Półmaraton dwa tygodnie przed maratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

human a jak biegałeś te 2 tygodnie , bo czasami to i przerwa może załatwić!
3 dni wolnego (po świętach ) i praktycznie trening zaczynam od nowa :smutek:
PKO
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:human a jak biegałeś te 2 tygodnie , bo czasami to i przerwa może załatwić!
3 dni wolnego (po świętach ) i praktycznie trening zaczynam od nowa :smutek:
Dwa dni po już było 16,5km luźno, potem ok 17, rower i jedna 20stka - więc za dużo regeneracji nie było :nienie:
W drugim tyg. to wszystkiego ok 30km

p.s. nie noo, 3 dni to tylko świeżości złapałeś...i kilogramów (chyba) :uuusmiech:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Tak dla jasności sytuacji to warto by może wpisywać wyniki jakie się zrobiło z takich startów (10km-HM-M w następstwie). To, że ktoś pobiegł życiówkę w maratonie to nic nie znaczy, bo może to i życiówka była ale czy to dobry był wynik do możliwości? Jeśli ktoś mocno pobiegnie połówkę, w granicach swoich możliwości to raczej wątpię by później (po 2 tygodniach) pobiegł maraton też w granicach swoich możliwości (czyli koło tego co mu podaje kalkulator jakikolwiek). Jeszcze nie widziałem wyniku amatora coby swoje nabiegał zarówno w połówce i później w całym po dwóch tygodniach, wiosną sporo ludzi tak biegało (PW-Orlen czy Marzanna-Dębno) i z wyników, które śledziłem to po dobrej połówce słabiej wychodził cały, w burzliwej dyskusji na forum na moje krytyczne stanowisko takiego ustawienia startów wielu się oburzało bo przecież ludzie masowo się zapisywali i uważali to za genialne posunięcie - jakoś nikt później nie wrócił w temacie z wynikiem z maratonu, wielu zaś skończyło na tarczy o czy napisali. Można tak biegać by przebiec, nawet początkujący da radę ale na naprawdę dobry wynik bym nie liczył, no chyba, że za dobry uważa się życiówkę 10 minut poniżej kalkulatora, tyle, że na takie bieganie to nie trzeba jakoś specjalnie się spinać i można robić różne dziwne rzeczy. Połówka już 3 tygodnie przed startem w całym jest nieco ryzykowna, wymaga to dobrej przebudowy planu, odpowiedniego odpoczynku - to jest od cholery szczegółów, nie da się tak jednoznacznie opisać, że tak jest dobrze a tak źle - sam bieg może być ok ale później sporo błędów można zrobić w treningu i przez to położyć maraton a nie przez wcześniejszą połówkę.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Biegłem HM 1:14 z hakiem i póżniej (2 tyg.) 10km i ledwie 35min czułem HM
jeszcze w nogach , ale HM/ M może wyjść inaczej!( przy założeniu ,że jest super
regeneracja).Wiek też należałoby wziąść pod uwagę :usmiech:
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44

Nieprzeczytany post

human pisze:2 tyg. przed maratonem zrobiłem połówkę z życiówką, później maraton również z życiówką (lepszą ok 7 min.) więc myślę, że to dobry pomysł
mihumor pisze:To, że ktoś pobiegł życiówkę w maratonie to nic nie znaczy, bo może to i życiówka była ale czy to dobry był wynik do możliwości?
Tak jak pisze mihumor, nie wiemy (human) jakie czasy osiągnąłeś, więc to że poprawiłeś się o 7 minut może niewiele znaczyć, bo być może gdybyś nie pobiegł tej połówki, to maraton przebiegłbyś nie 7 a 15 minut poniżej życiówki?

W sumie mogę napisać dokładnie tak jak Ty: 2 tygodnie przed maratonem zrobiłem połówkę z życiówką, później maraton również z życiówką (lepszą ok. 7 min.), a potem skwitować to zupełnie odwrotnym "myślę, że to zły pomysł".

Czas z 1/2 - 1:31:38
Czas z M - 3:30:17
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lipton pisze:
Tak jak pisze mihumor, nie wiemy (human) jakie czasy osiągnąłeś, więc to że poprawiłeś się o 7 minut może niewiele znaczyć, bo być może gdybyś nie pobiegł tej połówki, to maraton przebiegłbyś nie 7 a 15 minut poniżej życiówki?

W sumie mogę napisać dokładnie tak jak Ty: 2 tygodnie przed maratonem zrobiłem połówkę z życiówką, później maraton również z życiówką (lepszą ok. 7 min.), a potem skwitować to zupełnie odwrotnym "myślę, że to zły pomysł".

Czas z 1/2 - 1:31:38
Czas z M - 3:30:17
A jakie wyniki w PM i później w M poprawionym o 7min są dobre, a jakie złe/tzn. poniżej możliwości ?
Wyznacznikiem jest kalkulator ze strony startowej bieganie.pl ?

p.s. Dlaczego miałbyś to skwitować "myślę, że to zły pomysł" skoro się poprawiłeś i zrobiłeś coś do tej pory nieosiągalnego ?

pozdrowionka
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

human pisze:p.s. Dlaczego miałbyś to skwitować "myślę, że to zły pomysł" skoro się poprawiłeś i zrobiłeś coś do tej pory nieosiągalnego ?
Bo na przykład mimo poprawienia życiówki czułeś się przemęczony i źle Ci się biegło... i masz przeczucie, ze gdyby nie ta połówka wcześniej to rezultat mógł być jeszcze lepszy :bum:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

To bardzo proste, w debiucie pobiegłem maraton w 3,30, przed kolejnym maratonem poprawiłem się w półmaratonie o 6 minut więc za przyzwoity wynik uważałem coś poniżej 3,20, gdybym się poprawił wtedy tylko o 7 minut (czyli 3,23) to z wyniku, który miałem w półmaratonie (1,32) uznałbym to za swoją osobistą porażkę - pobiegłem jednak wynik 3,15 i to był w zasadzie plan maksimum na wtedy. Jak łamałem trójkę to poprawka życiówki o takie 7 min oznaczałaby minimalny brak do spełnienia marzenia - chyba bym nie był zadowolony, życiówka wtedy typu 3,05 to byłaby życiówka ale i zasadniczo klęska - cel jednak wymagał sporej optymalizacji dyspozycji i szukania drogi optymalnej. W sumie to jakie wieszamy sobie poprzeczki i jak się z tego rozliczamy wobec samych siebie to sprawa indywidualna, niemniej pewne reguły czy zasady optymalizacji procesu treningowego i wybierania drogi jego największej efektywności są ogólnie znane i jeśli polecamy komuś drogę niestandardową to warto by to potwierdzać twardymi dowodami, może statystycznie są nieistotne niemniej przynajmniej nie są zaprzeczeniem tezy. Biegałem połówki 3 tygodnie przed maratonem, 4 tygodnie przed i też 2 miesiące przed. Te maratony w 3 tygodnie po połówce nie wychodziły źle niemniej mam nieco wątpliwości. Na 2 tygodnie przed M to bym nie biegał połówki na poważnie.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powtórzę się "...więc myślę, że to dobry pomysł - aczkolwiek NIE dla debiutanta/tki !!!"

Ja jechałem planem pod PM i z tego zrobiłem M. Z tego co wyszło jestem zadowolony więc polecam :taktak:

Wszystko zależy od tego jak się regenerujemy - każdy jest inny i inaczej "dochodzi do siebie" po zawodach.
A co by było gdybym nie pobiegł tego PM na maxa ...? Może potrzebny był ten mocny akcent ?

pozdrowionka
Awatar użytkownika
skotar5
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:21
Życiówka w maratonie: 3:16:47

Nieprzeczytany post

A co myslicie o 10 km na tydzień przed maratonem?
3km-10:55, 5km- 19:25 ,10 km- 39:21, półmaraton - 1h 30.04, maraton- 3:16:47
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Leciałem w zeszłym roku Tarczyn przed debiutem w Warszawie i bardzo pilnowałem tętna, by nie przesadzić. Ostatecznie tempo wyszło o 2-3sek szybciej niż w maratonie dwa tygodnie później i wydaje mi się, że nie było problemu z regeneracją. A nauczenie nóg docelowego tempa, choć na 21k chciało się szybciej, spełniło swoje zadanie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

skotar5 pisze:A co myslicie o 10 km na tydzień przed maratonem?
W ramach sprawdzenia się przed maratonem zawsze rozważałem albo połówkę na 2-3 tygodnie przed albo dychę na 1-2 tygodnia przed. Także jak najbardziej 10km mógłbym lecieć. Czas na regenerację (czyli okres bez akcentów na treningach) jaki zakładam po konkretnym biegu to ilość km na danym biegu podzielone przez połowę wyrażone w dniach. Inaczej mówiąc po 10km odpoczywam 5 dni, a po półmaratonie 11. Z tym, że trzeba pamiętać, że jest duże ryzyko kontuzji. Dycha to bieg intensywny, a czasu na wyleczenie się już nie będzie.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Subiektywnie uważam (mam 36 lat), że zarówno 10km na 1 tydzień przed jak i 21km na 2 tygodnie przed to zły pomysł.
Jak pobiegniesz na 100%, to się nie zregenerujesz na MR, zabraknie ci np. od 35-go kilometra i co wtedy?

A bieganie tych 10 i 21 na pół gwizdka nie wiem czemu miałoby służyć.

Rozsądniejsze i bardziej bezpieczne wydaje się 10km na 2 tygodnie przed maratonem i 21km na 3 tygodnie przed maratonem,
oczywiście modyfikując pod to plan na ostatnie 2-3 tygodnie (mniej akcentów, więcej biegów regeneracyjnych).

Ale to też zależy jak szybko się regenerujesz, czyli chociażby od Twojego wieku.
remo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:28

Nieprzeczytany post

najlepiej będzie wrócić do dyskusji po wiosennych biegach. ja zamierzam przebiec półmaraton na 3tyg przed maratonem, zobaczymy co z tego wyjdzie. wcześniej takiego sprawdzianu nigdy nie robiłem.
pogrodnik
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:40
Życiówka w maratonie: 3:28:08

Nieprzeczytany post

We wrześniu tydzień przed moim maratonskim debiutem wystartowałem na 10km. Biegłem na max. swoich ówczesnych możliwości.

Bez problemów przez tydzień się zregenerowalem i maraton przebieglem bez problemów zgodnie z założonym planem.

Połówkę zrobiłem 4 tygodnie przed maratonem.

U mnie ten schemat się sprawdził i planuję na wiosnę go powtórzyć.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ