Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

smoła pisze:...

Kalibrowałem ręcznie więc:
Wchodzisz w tryb przedtreningowy, przytrzymujesz przycisk "light" , wybierasz kalibrację manualną na podstawie przebiegniętego dystansu, po otrzymaniu komunikatu jak przeprowadzić kalibrację powracasz do trybu przedtreningowego i rozpoczynasz trening; po przebiegnięciu określonego dystansu, lapujesz okrążenie, przytrzymujesz przycisk "light" wybierasz kalibrację na podstawie pokonanego dystansu i ewentualnie korygujesz i zapisujesz.
Proponuję Ci zapisanie sobie gdzieś współczynnika kalibracji dla tych butów, w których będziesz kalibrował, po zmianie na inne obuwie trzeba będzie ponownie wykonać kalibrację.
Biegam w różnych butach, więc zakładając dane obuwie wprowadzam już tylko współczynnik kalibracji dla danych butów.
Cały czas biegałem na autokalibracji sensora biegowego i dziś chciałem zrobić ręczną kalibrację.
Wybrałem się na stadion - bieżnia 400m.
Zrobiłem dokładnie jak kolega wyżej opisał.
Po zalapowaniu okrążenia na bieżni, czyli przebiegnięciu 400m wchodzę, po przytrzymaniu podświetlenia, w kalibrację ręczną na podstawie przebytego dystansu i dostaję komunikat - piszę z pamięci:
"Błąd kalibracji"
następnie
"Zakłócenia sensora biegowego w trakcie kalibracji"

Zrobiłem kilka prób i za każdym razem to samo. Przebiegłem dwa okrążenia (800m) i ten sam komunikat, po 3 okrążeniach to samo. Zatrzymywałem nagrywanie treningu i dawałem od nowa - niestety ciągle ten sam komunikat.

Pomyślałem, że może zegarek ma problem z tym, że biegnę po elipsie a nie prostym odcinku.
Zmierzyłem w pobliżu domu, za pomocą Google Maps i Google Earth - oczywiście orientacyjnie, jaką długość ma chodnik pomiędzy skrzyżowaniami - wyszło 700m. Odcinek jest prosty, zero zakrętów. Szeroka, wewnętrzna i mało uczęszczana ulica. Drzew i wysokich budynków, które by mogły zakłócać sygnał nie ma w ogóle.
Ponowiłem testy i niestety - ten sam komunikat! :wrrwrr:

W Ustawienia - Łączność i synchr. - Połączone urządzenia - usunąłem sensor biegowy.
Ponownie go sparowałem. Kolejny test na prostym odcinku - no i niestety ciągle ten komunikat o błędzie kalibracji i zakłóceniach sensora.

Dodam, że na bieżni na odcinku 400m na autokalibracji dostawałem info o odległości 410-420m.

Wcześniej nie przywiązywałem do tego uwagi, ale skłoniła mnie do ręcznej kalibracji, dyskusja w wątku: viewtopic.php?f=40&t=44996&start=15

Wczoraj zegarek zmierzył mi przebiegniętą trasę na 26.65 km. Na trening zabrałem też SGS3 z Endomondo i tam wskazania były 25.25 km.
Również strona http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/ potwierdza wskazania z Endomondo.
Z tego powodu dzisiejsze moje próby ręcznej, niestety nieudanej kalibracji.

Może ktoś z Was ma jakiś pomysł? Może jakaś podpowiedź od Sport Konsulting?
Ostatnio zmieniony 04 lut 2015, 08:06 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po dzisiejszej aktualizacji polar flow na androida oraz oprogramowania zegarka, synchronizacja zadziałała bezbłędnie.
Obrazek
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zadam z ciekawości pytanie, jak oceniacie współpracę zegarka V800 z sensorem biegowym i na ile się on przydaje. Ciekawi mnie to bo jako posiadacz M400 przeszkadzają mi opóźnione reakcje zegarka na zmianę tempa biegu i chciałbym taki sensor dokupić. Oczywiście kluczowe jest tu dodanie jego obsługi do M400, co Polar zapowiada na koniec marca. V800 ma tę obsługę w standardzie od początku.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
krzysi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 2:56:56

Nieprzeczytany post

ijon pisze:
div pisze:
ijon pisze:I jeszcze najważniejsze. Czy ktoś już robił trening i może potwierdzić, że wyniki automatycznie zmienianych faz interwałów są później normlanie widoczne w flow po treningu?
Sprawdziłem to:
1. Timer interwałowy ustawiony w zegarku 1.6km/1:00 - okrążenia przełączają się automatycznie - potem wszystko jest widoczne we flow z podziałem na okrążenia. Nie można tutaj ustawiać żadnych stref tętna ani tempa - mi to akurat nie jest potrzebne więc robiąc taki trening jak dzisiaj 5x1.6km/1min taki timer jest wystarczający.
2. Trening fazowy definiowany we flow - testowałem na odcinkach 4x200m/200m bo miałem przeczucie, że to nie będzie działać i szkoda mi było treningu normalnego na taki test. Wyników poszczególnych odcinków nigdzie nie widać - NIGDZIE - ani w zegarku ani we flow. Można się bawić suwaczkami ale dla mnie to za dużo bo mi się nie chce - chcę to widzieć od razu z podziałem na odcinki. Więc dla mnie treningi definiowane są na chwilę obecną bezużyteczne.
Dzięki Div. Ale co tu można powiedzieć, po prostu MASAKRA. Innymi słowy w dalszym ciągu nie można zobaczyć wyników treningu predefiniowanego, jeżeli poszczególne odcinki przełączają się automatycznie (co jest naturalną opcją np. przy interwałach). Ja do tej pory obchodziłem ten problem robiąc ręczny lap chwilę po tym, jak zegarek przełączał się automatycznie na kolejną fazę. Okropnie irytujące, nie wspominając, że zamiast 1200m interwału szybkiego robić muszę jakieś 1230/1250 (bo po automatycznym przełączeniu przez kilka sekund wyświetla się ekran z wynikiem poprzedniej fazy i nie da się wtedy zrobić lapa ręcznego - trzeba biec dalej...).
Polar nie ogarnia swojego biznesu!
A jak mam np taki trening: WT 4x 3km (tempo odcinków: 04:00), to czy da się jakoś poprzez FLOW ustawić czas odpoczynku pomiędzy zrobionymi 3km. Bo ja ustawiam automatyczne przeskakiwanie odcinka, czyli po przebiegnięciu 3km w tempie 4:00min/km automatycznie mi przeskakuje na kolejną fazę treningu czyli 3km, wtedy ja pauzuje i czekam na oko około 1,5minuty i wznawiałem trening. Wiem, że nie trzeba z automatu mieć ustawione przeskakiwanie fazy, można mieć manualnie, ja jednak wolę pierwsze rozwiązanie. Ale czy da się poprzez FLOW ustawić czas odpoczynku na określony czas?
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Da się .
Obrazek
krzysi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 2:56:56

Nieprzeczytany post

Proszę nie lecieć w kulki panie Smoła:)

W takim razie jak da się ustawić ten czas odpoczynku? Bo w sumie we FLOW w ustawieniach treningu interwałowego można dodać fazę odpoczynek i nastawić na konkretny czas, ale czy później ten czas będzie się wliczał do średniej prędkości, do średniego pulsu z całego treningu i innych parametrów, czy w ogóle nie będzie brany pod uwagę w podsumowaniu treningu?
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, czas przerwy będzie się wliczał do średniej i odpoczynek będzie uśredniał tętno.
Obrazek
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
LukaszKoziny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:47

Nieprzeczytany post

Wyszły poprawki do Flow w tym opisywane tutaj strefy tempa:
http://www.polar.com/en/support/polar_f ... egory=faqs
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dalej kalorie są "0" w wyeksportowanym pliku .tcx z treningu biegowego.
Mój Blog "Luźne wpisy"

LukaszKoziny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Dalej kalorie są "0" w wyeksportowanym pliku .tcx z treningu biegowego.
W nowo dodanym formacie CSV kalorie są uwzględnione.
tedi2710
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:45:21

Nieprzeczytany post

Czy można teraz , a jak tak to w jaki sposób można ustawić strefy tempa w swoich progach .
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do Endomondo nie wrzucisz .csv

Dodatkowo .tcx jest teraz pakowany do .zip - jak dla mnie to niekoniecznie dobry pomysł.
Mój Blog "Luźne wpisy"

LukaszKoziny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Dodatkowo .tcx jest teraz pakowany do .zip - jak dla mnie to niekoniecznie dobry pomysł.
Dobry pomysł. Format tekstowy jakim jest CSV podlega dużej kompresji, dzięki temu, pobieranie trwa krócej i w mniejszym stopniu obciążasz serwer i łącze.
LukaszKoziny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tedi2710 pisze:Czy można teraz , a jak tak to w jaki sposób można ustawić strefy tempa w swoich progach .
Dowolnie możesz ustawić limity strefy tempa w 5 zakresach dla wybranego profilu sportowego.
ODPOWIEDZ