gdzie biegac w Krakowie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
jozefa25
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Osobiście mam chyba dobrze usytuowane mieszkanie w KRK. 300 metrów do bulwaru nad wisłą. Bulwarami po trawie aż do mostu Grunwaldzkiego a potem od AZS'u do Rudawy czyli około 800m po asfalcie.
A potem wybierasz co ci się podoba.
Ja biegam albo aleją Jerzego W na Sikornik do Zoo i na Bielany od piaskarni lub wałami wisły do piaskarni i do Zoo lub z pominieciem zoo w stronę bazy CPN do wałów rudawy. :)
Niestety wał wisły od strony skałek twardowskiego jest w tej chwili przerabiany na ścieżkę rowerową więc bieganie tam tędy jest odrobinę utrudnione ale możliwe aż do Tyńca i przez most autostradowy do Bielan a następnie jak wyżej.
W Sikorniku proszę uważajcie na Kleszcze, latoś tego roku wysyp duży pono bez boreliozy ale zawszeć to nie bardzo przyjemne.
PKO
Awatar użytkownika
gregoz68
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z parku krowodrskiego, przecinamy Opolską - krótko Łokietka, zaraz za torami w prawo ścieżką i na Giebułtów, potem do Ojcowa :) (przez Prądnik Korzkiewski)
gregoz
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stachnie, widzę że masz REWELACYJNE warunki do treningu.... Rudawa hmmmm.... Lasek Wolski!!!.....Sikornik!!! ale rewelacja. I możesz jeszcze Błonia dodać.

We środę biegałem w Lasku Wolskim :)
Ibex    
Awatar użytkownika
MarekM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trasa przez Zakrzówek aż do toru kajakowego - nowa alejka biegnąca na wale Wisły - rewelacja !
Awatar użytkownika
Benia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajnie, ze ktos wprowadzil ten temat na forum...
Od dwoch lat biegam w Krakowie i zawsze ograniczalam sie tylko do bulwarow (zapewne niezbyt dobrze to o mnie swiadzy).
Wyprobuje wszystkie podane trasy, znam je bo jezdze tamtedy na rowerze, sa rzeczywiscie bardzo przyjemne. Mam tylko nadzieje,ze uda mi sie tam dobiec );
Benia
onkr78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

gregoz68 pisze:Z parku krowodrskiego, przecinamy Opolską - krótko Łokietka, zaraz za torami w prawo ścieżką i na Giebułtów, potem do Ojcowa :) (przez Prądnik Korzkiewski)
Ja mam głupie pytanie - ile km ma ta trasa?
Wczoraj z racji tego, że moja ulubiona trasa naszpikowana była żałobnikami, postanowiłem szlakiem Orlich Gniazd przebiec do Ojcowa. Wyruszyłem z Parku Krowoderskiego i przez cytowane punkty dobiegłem do OPN. Nawrotkę zrobiłem zaraz za muzeum OPN przy parkingu wjazdowym od strony skały (zielony drewniany budynek, również funkcjonujący jako przystanek PKS). Trasa widokowo ładna (odcinek od Giebułtowa do Ojcowa zwłaszcza), aczkolwiek zwiodłem się trochę na terenie, ponieważ spodziewałem się urozmaiconego terenu (leśno-polne ścieżki itp.) a tu dużo asfaltu i buty terenowe były zbyteczne a nawet powiem, że stanowiły pewien problem :-) ale dałem rade :-). Od wczoraj jest to moja ulubiona trasa i pewnie często sobie tam potruchtam.
Aha - pytanie o km wynika z faktu mojego zakręcenia - nie włączyłem GPS :-)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

gregoz68 - widzę że podobną trasą biegasz co ja... - jak tylko uda mi się wybiec po "jasności" to prawie zawsze ląduję właśnie gdzies w tych okoliach... - chociaż mieszkam bliżej pętli tramwajowej... i nie zawsze przebiegam przez park... a czasami od razu przez Opolską, potem na ulicę Piaskową czy piaseczną czy coś takiego... i polną drogą która gdzieś koło mojego 5'tego km łączy się z tym szlakiem do Ojcowa... - zresztą tam można też sobie biegać fajną pętlą ok. 2,5km -> między łokietka, torami kolejowymi, tą "piaseczną której nazwy dokładnie nie pamiętam... i osiedlem nowych domków (nowych jak nowych, ale nie starych)
Szymon
Obrazek
spinka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wydaje mi się że bieganie w Krakowie wciąż nie jest aż tak popularne, za granicą widzi się dużo więcej biegaczy. Co ciekawe, jak pisze Benia, niektórzy kojarzą ten sport tylko z Błoniami i bulwarami przez co może się wydawać monotonny.
Dlatego też wydaję mi się że ten temat należy kontynuować, inspirujmy się na wzajem :D
jako kontynuacja, wrzucam kilka tras znalezionych w sieci i mam nadzieję, że starczy mi motywacji i sił na pokonanie choć niektórych z nich :)
biegaczmichal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

cześć,
ja z tym podobnym pytaniem.
Gdzie w zimie biegać w Krakowie?
Czy słuchać tego http://lovekrakow.pl/aktualnosci/aktywn ... _7559.html ?
Aha i czy w Krakowie trzeba biegać w masce ze względu na zanieczyszczenie powietrza?
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ja zapraszam w niedziele kawałek za Kraków do puszczy Niepołomickiej, my tam biegamy z rana 15-20km kończąc zabawę na pobliskim basenie i saunie :), zresztą tam zawsze klimat jest, dużo biegaczy, nordic walking czy spacerowiczów a i powietrze lepsze niż w centrum :)
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gdzie w zimie biegać w Krakowie
tam gdzie w lecie :D chyba, że chodzi Ci o ew. śnieg, który może sprawić, że ścieżki będą nieprzebieżne

ja osobiście biegam po bulwarach - mam do nich blisko, są oswietlone, minus - asfalt

park awf - biegałem tam jak dzień był dłuższy (nie orientuję się dokładnie ale chyba nie ma oświetlenia), większość alejek też asfaltowych

lasek Wolski - super miejsce, zwłaszcza do robienia krosów z oczywistych względów, do tego czyste powietrze - nic tylko biegać :) z racji odległości (10km) wybieram się tam tylko raz w tygodniu w soboty na dłuższe wybiegania (rozgrzewka na rowerze, bieganie i potem schłodzenie w drugą stronę)

jak chce Ci się jechać dalej to również polecam Puszczę, mam niedaleko z mojego domu rodzinnego i dawniej często po niej biegałem - dużo fajnych ścieżek (w tym kilka asfaltowych - dobre miejsce do jazdy na rolkach), minus taki że raczej płasko

czy w Krakowie trzeba biegać w masce ze względu na zanieczyszczenie powietrza
jak masz to biegaj, jak nie masz - polecam aplikację smog krk na telefon, można na bieżąco monitorować stężenie pyłu w powietrzu i jak będzie wysokie to po prostu nie wychodzić

ja ostatnio zainwestowałem w rzmask (nie wiem czy są jakieś inne sensowe maski na rynku), jeżdżę w niej na rowerze na uczelnię i sprawdza się super, jednak do biegania bym jej nie polecił jakoś szczególnie - chłonie wilgoć i zatyka nos przez co ciężko się oddycha, dodatkowo filtr nasiąka potem i nieprzyjemnie pachnie

jak ktoś się uprze to da radę w niej biegać - ja jestem po 4 wybieganiach 1-1,5h i raz jest znośnie, a raz beznadziejnie (pewnie zależy to od wilgotności powietrza)
Awatar użytkownika
Dawid.krakow
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Polecam biegać w okolicach Nowej Huty - tutaj stężenie zanieczyszczenia powietrza jest najniższe w całym mieście. Najlepszym miejscem są łaki nowohuckie, jednak nie polecam zapuszczać po zmroku. Park AWF tak samo świetne miejsce do biegania, natomiast według mnie za dużo ludzi i zbyt kręte dróżki do biegania. Co do maski - nawet jakbym miał to bym nie zakładał. Codziennie oddycham tym "zasyfiałym" powietrzem i nie sądzę aby trening w tym samym środowisku pogarszał sprawę. Poprzez maskę o wiele szybciej się męczysz, a to już jest duży problem bo może wpłynąć negatywnie na wynik treningów.
Obrazek
21 km - 01:37:24 (BMW Półmaraton Praski 2017)
42,195 km - 04:03:30 (39. PZU Maraton Warszawski 2017)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ