Od półtora roku ćwiczę lekkoatletykę, ogólnie wszystkie dystanse do 1000m.Głównie skupiam się na tych 60m-300m, ale ostatnio zacząłem również uprawiać te dłuższe-600-1000m, wobec tego mam kilka pytań.
-Mam 15 lat i miesięcznie przebiegam w zaokrągleniu 140km(139800m), czy mogę tak trenować?Dziennie sesja nie przekracza 8km i trzech godzin trwania.Trenuję 5 razy w tygodniu i każdy dzień poświęcam innemu treningowi-wytrzymałościowemu, sile biegowej oraz szybkościowemu, ale szczerze powiedziawszy każdy z nich ma cząstkę pozostałych.
-Czy jest sens uprawiania biegów sprinterskich oraz tych "pierwszych średnich"? Nie będzie to się w żadnym stopniu gryzło?W szkole średniej mam zamiar wystartować w między szkolnych zawodach i chciałbym uczestniczyć w każdym biegu właśnie do 1000m-bo lubię krótkie dystanse i czasami ciągnie mnie do tych nieco dłuższych .
-Moim największym problemem jest oddychanie podczas biegu, oddycham ustami ale po dłuższym dystansie czuję że muszę zwolnić bo mi pikawa pęknie albo się zaduszę.