Komentarz do artykułu Zaczynasz biegać? Ekspert radzi, jak się rozciągać

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czy tylna stopa tej ślicznotki ze zdjęcia nie powinna być również zwrócona do przodu przy tego typu rozciąganiu? (a nie w bok)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeżeli celem jest rozciągnięcie przywodziciela uda, to niekoniecznie.

bardziej się zastanawiam, czy ten kolega na dole BIEGA ZDROWO.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: bardziej się zastanawiam, czy ten kolega na dole BIEGA ZDROWO.
:)

Ciekawe, czy ekspert FIMEDICA jest takim samym ekspertem od rozciągania, jak od techniki biegowej z tego zdjęcia i zdrowego biegania...
Ja ekspertem nie jestem, ale spotkałem się z różnymi opiniami, z których większość (chyba większość) twierdziła, że rozciąganie przed bieganiem można sobie darować. Czy mógłby się jakiś bardziej wiarygodny ekspert niż ten z artykułu wypowiedzieć?
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mpruchni pisze:
Qba Krause pisze: bardziej się zastanawiam, czy ten kolega na dole BIEGA ZDROWO.
:)

Ciekawe, czy ekspert FIMEDICA jest takim samym ekspertem od rozciągania, jak od techniki biegowej z tego zdjęcia i zdrowego biegania...
Ja ekspertem nie jestem, ale spotkałem się z różnymi opiniami, z których większość (chyba większość) twierdziła, że rozciąganie przed bieganiem można sobie darować. Czy mógłby się jakiś bardziej wiarygodny ekspert niż ten z artykułu wypowiedzieć?
Przed biegiem rozgrzewka (dynamicznie), po biegu schłodzenie (statycznie / stretching), tylko ten no - zdecydowanie nie jestem tak utytułowanym ekspertem jak autor tego artykułu :taktak:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
dont_ask
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:01:00

Nieprzeczytany post

ładne bareczki ma :hejhej: może triatlonista ...
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Ja również nie rozciągam się nigdy przed treningiem, także wtedy, gdy planuję akcent. Rozciągam się zawsze po, zajmuje mi to od 6 do 9 minut. Rozciąganie 30-minutowe czy 45-minutowe to jakieś UFO, może jak ktoś trenuje do IM, to wtedy...

Nigdy nie miałem kontuzji (miałem jedynie związane z urazami mechanicznymi) więc tego co działa nie zmienię. Dodatkowo polecam w dni nietreningowe ćwiczenia core, zdarza mi się czasami je wykonywać
krunner
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta metoda rozciągania w artykule jest z lekka bezsensowna, bo nie bierze pod uwagę tego, że delikatny skurcz izometryczny mięśnia musi być przeprowadzony w pozycji znacznego rozciągnięcia tego mięśnia. Wtedy ta tzw. postizometryczna relaksacja mięśni ma sens, bo skurcz izometryczny umożliwia rozluźnienie mięśnia po jego zakończeniu. A to rozluźnienie jest tak ważne, bo wskutek samego rozciągania dochodzi do podświadomego, ochronnego spięcia mięśnia.
Przed ciężkim treningiem - rozciąganie dynamiczne (trzymanie pozycji do 5 sekund lub nietrzymanie jej).
Po treningu - rozciąganie statyczne (min. 15-20 sekund trzymanej pozycji, raczej dużo dłużej) i poizometryczna relaksacja mięśni - można nawet zastosować przewagę tej drugiej.

Tak swoją drogą, to nadal często się spotykam z rozciąganiem pulsacyjnym ("z pogłębieniem"). Ludzie! Sensowność tej metody zanegowano kilkadziesiąt lat temu!

Qba, dokładnie to samo miałem napisać - i bym napisał, tylko że mnie wyprzedziłeś. No to mogę się tylko pochwalić jednomyślnością. ;)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:nadal często się spotykam z rozciąganiem pulsacyjnym ("z pogłębieniem"). Ludzie! Sensowność tej metody zanegowano kilkadziesiąt lat temu!
Taaa, koncepcje i imperia nie są wieczne. A jak było ze śmiertelnym zagrożeniem kryjącym się w jajkach i dobroczynnym działaniu margaryny? A wcześniej DDT?

Być może niebawem negowany będzie - łomatko, łojesssu, aż gęsią skórkę mam - sens rozciągania statycznego??!! Bo pierwsze jaskółki już ćwierkają, także za wodą :):
http://sock-doc.com/2011/04/stop-stretching/
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dont_ask pisze:ładne bareczki ma :hejhej: może triatlonista ...
Oprócz buźki wszystko wydepilowane. Musi, że thriatlonista. Tylko te Salomony słabo pasują.
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Tak swoją drogą, to nadal często się spotykam z rozciąganiem pulsacyjnym ("z pogłębieniem"). Ludzie! Sensowność tej metody zanegowano kilkadziesiąt lat temu!
A wf-iści do dzisiaj w szkołach ją stosują :bleble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ