Przygotowanie do półmaratonu i futsal

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć! Mam na imię Michał. Jestem nowy na forum, więc z tego miejsca chciałbym wszystkich przywitać. :) Biegam od sierpnia 2014 - tak systematycznie. Wcześniej zawsze byłem aktywny, ale tak "normalnie". Studia trochę mnie spasły niestety, ale już wróciłem do normy i formy. No i zacząłem biegać. I wciągnęło. :)

Przechodząc do sedna. 17.05.2015 jest 3. Białystok Półmaraton i chcę w nim pobiec. To mój pierwszy start i chcę się do niego przygotować jak najlepiej. W warunkach amatorskich oczywiście. Plan treningowy taki: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432 Ale tak jak w temacie napisałem, w czwartki zazwyczaj mam, nazwijmy to, trening futsalu. Nie jest to nic profesjonalnego, ot takie "haratanie w gałę", ale też nie ma sensu jeździć na trening będąc zmęczonym po bieganiu i strugać głupa. Czy jest jakaś opcja, żeby połączyć te dwie sprawy? Może lepiej przygotować sobie własny plan z założeniem właśnie coczwartkowych treningów? Raczej nie wyobrażam sobie, żeby tego samego dnia jeszcze biegać, bo trening kończy się o 20:30. Teoretycznie można by było, ale wiem, że fizycznie bym nie dał rady. Nawet zmniejszając dystans.

10 km po raz pierwszy zrobiłem w 55 minut, mając spokojny zapas sił.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady. :)

PS. Ciężko mi było stwierdzić jednoznacznie czy wątek powinien być tutaj, czy w dziale trening.
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Hmm...że zadam najpierw "najprostrze w świecie pytanie"...a nie da rady przesunąć dni z planu tak, żeby czwartek z planu "wypadał" w środę lub piątek? Choć zawsze zabierzesz sobie futsalem 1 dzień regeneracji (a tak naprawdę to wtedy Twój organizm zwieksza ten element, który "pobudziłeś" poprzednim treningiem).

Możesz też spróbować np. biegać rano, przed pracą, bo futsal zapewne masz popołudniem/wieczorem...

Trzecia opcja to znaleźć plan z treningami 3x w tygodniu i odpowiednio wpasować sobie w niego czwartkowy futsal.

--
Axe
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Właśnie mi bardziej chodzi o czas do regeneracji. Przesunąć z resztą też ciężko, bo nie ma opcji żebym po niedzielnym wybieganiu w poniedziałek wykonał kolejny trening. Zajeżdżę się. Myślę nad takim rozwiązaniem - w czwartek normalnie futsal bez typowego treningu biegowego. We wtorek i sobotę zwiększę delikatnie dystans. Ale nie wiem czy to zda egzamin.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Poszukaj planu 3dni/tydzien i bedziesz mial czas na futsal i regeneracje. Do maja jest sporo czasu wiec 3dni + 1 powinno wystarczyc, o ile nie chcesz bic rekordow :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ