda...
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Leczenie po diagnostyce. Jezeli okaze sie ze winna jest stopa za pewne bede musiala wade skorygowac a napięcie jakie spowodowala "usunąć" z pomoca fizjoterapeuty. Tak to widze o.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A kto ci zdiagnozował WADĘ? :ojoj: Lekcje odrobione? ;)
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Opis: Cechy stopy poprzecznie płaskiej z koślawością palucha. I tyle.
Czy to moze byc przeczyną moich dolegliwości ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ