Picie na dlugich wybieganiach zima

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

W ostatnią sobotę woda w rurce zamarzła niemal natychmiast (temperatura odczuwalna -18 stp.). Musiałem założyć kurtkę na plecak, co bolało, bo już był mocno przemarźnięty. Pomogło.
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harti pisze:w niedzielę na własnej skórze przekonałem się co to znaczy długie (60km) wybieganie bez wody, nie polecam!
na wybiegania 20-30 km biorę tylko bidon, na dłuższe plecak z bukłakiem + ew. bidon, niestety mam dość prosty model z Decathlonu, bez ocieplanej rurki od bukłaka.. no i oczywiście już po kilku km zamarzł ustnik i rurka...

tym razem popełniłem błąd że nie zabrałem ze sobą 2 bidonów z wodą do plecaka, potrząsana woda czy izotonik tak szybko nie zamarzają gdy jest kilka stopni poniżej zera. na mrozie też dochodzi mi jeszcze problem z ładowaniem garmina 610 (przez powerbank) w trakcie biegu, nie chce się ładować po prostu, dlatego muszę ograniczać się do 60-70 km..
Można z ciekawości spytać do jakiego biegu się przygotowujesz, że na treningach biegasz po 60-70 km :oczko: ?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harti pisze:w niedzielę na własnej skórze przekonałem się co to znaczy długie (60km) wybieganie bez wody, nie polecam!
Dla zdecydowanej większości na tym forum termin "długie wybiegania" odnosi się do dystansów ok 20-30km. I tyle zimą spokojnym tempem da sie swobodnie zrobić bez wody - co niejako sam potwierdzasz swoim postem (a piszesz, że również zimą mocno się pocisz), że do 50-tego było ok.
Niemniej - moim zdaniem rezygnacja z picia/jedzenia na dystansach dłuższych niż 30km to lekkie samobójstwo, nawet zimą.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Można z ciekawości spytać do jakiego biegu się przygotowujesz, że na treningach biegasz po 60-70 km :oczko: ?
Może jakieś japońskie podejście do treningu
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze: Można z ciekawości spytać do jakiego biegu się przygotowujesz, że na treningach biegasz po 60-70 km :oczko: ?
można :) choć swojego biegania nie lubię nazywać "trenowaniem", planuję na wiosnę pobiec crossowy ultra 100 mil..
i tak, wiem że, wybiegania 20-30 km w przygotowaniu do maratonu nazywamy długimi.. i że wszystko powyżej tego dystansu niepotrzebnie obciąża itp. ja po prostu biegam raz w tygodniu dystans 50+ bo lubię, traktuję to bardziej jako wycieczki biegowe.. i nie czuję żeby mnie to jakoś obciążało, stopniowo wydłużałem dystans przez dłuższy czas.. i podkreślam że takich wybiegań nie robię po mieście, tylko po Puszczy Kampinoskiej, po miękkim.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli przygotowujesz się na dystans około 160 kilometrów to jest to jak najbardziej zrozumiałe. DZięki za odpowiedź.
Ja też mam spore problemy z odwadnianiem się, ale zimą nigdy nie biorę ze sobą płynów. O tej porze roku nie biega się przecież szybko tak długich wybiegań, więc nie widzę potrzeby, aby na 20, czy nawet 30 kilometrów wolnego biegu zabierać ze sobą picie. Bałbym się po prostu o gardło.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Bałbym się po prostu o gardło.
Trzeba się nauczyć inaczej pić - trzymasz płyn dłużej w ustach i dopiero po ogrzaniu połykasz. Da się i uszczerbku przy wybieganiu nie ma - możesz przez czas picia oddychać nosem i nic się nie stanie.
biegam ultra i w górach :)
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

charm pisze:a z migacza? :bum:
(tak, kierunkowskaz ze starej ruskiej ciężarówki - stare studenckie czasy :ble: )
Słyszałem tę historię, pewnie to dość popularne naczynie. Albo studiowałaś tam, gdzie ja :P

Ech, a wiecie, jak fotografia cyfrowa zrujnowała wielu ludziom społeczny aspekt plenerów fotograficznych? Pudełko po filmie to był idealny kieliszek... Na szczęście ja już jestem niemalże abstynentem, więc nie wadzi mi to ;)
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Termin "niemalże abstynent" przypadł mi do gustu. Mogę sobie go zapożyczyć? :D
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gocu pisze:
charm pisze:a z migacza? :bum:
(tak, kierunkowskaz ze starej ruskiej ciężarówki - stare studenckie czasy :ble: )
Słyszałem tę historię, pewnie to dość popularne naczynie. Albo studiowałaś tam, gdzie ja :P
migacz był w użyciu na sesjach kół naukowych fizyków, i był to stały element "wyposażenia" ekipy AGH :bum:
(ja studiowałam gdzie indziej, ale się integrowaliśmy międzyuczelnianie :bum: )
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ