140km miesięcznie- 15 lat?60,100,200,300m i 600,800,1000m?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
endso1999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Od półtora roku ćwiczę lekkoatletykę, ogólnie wszystkie dystanse do 1000m.Głównie skupiam się na tych 60m-300m, ale ostatnio zacząłem również uprawiać te dłuższe-600-1000m, wobec tego mam kilka pytań.
-Mam 15 lat i miesięcznie przebiegam w zaokrągleniu 140km(139800m), czy mogę tak trenować?Dziennie sesja nie przekracza 8km i trzech godzin trwania.Trenuję 5 razy w tygodniu i każdy dzień poświęcam innemu treningowi-wytrzymałościowemu, sile biegowej oraz szybkościowemu, ale szczerze powiedziawszy każdy z nich ma cząstkę pozostałych.
-Czy jest sens uprawiania biegów sprinterskich oraz tych "pierwszych średnich"? Nie będzie to się w żadnym stopniu gryzło?W szkole średniej mam zamiar wystartować w między szkolnych zawodach i chciałbym uczestniczyć w każdym biegu właśnie do 1000m-bo lubię krótkie dystanse i czasami ciągnie mnie do tych nieco dłuższych .
-Moim największym problemem jest oddychanie podczas biegu, oddycham ustami ale po dłuższym dystansie czuję że muszę zwolnić bo mi pikawa pęknie albo się zaduszę. :hej: Wobec dla poprawy tego powinienem robić szybsze wybiegania ale krótsze czy wolniejsze wybiegania ale dłuższe?
PKO
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Trening pod 100 m znacznie różni się od treningu pod 1000m. Więc musisz się określić z celem. 140km to jest mało, ja w Twoim wieku, gdy trenowałem - a nie biegałem rekreacyjnie dochodziłem miesięcznie do 350 km (może zdarzyło się przekroczyć 400 z haczykiem na obozach ), biegałem głównie 600 - 1000 i przełaje. Z dwa razy pobiegałem 300 m i raz 100 w ramach eksperymentu, no ale kształtując wytrzymałość trochę tracisz na szybkości. Moja rada jest taka, abyś poszukał trenera w okolicy, on Cię nakieruje, zobaczy jakie masz warunki i w czym się możesz odnaleźć.

Oddychaj jak Ci wygodnie, ja nie potrafię oddychać przez nos czy to biegam czy podczas normalnego trybu życia i jakoś daję radę. :ble:

W tym wieku nie nastawiaj się na wyniki bo czasami one po kilku latach przychodzą - nie wiadomo skąd. Baw się tym co robisz. Powodzenia.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
endso1999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
Ogólnie chciałem się tylko o to zapytać, wszyscy w moim otoczeniu mówią że za dużo biegam, że sobie tym zaszkodzę itp. a w końcu 140km to nie jest tak dużo. :hej:

Na wyniki się nie nastawiam, biegam raczej dla zabicia czasu i lubię to robić.

Szkoda że nie można się specjalizować jednocześnie na biegach średnich i biegach sprinterskich, ogólnie najlepiej się spisuję właśnie na krótkich i nie chciałbym ich przepłacić dłuższymi dystansami na tle których wypadam nieco słabiej ale wciąż dobrze.
Pozdrawiam.
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

endso1999 pisze:Ogólnie chciałem się tylko o to zapytać, wszyscy w moim otoczeniu mówią że za dużo biegam, że sobie tym zaszkodzę itp. a w końcu 140km to nie jest tak dużo. :hej:
To mówią raczej osoby, które nie uprawiają sportu i wolą sobie posiedzieć z fajeczką przed TV - oczywiście mówiąc w uproszczeniu.

Jeśli będziesz spokojnie zwiększał obciążenie, robił przerwy tj dni bez treningu i używał odpowiedniego obuwia. Nie ma na prawdę czego się obawiać. :)
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ