Cały czas biegałem na autokalibracji sensora biegowego i dziś chciałem zrobić ręczną kalibrację.smoła pisze:...
Kalibrowałem ręcznie więc:
Wchodzisz w tryb przedtreningowy, przytrzymujesz przycisk "light" , wybierasz kalibrację manualną na podstawie przebiegniętego dystansu, po otrzymaniu komunikatu jak przeprowadzić kalibrację powracasz do trybu przedtreningowego i rozpoczynasz trening; po przebiegnięciu określonego dystansu, lapujesz okrążenie, przytrzymujesz przycisk "light" wybierasz kalibrację na podstawie pokonanego dystansu i ewentualnie korygujesz i zapisujesz.
Proponuję Ci zapisanie sobie gdzieś współczynnika kalibracji dla tych butów, w których będziesz kalibrował, po zmianie na inne obuwie trzeba będzie ponownie wykonać kalibrację.
Biegam w różnych butach, więc zakładając dane obuwie wprowadzam już tylko współczynnik kalibracji dla danych butów.
Wybrałem się na stadion - bieżnia 400m.
Zrobiłem dokładnie jak kolega wyżej opisał.
Po zalapowaniu okrążenia na bieżni, czyli przebiegnięciu 400m wchodzę, po przytrzymaniu podświetlenia, w kalibrację ręczną na podstawie przebytego dystansu i dostaję komunikat - piszę z pamięci:
"Błąd kalibracji"
następnie
"Zakłócenia sensora biegowego w trakcie kalibracji"
Zrobiłem kilka prób i za każdym razem to samo. Przebiegłem dwa okrążenia (800m) i ten sam komunikat, po 3 okrążeniach to samo. Zatrzymywałem nagrywanie treningu i dawałem od nowa - niestety ciągle ten sam komunikat.
Pomyślałem, że może zegarek ma problem z tym, że biegnę po elipsie a nie prostym odcinku.
Zmierzyłem w pobliżu domu, za pomocą Google Maps i Google Earth - oczywiście orientacyjnie, jaką długość ma chodnik pomiędzy skrzyżowaniami - wyszło 700m. Odcinek jest prosty, zero zakrętów. Szeroka, wewnętrzna i mało uczęszczana ulica. Drzew i wysokich budynków, które by mogły zakłócać sygnał nie ma w ogóle.
Ponowiłem testy i niestety - ten sam komunikat!
W Ustawienia - Łączność i synchr. - Połączone urządzenia - usunąłem sensor biegowy.
Ponownie go sparowałem. Kolejny test na prostym odcinku - no i niestety ciągle ten komunikat o błędzie kalibracji i zakłóceniach sensora.
Dodam, że na bieżni na odcinku 400m na autokalibracji dostawałem info o odległości 410-420m.
Wcześniej nie przywiązywałem do tego uwagi, ale skłoniła mnie do ręcznej kalibracji, dyskusja w wątku: viewtopic.php?f=40&t=44996&start=15
Wczoraj zegarek zmierzył mi przebiegniętą trasę na 26.65 km. Na trening zabrałem też SGS3 z Endomondo i tam wskazania były 25.25 km.
Również strona http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/ potwierdza wskazania z Endomondo.
Z tego powodu dzisiejsze moje próby ręcznej, niestety nieudanej kalibracji.
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł? Może jakaś podpowiedź od Sport Konsulting?