Rozbudowane mięśnie nóg

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Honndo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:44:46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
biegam intensywnie prawie już od trzech lat, mam za sobą ukończony maratony i kilkanaście mniejszych biegów. W miesiącu biegam średnio powyżej 100 km (na tyle pozwala mi obecnie mój tryb pracy).
Kiedyś wykonywałem dużo ćwiczeń na mięśnie nóg i przez to mam je dość mocno rozbudowane. W tej chwili przeszkadza mi to zarówno wizualnie, jak również uważam, że mój bieg jest przez to mniej efektywny. Co mogę zrobić, aby cześć tych mięśni zgubić? Chciałbym zarówno wyszczuplić swoje uda (mam problem z kupowaniem spodni) i również zwiększyć swój zakres ruchu.
Czy odpowiednie ćwiczenie rozciągające mi w tym pomogą? Każda rada jest dla mnie cenna.
Muszę się przyznać, że w ciągu mojej kilkuletniej przygody z bieganiem dość zaniedbałem rozciąganie.
PKO
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

po 1: 100 km miesięcznie to nie jest intensywne bieganie :oczko:

po 1: nie jestem pewien, czy to mięsień ogranicza zakres ruchu :hahaha:

po 3: odpowiednie ćwiczenia rozciągające nie pomogą pozbyć się mięśni, ale zwiększyć zakres ruchu już tak :taktak:

po 4: atrofii ulega mięsień nie używany, lub używany zbyt intensywnie w warunkach deficytu energetycznego. Czyli musiałbyś duuużo za.......alać i mało jeść :taktak:

po 5: kilka lat biegania bez rozciągania? a fe :ojnie:
Honndo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A niby co? Przy wzroście 183cm ważę 88 kg. Idealnej rzeźby nie mam, ale też nie jest spasiony, bo chyba to sugerujesz.
po 3: odpowiednie ćwiczenia rozciągające nie pomogą pozbyć się mięśni, ale zwiększyć zakres ruchu już tak :taktak:

Tu nie chodzi o pozbycie się mięśni. Moje pytanie dotyczyły bardziej tego, czy poprzez rozciąganie mogę np. wysmuklić sylwetkę.
Niestety z przykrością do tego błędu muszę się przyznać :chlip:
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Honndo pisze:
uebq pisze:po 1: nie jestem pewien, czy to mięsień ogranicza zakres ruchu :hahaha:
A niby co? Przy wzroście 183cm ważę 88 kg. Idealnej rzeźby nie mam, ale też nie jest spasiony, bo chyba to sugerujesz.
Nie. Chodzi o to, że mięsień sam w sobie nie ogranicza zakresu tylko jego możliwości rozciągnięcia się przy danej pracy (ruchu). W szczytowej formie Van Damme był i umięśniony, i rozciągnięty, i mięśnie mu nie przeszkadzały.
Honndo pisze:
uebq pisze:po 3: odpowiednie ćwiczenia rozciągające nie pomogą pozbyć się mięśni, ale zwiększyć zakres ruchu już tak :taktak:
Tu nie chodzi o pozbycie się mięśni. Moje pytanie dotyczyły bardziej tego, czy poprzez rozciąganie mogę np. wysmuklić sylwetkę.
Sylwetka nie wysmukli się od rozciągania... Idąc tym torem żartobliwie myślenia, to gimnastyczki na starość wlokły by za sobą skórę i mięśnie ;-) Mięsień się rozciąga w czasie ćwiczeń (pracy), ale szybko wraca do "normalnego" stanu. Sam napisałeś, że masz rozbudowane mięśnie i żeby je "wysmuklić" (jak to nazywasz), czyli de facto zmniejszyć je jeśli chodzi o objętość, można właśnie przez zbyt intensywny trening. Czy widziałeś "kulturystycznie" zbudowanych długodystansowców? No, nie. Bo właśnie ich trening działa w ten sposób na mięśnie.
Honndo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

blackfish dzięki za odpowiedź!

To proszę powiedz mi co robię źle, że podczas bieganie akurat ta część ciała dość znacząco mi się rozbudowuje? Technika biegu?
Wiem, że podczas biegania przybiera się trochę masy mięśniowej, ale gubi się też tkankę tłuszczową. Dlatego, też w ogólnym bilansie moje nogi powinny być szczuplejsze?
Wiem, że nie będę miał nóg jak rekordzista w maratonie i nie do tego dążę.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

musisz biegać więcej, cudów nie ma, od biegania długodystansowego mięsnie się nie rozbudowują, chyba że jesteś anomalią genetyczną?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Honndo... Sam napisałeś:
biegam intensywnie prawie już od trzech lat, mam za sobą ukończony maratony i kilkanaście mniejszych biegów
Biegaj dalej i nie szukaj problemów w lustrze... Wypracowałeś muskulaturę, masz ją i tyle. Pudzianowski, też nie będzie biegał jak sarenka ;)
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak pisze Qba, musisz dużo biegać tzn. długie dystanse, czyli w tygodniu "normalnie" 10-12 km, a weekendowe wybiegania dłuższe pewnie ok. 90-120 min., tak, żeby organizm zaczął czerpać z mięśni. Ale to wszystko nie od razu, bo kontuzja murowana. Zwiększaj dystans o stopniowo, tak, żeby dojść do co najmniej 200 km na miesiąc. Masz mięśnie, ale na pewno nie "urosły" od długodystansowego biegania.

A tak jeszcze mógłbyś napisać ile ważysz, mierzysz, BMI?
Honndo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

blackfish na temat wagi i wzrostu pisałem wyżej.

Wzrost: 183 cm
Waga: 88 kg
BMI: 26.3
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie takie proste. Popatrzcie na Solinskiego. Facet pewnie wali po 160km tygodniowo a mięcha ma sporo. Obecnie sam jestem na etapie sprawdzania czy możliwe jest przeskoczenie przejętych genów. Ważę 70kg przy 178cm a w łydce mam 40cm. Górę mam suchą ale nogi mam rozjebane. Zastanawiam się czy w moim przypadku, teraz, schodzenie z wagą w dół będzie powodować palenie mięcha z nóg. Jeżeli tak to w jakim stopniu. Póki co jestem na etapie sprawdzania.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Honndo pisze:

Niestety z przykrością do tego błędu muszę się przyznać :chlip:
niczego nie sugeruję, jak mam coś na myśli to mówię / piszę. Gdybym chciał wiedzieć, czy jesteś gruby, tobym zapytał o wymiary lub wynik badania składu masy ciała - więc nerwy na bok, proszę.

Blackfish Ci to rozwinął, ale przyjmuję do wiadomości, żeby pisać jaśniej.

Żeby było z naszego podwórka: Ben Johnson i Michael Johnson, przykłady można mnożyć, spytaj wujka gugla i popatrz- SAMO MIĘCHO, a nie można mieć zastrzeżeń do zakresu ruchu dowolnego stawu tych ludzi.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie to żebym się czepiał, ale z tym Majkiem słaby przykład. Niewątpliwie był to fenomen, bo biegał bardzo szybko przy postawie jak kaczka. Zakres ruchu pozostawiał wiele do życzenia stosunkowo np. do Bolta czy Kiraniego James'a.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Honndo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

niczego nie sugeruję, jak mam coś na myśli to mówię / piszę. Gdybym chciał wiedzieć, czy jesteś gruby, tobym zapytał o wymiary lub wynik badania składu masy ciała - więc nerwy na bok, proszę.
Ale ja się nie zdenerwowałem :nienie:
To nie takie proste. Popatrzcie na Solinskiego. Facet pewnie wali po 160km tygodniowo a mięcha ma sporo. Obecnie sam jestem na etapie sprawdzania czy możliwe jest przeskoczenie przejętych genów. Ważę 70kg przy 178cm a w łydce mam 40cm. Górę mam suchą ale nogi mam rozjebane. Zastanawiam się czy w moim przypadku, teraz, schodzenie z wagą w dół będzie powodować palenie mięcha z nóg. Jeżeli tak to w jakim stopniu. Póki co jestem na etapie sprawdzania.
Toxic czekam na relację!
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toxic pisze:Nie to żebym się czepiał, ale z tym Majkiem słaby przykład. Niewątpliwie był to fenomen, bo biegał bardzo szybko przy postawie jak kaczka. Zakres ruchu pozostawiał wiele do życzenia stosunkowo np. do Bolta czy Kiraniego James'a.
ale Bolt też raczej do sucharów nie należy :ble: też samo mięcho.
Kirani mniej, ale nogi też ma bardzo mocne,

Wracając do tematu - Honndo, niestety pozbyć się mięśni jest pewnie tak samo trudno , jak je zbudować.

Czyli bardzo dużo zasuwać, a jeść poniżej zapotrzebowania, i to przez dłuuugi czas. Im więcej % tłuszczu w ciele, tym dłużej.
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uebq pisze:Czyli bardzo dużo zasuwać, a jeść poniżej zapotrzebowania, i to przez dłuuugi czas. Im więcej % tłuszczu w ciele, tym dłużej.
A nie będzie przypadkiem widać szybszych postępów właśnie kiedy tego tłuszczu jest więcej? Bo znikać będzie tłuszcz i obwody będą spadać. A jak jest samo mięcho to dłużej, bo mięcha jeszcze trudniej się pozbyć niż tłuszczu... chyba...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ