Maraton w Poznaniu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
valdi100
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1godz.10min.
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pod gorkę masz jakieś 400m,ale wcześniej jest sporo z górki można więc siły zebrać.
PKO
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

końcówka w Poznaniu od 2 lat jest naprawdę ciężka, wiem, bo dwa razy - mimo że miałem zupełnie inne cele - rok temu chciałem złamać 3:30, a dwa lata temu biegłem na jakieś 4:07 - za każdym razem mnie pokonała górka (GÓRA!!!) na 36km, dwa lata temu przeszedłem w marsz (4:15 na mecie), rok temu wyraźnie zwolniłem, na szczęście cały czas w biegu (3:37 na mecie).

zdaje sobie sprawę, że teraz jest trochę inaczej, tzn. jest łatwiejsza trasa, ale to jest zawsze to samo uczucie, że masz już naprawdę mało sił i niedaleko do mety a tu nagle trzeba się wspinać - bardzo łatwo przegrać z samym sobą - bo trzeba nagle włożyć jeszcze więcej wysiłku, żeby w ogóle nie zwolnić, a jak już zwalniasz, to z miejsca w ogóle nie masz siły, taka konstrukcja psychiczna dziwna człowieka :-).

poza tym zawsze jest pacemaker: xyz94: ja doradzam bieg "z balonikami" na 4:15 w równym tempie: na początku będzie Ci się rzeczywiście wydawało dużo za wolno, ale zawsze jak zostanie trochę sił możesz na końcu przyspieszyć, "na końcu" jest bardzo subiektywne: to może być zaraz za połową, od 30km lub gdzieś tak od 38, zresztą każdy pacemaker zawsze zachęca swoją grupę, by finiszować od ok. 37-38km, jeśli tylko ktoś ma ochotę i siły: tak jak powiedział małymiś: super uczucie, jak się pod koniec tyle osób wyprzedza.

w ogóle maszerowanie odbiera dużo dobrej energii, jak Cię mijają. Lepiej spokojnie i równo i na końcu ewentualnie trochę depnąć.

powodzenia jutro! ja jutro znowu atakuję życiówkę: do połowy z balonikami na 3:30 i potem negative split i może wyjdzie 3:25 :-)
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Ja mam zawsze problem z negative splitem. Moge cisnac rownym tempem ciągle, ale zmiana tempa to dla mnie mordęga przez kolejne 15 min. Pewnie pierwszy 3km polece wolniej a potem juz doceloą prędkością.

Generalnie maraton juz na 4h przebieglem, ale jest to moj pierwszy oficjalny maraton wiec wpisalem sie jako debiutant. Nie pasuje mi troche startowanie z strefy debiutantow :/ wolal bym 4:15.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Ja mam zawsze problem z negative splitem. Moge cisnac rownym tempem ciągle, ale zmiana tempa to dla mnie mordęga przez kolejne 15 min. Pewnie pierwszy 3km polece wolniej a potem juz doceloą prędkością.

Generalnie maraton juz na 4h przebieglem, ale jest to moj pierwszy oficjalny maraton wiec wpisalem sie jako debiutant. Nie pasuje mi troche startowanie z strefy debiutantow :/ wolal bym 4:15.
Nie musisz, ustaw się tam gdzie Ci odpowiada , czas docelowy - oczywiścia :) Nikt tego nie sprawdza.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No jak dobiegł? Bo nic nie pisze :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja dobiegl. Oficjalnie 4h04min. Od 33 dostalem takiego bolu lewego uda jak nigdy w zyciu i ledwo (ok 6min/km) czlapalem sie do mety. Ani razu nie przeszedlem na marsz, bo wiedzialem ze jesli to zrobie to juz nie pobiegne. Generalnie po moim pierwszym samodzielnym maratonie czulem sie znacznie lepiej niz po tym, no ale mialem niedawno przeziebienie ktore niewylezalem i sie ciaglo prawie 2tyg (doslownie na 2 dni przed maratonem jakos puscilo). Czulem ze nie jestem na maksa gotowy. Bywa.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

xyz94 pisze:Po przeanalizowaniu swoich możliwości jednak zmieniam swój cel na 4:15. Nie wiem jednak jaką taktykę przyjąć, rozważam trzy opcje:
1.Przebiec cały dystans równym tempem
2.Zastosować Negative split
3.3/4 trasy przebiec w szybkim tempie a reszte marszobiegiem
I jak poszlo ??
Blog/Komentarze
10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''
valdi100
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1godz.10min.

Nieprzeczytany post

Witam
Ja miałem 4.47.19, czy trasa łatwiejsza bym nie powiedział dużo było z góreczki i podgóreczkę.
Tak naprawdę to w kość dostałem ,od 31km skórcze w łydkach , a dużo magnezu w ostatnich dniach jadłem.
Mam pytanko- w niedzielę 19 startuję w Półmaraton Samsung jak w miarę najszybciej się zregenerować ,dziś bardzo mam obolałe łydki po skórczach.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trudno powiedziec. Tez startuje w tym polmaratonie ale nie mam zamiaru leciec na wynik tylko pobiec jako support jednego debiutanta (okolice 2h). Jak będzie nadal boles mnie lewa noga to w ogole nie wystartuje i tyle. W tym tygodniu moze sobie jakis jeden wybieg lekki zrobie (jesli mnie przestanie bolec) i ewentualnie rowerek.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ