Buty minimalistyczne

Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:Ogólna zasada jaka jest u podstawy tego projektu jest realizowana przez ludzkie stopy.
Z tą różnicą, że tych nie da się wsadzić po użyciu do słoika.
Ale ten fragment widzieliście
Aden added that her footwear project was intended to help a broader range of people comprehend the potential of protocell technology, and claimed the speculative results could become reality by 2050.
- prawda? :oczko:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

świetny filmik z Ruby Muir i doskonała okazja do obserwacji różnic w technice między tradycyjnym obuwiem a minimalami.

http://vimeo.com/113123206
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Temat wałkowany miliard razy, ale...
Qba Krause pisze:świetny filmik z Ruby Muir i doskonała okazja do obserwacji różnic w technice między tradycyjnym obuwiem a minimalami.
Minimale to buty które same biegają? Nie rozumiem tego kultu. Jak ktoś ma za słabe mięśnie brzucha i całą grupę kulszowo-goleniową albo pospinane biodrowo-lędźwiowe i lęźdzwia to minimale sprawią, że nagle wszystko się naprostuje? Tu nie ma trudnych rzeczy, prosta logika.
Z wami minimalistami jest trochę taki problem jak z hipotetyczną partią szachów. Załóżmy Kasparov(w sumie już emeryt szachowy) siedzi z jakimś uczniakiem. Łoi go partia za partią. Kasparov ma kapelusz na głowie i wszyscy zaczynają wnioskować, że to na pewno przez kapelusz. Bo kapelusz jest świetnym łącznikiem między głową a otoczeniem które bla bla bla(i tu tworzymy jakąś kapelominimalistyczną teorię).
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem jak się odnieść do tego postu. napisałeś sobie zdanie, które chyba miało odnosić się do mojego wpisu, ale nie ma z nim nic wspólnego. potem zbudowałeś na tym całą wypowiedź, wow.

a może po prostu nie wiesz o jakie różnice chodzi, a mój post potraktowałeś tylko jako pretekst?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No jeżeli chodziło Ci o technikę wykonania buta minimalistycznego a tradycyjnego to masz rację nie zrozumiałem Ciebie.
Edit: Czego w twoim poście nie zrozumieć? Wiem, że jesteś pro-minimalistą. Piszesz o różnicach w technice między biegaczami w tradycyjnych butach a minimalistycznych. Twój post to był zapalnik, masz racje, ale czy różnice są w luzie, cofniętej dupie, kordynacji czy co tam sobie jeszcze wypatrzyłeś to twój post można odebrać tylko w jeden sposób bo nie rozwinąłeś myśli. Biegaj w mini - będziesz miał zajebistą technikę
Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, 00:00 przez toxic, łącznie zmieniany 1 raz.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, chodziło mi o różnice w technice biegu związane z użyciem buta minimalistycznego w odróżnieniu od tradycyjnego, szczególnie w kontekście biegów górskich.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:świetny filmik z Ruby Muir i doskonała okazja do obserwacji różnic w technice między tradycyjnym obuwiem a minimalami.

http://vimeo.com/113123206
Obejrzałem. I szczerze mówiąc nie podzielam twojego zachwytu. Przecież te wszystkie fragmenciki, gdzie ona biega, to są nakręcone na pełnym wypoczynku. Technika WOW... ale czy na zmęczeniu byłoby też tak super, to nie wiem :hahaha: Ale życzę powodzenia biegając w tym Produkcie po takich wulkanicznych ostańcach. Ale da się? Da się, jak ktoś lubi :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ponieważ tym razem zoltar darowałeś sobie złośliwości, odpowiem ;)

ja wcale nie twierdzę, że technika jest wow, po prostu jest inna. na pewno tu jest wypoczynek, ale jak przekonują wyniki, Ruby daje radę nawet po wielu godzinach.

ja sam nie mam zamiaru biegać w VFF, nie lubię.

po prostu fajna dziewczyna, fajny film, fajne góry.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:po prostu fajna dziewczyna, fajny film, fajne góry.
No tereny do treningu to ona ma przepiękne... aż chce się biegać!
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:po prostu fajna dziewczyna, fajny film, fajne góry.
tzw. fakt okoliczności przyrody zajefajne :spoko: Ale teren trudny.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, szczególnie te cholerne piargi. jak ona daje radę, nie mam pojęcia :) myślę, że część odpowiedzi leży właśnie w technice biegu :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba jednak niezbyt to dobry film, by porównywać cokolwiek i wyciągać jakieś daleko idące wnioski na jego podstawie. Jakiś czas temu dyskutowaliśmy na temat ustalonych warunków dla eksperymentu i żeby nie rozwodzić się na ten temat, to sugeruję wczytanie się szczególnie w dosłowne znaczenie określenia ceteris paribus. "Inne takie samo" oznacza w tym konkretnym przypadku konieczność nagrania drugiego biegu dziewczyny w butach klasycznych w tym samym miejscu, tempie i nawet z tymi samymi punktami, gdzie ląduje. Taki wymóg bardzo komplikuje wykonanie eksperymentu i zmusza de facto do zrobienia tego na tartanie, gdzie można zminimalizować wpływ wielu zmiennych. Czy to wystarczy? No i właśnie tu jest największy problem, bo nie da się tak łatwo wyeliminować najbardziej fałszującego czynnika jakim jest sugestia. Eksperymenty biegowe z udziałem ludzi to najbardziej niepewne źródło wiedzy.
Ja mogę sobie robić eksperymenty biegowe z moim psem. Mam powtarzalne wyniki i mimo iż robię to tylko dla zabawy (obserwuję na przykład wpływ temperatury otoczenia na czas utrzymania przez psa założonego tempa biegu, na tej samej trasie) to jestem w stanie uzyskać bardziej obiektywne wyniki właśnie ze względu na praktycznie wyeliminowanie sugestywnego czynnika. Czasem oczywiście zdarzy się jakaś sarna albo dzik i pies zbacza z kursu, ale są to czynniki zewnętrzne.
Jedno jest pewne oglądając ten filmik. Widoki zapierają dech, ale tu znowu celnie mógłby mnie skontrować jakiś agorafob stwierdzając, że nie każdemu zapiera dech od tego samego.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toś się rozpisał. ja nie wiem czy ja mam jakąś niewyraźna klawiaturę czy co?

biegacze biegający w górach w butach tradycyjnych mają inną technikę niż biegacze biegający w górach w butach minimalistycznych. teza ta nie jest wysnuta na podstawie filmiku, tylko na podstawie kilkuletnich doświadczeń i zajoba na punkcie tego tematu.

a film jest doskonałą tego egzemplifikacją, czy po naszemu przykładem.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słabe to, Qba.
Qba Krause