Jak polepszyć czas na 3 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Tamten jest dla kogoś, kto ma problem z dystansem 5 km.
Jesli Ty chcesz poprawi wynik to chocby to:
http://bieganie.pl/?cat=19&id=6443&show=1
Adam! On nie umie przebiec 5km... Gdzie tam 60-90'

Ta reszta jest OK.
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:
Rolli pisze:Takie cuś bym nigdy koledze nie proponował.
Może jakaś konstruktywna krytyka? Żeby kolega wiedział co ma robić :niewiem:

@Rolli: Licziłem, że się odezwiesz jak ktoś coś napisze :lalala:
:niewiem: ze co zrobię???
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
blackfish pisze:
Rolli pisze:Takie cuś bym nigdy koledze nie proponował.
Może jakaś konstruktywna krytyka? Żeby kolega wiedział co ma robić :niewiem:

@Rolli: Liczyłem, że się odezwiesz jak ktoś coś napisze :lalala:
:niewiem: ze co zrobię???
Napisałeś, że nie proponowałbyś takiego czegoś, co ja w moim pierwszym poście. I koniec...
Ja napisałem, że poza krytyką, przydało by się napisać jaką propozycję dla kolegi (tego, który utworzył wątek), żeby wiedział co ma robić. On, nie Ty. Teraz jasne?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blackfish pisze: Napisałeś, że nie proponowałbyś takiego czegoś, co ja w moim pierwszym poście. I koniec...
Ja napisałem, że poza krytyką, przydało by się napisać jaką propozycję dla kolegi (tego, który utworzył wątek), żeby wiedział co ma robić. On, nie Ty. Teraz jasne?
Oj... ja nigdy bym się nie odważył skrytykować czarnej rybki :hejhej: ja tylko wyraziłem moje zdanie, ze ja bym go tak nie trenował. Ale ja tam nie mam pojęcia. Zona mi to powiedziała. :wrrwrr:
Furman
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:Najpierw robisz test Coopera, czyli biegniesz "na maksa" 12 min. i mierzysz ile przebiegłeś. Najprościej test wykonać na stadionie, ale przybliżone wyniki (dla Twoich celów) też będą OK. Według tego co piszesz, może to być np. 2300 m, co daje tempo 5:13/km. I to jest Twoje 100%. Licząc dalej masz:
50% - 10:26 (to prawie marsz)
60% - 08:42
70% - 07:27
80% - 06:31
90% - 05:48
100% - 05:13 (wynik Twojego testu, który powtarzasz co jakiś czas i modyfikujesz tempa treningowe)
120% - 04:21
130% - 04:01
I takimi tempami należy biegać poszczególne treningi.
Przepraszam, że dopytuję o coś, co już raz zostało napisane, ale chce się upewnić. Do tej pory zawsze myślałem, że procenty w różnych planach treningowych oznaczają po prostu procent tętna maksymalnego. Czy można ww. opisaną metodę stosować do wyznaczania temp treningowych w planach np. Jerzego Skarżyńskiego lub w planach treningowych ze strony bieganie.pl?
Blog: viewtopic.php?f=27&t=59926
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=59927
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
blackfish pisze: Napisałeś, że nie proponowałbyś takiego czegoś, co ja w moim pierwszym poście. I koniec...
Oj... ja nigdy bym się nie odważył skrytykować czarnej rybki :hejhej: ja tylko wyraziłem moje zdanie, ze ja bym go tak nie trenował. Ale ja tam nie mam pojęcia. Zona mi to powiedziała. :wrrwrr:
Możesz krytykować. Bynajmniej ja nie ma nic przeciwko. Chodzi tylko, żeby konstruktywnie, czyli żeby napisać dlaczego coś jest źle, żeby inni (również ja) mogli się czegoś nauczyć. I przestań ściemniać, że nie masz pojęcia! W końcu wytrenowałeś żonę na mistrzynię. :orany:

PS. Gościu czekał na poradę, więc starałem się pomóc. Sam wiem, jak to jest, jak się czeka na odpiwedź. A jak ktoś napisze, to zawsze łatwiej o dyskusję, ale właśnie o dyskusję a nie "ja bym tak nie trenował" i koniec... Nie o to chodzi. Z resztą przecież wiesz i tylko nie rozumiem I dlaczego tak niechętnie swoją wiedzą się dzielisz... :smutek:
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Furman pisze:
blackfish pisze:Najpierw robisz test Coopera, czyli biegniesz "na maksa" 12 min. i mierzysz ile przebiegłeś. Najprościej test wykonać na stadionie, ale przybliżone wyniki (dla Twoich celów) też będą OK. Według tego co piszesz, może to być np. 2300 m, co daje tempo 5:13/km. I to jest Twoje 100%. Licząc dalej masz:
50% - 10:26 (to prawie marsz)
60% - 08:42
70% - 07:27
80% - 06:31
90% - 05:48
100% - 05:13 (wynik Twojego testu, który powtarzasz co jakiś czas i modyfikujesz tempa treningowe)
120% - 04:21
130% - 04:01
I takimi tempami należy biegać poszczególne treningi.
Przepraszam, że dopytuję o coś, co już raz zostało napisane, ale chce się upewnić. Do tej pory zawsze myślałem, że procenty w różnych planach treningowych oznaczają po prostu procent tętna maksymalnego. Czy można ww. opisaną metodę stosować do wyznaczania temp treningowych w planach np. Jerzego Skarżyńskiego lub w planach treningowych ze strony bieganie.pl?
NIE! Nie możesz. :bum:
To jest specyficzny plan i tylko w nim zastosowano w ten sposób procenty!
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Furman pisze:Przepraszam, że dopytuję o coś, co już raz zostało napisane, ale chce się upewnić. Do tej pory zawsze myślałem, że procenty w różnych planach treningowych oznaczają po prostu procent tętna maksymalnego. Czy można ww. opisaną metodę stosować do wyznaczania temp treningowych w planach np. Jerzego Skarżyńskiego lub w planach treningowych ze strony bieganie.pl?
PS. A jak biegałbyś niby 120 czy 130% maksymalnego tętna, hmm? :trup:
ldamianl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37.07

Nieprzeczytany post

A masz jakąś przeszłość biegową ? Jeżeli wrzucisz 5 treningów mądrych tygodniowo o powinieneś dać radę, bo na początku progres jest duży w zasadzie z treningu na trening, ale musisz trzymać się jakiegoś planu, bo jechanie się na maksa 5 razy w tygodniu po 3-5km skończy się po 2 tygodniach.
Rekordy:
5km - 17:09 (IX 2020)
10km - 34:29 (IX 2021)
HM - 1:15:41 (IX 2022)
M - 2:41:38 (IX 2021)
Furman
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:PS. A jak biegałbyś niby 120 czy 130% maksymalnego tętna, hmm? :trup:
No pewnie miałbym z tym problem :usmiech: Bardziej mi chodziło o ustalenie temp luźnych biegów. Ale jak rozumiem nie tędy droga i muszę biegać na czuja (i/lub zaopatrzyć się w pulsometr), albo biegać wg Danielsa, gdzie wszystkie tempa są ładnie podane jak na tacy. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie :)
Blog: viewtopic.php?f=27&t=59926
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=59927
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ldamianl pisze:A masz jakąś przeszłość biegową ? Jeżeli wrzucisz 5 treningów mądrych tygodniowo o powinieneś dać radę, bo na początku progres jest duży w zasadzie z treningu na trening, ale musisz trzymać się jakiegoś planu, bo jechanie się na maksa 5 razy w tygodniu po 3-5km skończy się po 2 tygodniach.
Nie no, litości... 5 treningów dla gościa, który praktycznie nie biega (jak sam pisze) i jego max na ten moment to jest 5:30 przez 4km? Niech zacznie od 3 (max 4), ale sensownych - bo inaczej to po tygodniu stawy i mięśnie powiedzą mu co sądzą o 5 treningach tygodniowo.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Furman pisze:Bardziej mi chodziło o ustalenie temp luźnych biegów. Ale jak rozumiem nie tędy droga i muszę biegać na czuja (i/lub zaopatrzyć się w pulsometr), albo biegać wg Danielsa, gdzie wszystkie tempa są ładnie podane jak na tacy. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie :)
W sumie to ciekawe... Może jest jakaś korelacja między tymi procentami z testu Coopera a procentami HR max. W końcu przy takim teście masz max tempo jakie osiągasz i możesz osiągnąć właśnie HR max, i to będzie 100%, i tu i tu. Może ktoś z pulsometrem to mógłby sprawdzić. Jakby to jakoś działało, to byłby prostszy sposób do ustalenia tempa treningu. Zwłaszcza, że co kilka tygodni weryfikujesz je, podobnie to tętna, które po jakimś czasie Ci się zmienia na niższe... Ale może ktoś bardziej doświadczony powie, że źle kombinujemy...
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:
Furman pisze:Bardziej mi chodziło o ustalenie temp luźnych biegów. Ale jak rozumiem nie tędy droga i muszę biegać na czuja (i/lub zaopatrzyć się w pulsometr), albo biegać wg Danielsa, gdzie wszystkie tempa są ładnie podane jak na tacy. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie :)
W sumie to ciekawe... Może jest jakaś korelacja między tymi procentami z testu Coopera a procentami HR max. W końcu przy takim teście masz max tempo jakie osiągasz i możesz osiągnąć właśnie HR max, i to będzie 100%, i tu i tu. Może ktoś z pulsometrem to mógłby sprawdzić. Jakby to jakoś działało, to byłby prostszy sposób do ustalenia tempa treningu. Zwłaszcza, że co kilka tygodni weryfikujesz je, podobnie to tętna, które po jakimś czasie Ci się zmienia na niższe... Ale może ktoś bardziej doświadczony powie, że źle kombinujemy...
Zle. W trakcie testu Coopera nie osiągnie początkujący nigdy HRmax bo mu prędzej nogi wysiada i płuca wyskoczą.
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Zle. W trakcie testu Coopera nie osiągnie początkujący nigdy HRmax bo mu prędzej nogi wysiada i płuca wyskoczą.
A taka osoba, która już biega jakiś czas, np. rok czy dwa, tak, żeby na Cooperze nogi i płuca nie wysiadały, to czy wówczas by to można wykorzystać?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:
Rolli pisze:Zle. W trakcie testu Coopera nie osiągnie początkujący nigdy HRmax bo mu prędzej nogi wysiada i płuca wyskoczą.
A taka osoba, która już biega jakiś czas, np. rok czy dwa, tak, żeby na Cooperze nogi i płuca nie wysiadały, to czy wówczas by to można wykorzystać?
Raczej nie z tych samych powodów. Tylko bardzo dobrze wytrenowani. Chyba ze biegniesz 2600m na tempo w 10km i ostatnie 400m na trupa. Ale to nie ma nic z Cooperem do czynienia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ