piotrek90 pisze:Marc.Slonik pisze:Co do FoodPoda + HRM Run - warto wiedzieć, że jeżeli korzysta się z obu jednocześnie to... dane z Foot Poda są ignorowane. Nie wiem po co w ogóle istnieje możliwość połączenia obu jednocześnie - może przyszłe wersje oprogramowania będą potrafiły dokonywać korekty pomiaru na podstawie dwu źródeł (tak jak to robią teraz z lokalizacją z GPS + GLONASS).
A no właśnie. Już miałem o to pytać czy da się tych 2 używać jednocześnie
Marc.Slonik pisze:
Teoretycznie FootPod powinien być dokładniejszy od paska, ale HRM-RUN jest zaskakująco dokładny, moim zdaniem w zupełności wystarczająco. Dlatego zdziwiłem się kiedy się okazało, że moje pomiary kroku, kadencji itp. nie są brane z FootPoda.
Patrzyłem na Twoje wykresy. Nie ma szans, ten pasek vs. food pod. Choć nie wiem dlaczego. Z food poda wykres jest płaski. Tak płaski jak biegniesz. Momentalna reakcja. Możesz rzucić okiem.
To niekoniecznie kwestia dokładności. Wg. internetów FootPod próbkuje co 3 sekundy, a HRM-RUN co sekundę, czyli to właśnie pasek reaguje szybciej przez co wykres z FootPoda jest bardziej płaski.
Możesz zrobić mały test. Na swoim i moim wykresie zrób zoom na jedną minutę i policz punkty kadencji. Test nie potwierdza co prawda częstości próbkowania wynikającej z dokumentacji, ale też w dokumentacji nie jest napisane, że każda próbka jest zapisywana (mogą być uśredniane), ale potwierdza, że gęstość pomiaru z paska jest większa (około 12 punktów / minutę) niż z FootPoda (5-6 punktów).