Zimą Siła iii ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ldamianl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37.07

Nieprzeczytany post

Witam ! Aktualnie pracuję z takowymi micro-cyklami opierając się na tym treningu : http://www.magazynbieganie.pl/czas-zimo ... anie-zima/

Jak widać trening oparty głównie na sile z średnimi przebiegami w ciągu tygodnia na poziomie 60km. Oprócz tego w dni które nie biegam dorzucam ogólnorozwojówkę pompki + brzuch + grzbiety + drążek + mocniejsze rozciąganie.

Chodź jestem dopiero w połowie tego planu Powinienem go skończyć z początkiem stycznia. Moje pytanie co dalej ? No bo na pracę nad szybkością trochę za wcześnie bo zima w pełni... Może dorzucić miesiąc długich wybiegań ? Albo kolejny mikrocykl oparty na sile ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam Damian
Rekordy:
5km - 17:09 (IX 2020)
10km - 34:29 (IX 2021)
HM - 1:15:41 (IX 2022)
M - 2:41:38 (IX 2021)
PKO
Carlosball
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak z ciekawości. Czy bieganie z obciążnikami dużo Tobie dało? Sam się do tego przymierzam ale nie wiem czy warto.
ldamianl
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Carlosball pisze:Tak z ciekawości. Czy bieganie z obciążnikami dużo Tobie dało? Sam się do tego przymierzam ale nie wiem czy warto.

Już się przestraszyłem że czegoś nie doczytałem :orany: . Gdzie przeczytałeś o obciążnikach ? Mi chodzi o ten plan pod koniec strony. Nie używam obciążników. Ale sam z chęcią bym usłyszał od kogoś doświadczonego co on na to ? Bo kiedyś miałem takie pomysły ale bałem się wtedy o swoje stawy.
Rekordy:
Carlosball
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W linku, który umieściłeś na zielonym tle. "Alternatywne środki kształtowania siły i dynamiki" punkt 6 :D
ldamianl
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ok już widzę, racja jest. Ale jak widzisz jest zapisane alternatywne środki i one raczej mają za zadanie rozwinąć obręcz barkową górne partie. Więc dlatego to olałem bo w dni w które nie biegam dorzucam sobie ćwiczenia w domu na górne partie.

Myślę że w samym bieganiu może mieć to raczej znikomy wpływ. A po za tym ile te ciężarki mogą ważyć ? max 1kg ?
Rekordy:
Carlosball
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Myślę, że jeśli ktoś jest początkującym najlepiej pewnie byłoby zacząć od 0,5kg :oczko: I znacznie wygodniejsze od ciężarków byłyby obciążniki :oczko:
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie biegajcie z obciążnikami bo zniszczycie sobie stawy i technika biegu mocno się pogorszy.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dybkos pisze:Nie biegajcie z obciążnikami bo zniszczycie sobie stawy i technika biegu mocno się pogorszy.
Dokładnie tak. Bieganie z obciążnikami nic nie daje - oprócz kontuzji.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
mati515543
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powinno biegać się tak, aby było nam jak najbardziej komfortowo i żeby nasze ruchy nie były skrępowane np. zimą w dresach o wiele gorzej się biega niż latem w spodenkach i koszulce.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba tylko Rocky Balboa czerpal korzys z biegu ciagnac za soba opone na sznurku. Jak juz chcesz sie dodatkowo meczyc to pomysl o podbiegach. Slowo bol nabierze nowego znaczenia :hej:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Chyba tylko Rocky Balboa czerpal korzys z biegu ciagnac za soba opone na sznurku. Jak juz chcesz sie dodatkowo meczyc to pomysl o podbiegach. Slowo bol nabierze nowego znaczenia :hej:
AKurat z tego elementu korzystają biegcze i to nie jest jakiś ewenement. Latem Justyna Kowalczyk biegała na nartorolkach ciągnąc za sobą oponę na torze COS w Zakopanym.

Między oponą, a ciężarkami na nogach jest zasadnicza różnica. Ciężarki znacznie zwiększają siły działające na poszczególne stawy, gdyż znajdują się na końcu ramienia wahadła, a opona sprawia, że mięśnie pracują ciężej, ale obciążenie dla pozostałych elementów układu ruchu jest wręcz mniejsze.
Krzysiek
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:
mondpas pisze:Chyba tylko Rocky Balboa czerpal korzys z biegu ciagnac za soba opone na sznurku. Jak juz chcesz sie dodatkowo meczyc to pomysl o podbiegach. Slowo bol nabierze nowego znaczenia :hej:
AKurat z tego elementu korzystają biegcze i to nie jest jakiś ewenement. Latem Justyna Kowalczyk biegała na nartorolkach ciągnąc za sobą oponę na torze COS w Zakopanym.

Między oponą, a ciężarkami na nogach jest zasadnicza różnica. Ciężarki znacznie zwiększają siły działające na poszczególne stawy, gdyż znajdują się na końcu ramienia wahadła, a opona sprawia, że mięśnie pracują ciężej, ale obciążenie dla pozostałych elementów układu ruchu jest wręcz mniejsze.

no i jeszcze jedno ważne - z oponą / podbiegi / pchając kolegę przed sobą - taki trening robisz raz na jakiś czas, biegasz krótkie odcinki, dynamicznie ale z przerwami na odpoczynek i robisz 4-12 powtórzeń , a nie tłuczesz długie kilometry ...
Carlosball
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Panowie, o szkodliwym działaniu biegania z obciążnikami na nogach jestem świadomy. Lecz z kolegą ldamianl, zastanawialiśmy się czy bieganie z obciążnikami na RĘKACH ma sens.
Buniek pisze:

Nie tylko ona, wojtek (z naszego forum) zaczął podobny temat. Wrzucił filmik i udzielał porad, ale pewny nie jestem :hej:
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Carlosball pisze:(...) Lecz z kolegą ldamianl, zastanawialiśmy się czy bieganie z obciążnikami na RĘKACH ma sens.
A jak to miałoby pomóc w bieganiu?
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:
Carlosball pisze:(...) Lecz z kolegą ldamianl, zastanawialiśmy się czy bieganie z obciążnikami na RĘKACH ma sens.
A jak to miałoby pomóc w bieganiu?
dołączam się do pytania - co taka metoda ma dać, gdzie te obciążniki zakładasz i co masz w nich biegać ( tempo, dystans..? )
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ