Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- banan85
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
można zablokować daną strefę tempa podczas treningu? tak jak mam to miejsce przy strefach tętna?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50:47
Aktualizacja dotyczy serwisu Flow, oprogramowanie zegarka pozostaje bez zmian.banan85 pisze:można zablokować daną strefę tempa podczas treningu? tak jak mam to miejsce przy strefach tętna?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
-
- Dyskutant
Witam
Czy ktoś próbował (z pozytywnym skutkiem) nakleić na wyświetlacz folię ochronną? Próbowałem dociąć folię z przeznaczonej dla telefonu ale z uwagi na zakrzywiony wyświetlacz odchodziła przy krawędziach.
Czy ktoś próbował (z pozytywnym skutkiem) nakleić na wyświetlacz folię ochronną? Próbowałem dociąć folię z przeznaczonej dla telefonu ale z uwagi na zakrzywiony wyświetlacz odchodziła przy krawędziach.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:45:21
Proszę o pomoc , nie wiem jak samemu ustawić tempo w zakresach. Może jest gdzieś poradnik , ja próbuję i nic nie wychodzi , nie mogę edytować zakresów tempa podanego przez Polar
- mow_mi_stefan
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 4:09
Wchodzisz na stronie flow w ustawienia profili. Edytujesz profil np. "bieganie", wchodzisz w "ustawienia prędkości/tempa", a reszta jak na obrazku niżejtedi2710 pisze:Proszę o pomoc , nie wiem jak samemu ustawić tempo w zakresach. Może jest gdzieś poradnik , ja próbuję i nic nie wychodzi , nie mogę edytować zakresów tempa podanego przez Polar
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
Ijon, chodzi o to przecież, że zegarek na koniec poda średnie tempo z połączonych faz wysiłku i odpoczynku, tak samo z tętnem.ijon pisze:Wyjaśnij w jaki sposób odczyta średnie tempo i tętno po treningu? Bo to, ze się da ustawić fazę treningu jest oczywista oczywistościąsmoła pisze:Tak, czas przerwy będzie się wliczał do średniej i odpoczynek będzie uśredniał tętno.
Do tej pory jedyną możliwością by odczytać średnie wartości z odcinka było ustawianie suwaków we flow
A odpowiadałem na:
krzysi pisze:Proszę nie lecieć w kulki panie Smoła:)
W takim razie jak da się ustawić ten czas odpoczynku? Bo w sumie we FLOW w ustawieniach treningu interwałowego można dodać fazę odpoczynek i nastawić na konkretny czas, ale czy później ten czas będzie się wliczał do średniej prędkości, do średniego pulsu z całego treningu i innych parametrów, czy w ogóle nie będzie brany pod uwagę w podsumowaniu treningu?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mam ciągle problemy z ręczną kalibracją sensora biegowego, o których pisałem tu: viewtopic.php?f=40&t=38769&start=570#p755354
Wczoraj, po sugestiach Sport Konsulting walczyłem, już kolejny raz, na bieżni (stadion) 400m.
Przebiegnięcie 3 okrążeń, czyli 1200m. Na autokalibracji zegarek pokazuje 1280m.
Wyliczamy współczynnik i wpisujemy go w ręcznej kalibracji, czyli 1200:1280=0,938.
Wyliczenie zgodnie z info od Sport Konsulting, z zaokrągleniem, bo mieszczą się 3 cyfry po przecinku.
Po ręcznym wpisaniu współczynnika zaczynam, dla sprawdzenia, kolejny trening. Biegnę dwa okrążenia i nie wiedzieć czemu zegarek pokazuje, że pokonałem 700m zamiast faktycznych 800.
Dodatkowo robiłem próby lapowania odcinka i podania ręcznie przebytej odległości i za każdym razem mam info:
"Błąd kalibracji"
i
"Zakłócenia sensora biegowego w trakcie kalibracji"
Na autokalibracji zegarek, jeżeli jest odchylenie powyżej 3%, powinien kalibrować wskazania. U mnie przekłamania są spore. Np. przebyte 900 traktowane jest jako 1km.
Oczywiście tempo chwilowe nijak ma się wtedy do rzeczywistości. Dalej pokonuję 1,1km, zegarek robi korektę, ale tempo podawane w trakcie przebywania tej odległości, ponownie jest przekłamane.
Biegnąc z zegarkiem i dodatkowo z SGS3 i Endomondo długość przebytej trasy się zgadza, ale tempa przebytych 1km zupełnie nie.
Zgranie trasy do .gpx i analiza pokazują jak zegarek źle wskazywał przebycie 1km a później jak następowały korekty.
Różnice są rzędu: zegarek tempo 4,33 a w Endomondo tempo tego samego odcinka 5,40.
4,33 to ja po śnieżnym chodniku nie biegam, a na stadionie jedynie interwały tym tempem
Pytanie do osób, które mają z V800 sensor biegowy: czy u was są również takie problemy, w jaki sposób robiliście kalibrację?
Wczoraj, po sugestiach Sport Konsulting walczyłem, już kolejny raz, na bieżni (stadion) 400m.
Przebiegnięcie 3 okrążeń, czyli 1200m. Na autokalibracji zegarek pokazuje 1280m.
Wyliczamy współczynnik i wpisujemy go w ręcznej kalibracji, czyli 1200:1280=0,938.
Wyliczenie zgodnie z info od Sport Konsulting, z zaokrągleniem, bo mieszczą się 3 cyfry po przecinku.
Po ręcznym wpisaniu współczynnika zaczynam, dla sprawdzenia, kolejny trening. Biegnę dwa okrążenia i nie wiedzieć czemu zegarek pokazuje, że pokonałem 700m zamiast faktycznych 800.
Dodatkowo robiłem próby lapowania odcinka i podania ręcznie przebytej odległości i za każdym razem mam info:
"Błąd kalibracji"
i
"Zakłócenia sensora biegowego w trakcie kalibracji"
Na autokalibracji zegarek, jeżeli jest odchylenie powyżej 3%, powinien kalibrować wskazania. U mnie przekłamania są spore. Np. przebyte 900 traktowane jest jako 1km.
Oczywiście tempo chwilowe nijak ma się wtedy do rzeczywistości. Dalej pokonuję 1,1km, zegarek robi korektę, ale tempo podawane w trakcie przebywania tej odległości, ponownie jest przekłamane.
Biegnąc z zegarkiem i dodatkowo z SGS3 i Endomondo długość przebytej trasy się zgadza, ale tempa przebytych 1km zupełnie nie.
Zgranie trasy do .gpx i analiza pokazują jak zegarek źle wskazywał przebycie 1km a później jak następowały korekty.
Różnice są rzędu: zegarek tempo 4,33 a w Endomondo tempo tego samego odcinka 5,40.
4,33 to ja po śnieżnym chodniku nie biegam, a na stadionie jedynie interwały tym tempem
Pytanie do osób, które mają z V800 sensor biegowy: czy u was są również takie problemy, w jaki sposób robiliście kalibrację?
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50:47
Ja kupiłem ostatnio sensor biegowy, ale jeszcze go nie kalibrowałem z uwagi na to, ze nie robię ostatnio treningów w miejscu w którym mam oznaczoną odległość.
Niedługo się za to zabiorę, a póki co jestem ciekaw tych Sport Konsultingowych sugestii.. jeśli może je poznać publicznie to ja również jestem bardzo zainteresowany.
Niedługo się za to zabiorę, a póki co jestem ciekaw tych Sport Konsultingowych sugestii.. jeśli może je poznać publicznie to ja również jestem bardzo zainteresowany.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Właściwie to opisałem to powyżej.
Przytoczę główne sentencje odnośnie ręcznej kalibracji zawarte w poradach w mailu:
(...) trzeba skalibrować sensor z zegarkiem. Należy to zrobić w następujący sposób.
1) przebiec jakiś odcinek, najlepiej 1 km, lub jego wielokrotność. Ważne jest, aby Pan znał długość odcinak jaki Pan przebiegł.
2) po przebiegnięciu odcina , zatrzymuje się Pan i sprawdza co
pokazał zegarek.
3)Dzieli Pan dystans który Pan przebiegł realnie, przez to co pokazał zegarek, np:
21 : 19.2 = 1,0937
4) otrzymana liczba jest faktorek kalibracji, który wprowadza Pan ręcznie do zegarka.
Doprecyzowanie:
Uruchamia Pan tryb przedtreningowy, zegarek "łapie" GPS.
Uruchamia Pan trening i zaczynam biec sprawdzoną, określoną trasę, np. 10
okrążeń na stadionie 400m = 4000m.
Zakańcza Pan trening
Zegarek - załóżmy, pokazuje pokonany dystans 4400 (czyli 400m więcej).
Współczynnik 4000:4400=0,9090
Dalej wchodzi Pan w kalibrację ręczną sensora w "ustaw współczynnik" i
wyliczony, na podstawie zamieszczonego wzoru, współczynnik tam wpisuję.
Tak zrobiona kalibracja z wpisanym ręcznie współczynnikiem będzie
miała już przełożenie na kolejne treningi w danej dyscyplinie sportowej.
Może Pan również ustawić automatyczną kalibrację sensora, wtedy zegarek kalibruje sensor biegowy do wskazań z GPSu. Poniżej dokładny opis jak wygląda kalibracja sensora prędkości:
http://www.polar.com/e_manuals/V800/Pol ... _Smart.htm
...może Pan zrobić kalibrację poprzez łapanie okrążenia:
Zaczyna Pan biec np. określoną trasę, np. 10 okrążeń na stadionie 400m = 4000m.
Po przebiegnięciu minimum 500 metrów, łapie Pan lapa czerwonym przyciskiem.
Zatrzymuje się Pan Po złapaniu lapa przytrzymuje Pan przycisk light i daje Pan opcje skalibruj sensor i wtedy wprowadza Pan dystans , który realnie Pan przebiegł podczas okrążenia. (...)
Niestety, ale ja nie mogę właściwie przeprowadzić ręcznej kalibracji.
Na razie zostawiam na auto.
Dziś może jeszcze wyciągnę baterię w sensorze na chwilę, odłączę go od zegarka i po włożeniu baterii, ponownie sparuję.
Przytoczę główne sentencje odnośnie ręcznej kalibracji zawarte w poradach w mailu:
(...) trzeba skalibrować sensor z zegarkiem. Należy to zrobić w następujący sposób.
1) przebiec jakiś odcinek, najlepiej 1 km, lub jego wielokrotność. Ważne jest, aby Pan znał długość odcinak jaki Pan przebiegł.
2) po przebiegnięciu odcina , zatrzymuje się Pan i sprawdza co
pokazał zegarek.
3)Dzieli Pan dystans który Pan przebiegł realnie, przez to co pokazał zegarek, np:
21 : 19.2 = 1,0937
4) otrzymana liczba jest faktorek kalibracji, który wprowadza Pan ręcznie do zegarka.
Doprecyzowanie:
Uruchamia Pan tryb przedtreningowy, zegarek "łapie" GPS.
Uruchamia Pan trening i zaczynam biec sprawdzoną, określoną trasę, np. 10
okrążeń na stadionie 400m = 4000m.
Zakańcza Pan trening
Zegarek - załóżmy, pokazuje pokonany dystans 4400 (czyli 400m więcej).
Współczynnik 4000:4400=0,9090
Dalej wchodzi Pan w kalibrację ręczną sensora w "ustaw współczynnik" i
wyliczony, na podstawie zamieszczonego wzoru, współczynnik tam wpisuję.
Tak zrobiona kalibracja z wpisanym ręcznie współczynnikiem będzie
miała już przełożenie na kolejne treningi w danej dyscyplinie sportowej.
Może Pan również ustawić automatyczną kalibrację sensora, wtedy zegarek kalibruje sensor biegowy do wskazań z GPSu. Poniżej dokładny opis jak wygląda kalibracja sensora prędkości:
http://www.polar.com/e_manuals/V800/Pol ... _Smart.htm
...może Pan zrobić kalibrację poprzez łapanie okrążenia:
Zaczyna Pan biec np. określoną trasę, np. 10 okrążeń na stadionie 400m = 4000m.
Po przebiegnięciu minimum 500 metrów, łapie Pan lapa czerwonym przyciskiem.
Zatrzymuje się Pan Po złapaniu lapa przytrzymuje Pan przycisk light i daje Pan opcje skalibruj sensor i wtedy wprowadza Pan dystans , który realnie Pan przebiegł podczas okrążenia. (...)
Niestety, ale ja nie mogę właściwie przeprowadzić ręcznej kalibracji.
Na razie zostawiam na auto.
Dziś może jeszcze wyciągnę baterię w sensorze na chwilę, odłączę go od zegarka i po włożeniu baterii, ponownie sparuję.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
No i jak z treningami interwałowymi, po ostatniej aktualizacji Polar Flow? Chodzi mi o strefy tempa.
Czy mógłby ktoś wrzucić podsumowanie takiego treningu?
Np.
1. rozgrzewka 10 min lub do zadanego tętna
2. 5x800 m z przerwami 2 min - tempo osiemsetek 5:00
3. schłodzenie do osiągnięcia zadanego tętna lub 10 min
Interesują mnie dane tych tępówek - czas, dystans, tępo, tętno.
Dla przykładu 3x1600 z przerwami 1 minuta - tempo 4:30 + rozgrzewka i schładzanie bez celu.
Czy mógłby ktoś wrzucić podsumowanie takiego treningu?
Np.
1. rozgrzewka 10 min lub do zadanego tętna
2. 5x800 m z przerwami 2 min - tempo osiemsetek 5:00
3. schłodzenie do osiągnięcia zadanego tętna lub 10 min
Interesują mnie dane tych tępówek - czas, dystans, tępo, tętno.
Dla przykładu 3x1600 z przerwami 1 minuta - tempo 4:30 + rozgrzewka i schładzanie bez celu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50.35
Witam serdecznie.
Czy ktoś może mi odpowiedzięc dlaczego po ostatniej aktualizacji polar flow nie mogę połączyć zegarka z telefonem ( xperia z1) ?
Telefon mimo tego że widzi zegarek nie może się zsynchronizować.
Czy ktoś może mi odpowiedzięc dlaczego po ostatniej aktualizacji polar flow nie mogę połączyć zegarka z telefonem ( xperia z1) ?
- div
- Stary Wyga
Też miałem ten problem (htc one s) - odinstalowałem całkowicie, zainstalowałem ponownie i dopiero wtedy połączyło.veld pisze:Witam serdecznie.
36:20 1:19:45 2:53:10