Trening pod 10 km i HM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Mikuła
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 34:31

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Potrzebowałbym waszej porady dotyczącej treningu pod 10 km i półmaraton. Może przedstawię kilka danych o sobie i treningu. Mam 28 lat, biegam od dwóch. Kilometraż tygodniowy 55-60 km, 4 razy w tygodniu.
Przez ostatnie dwa miesiące trenowałem pod 5km mniej więcej tak:
*owb1+podbiegi
*wb3
*owb1+przebieżki
*interwały
uzyskałem wynik 17:05
po tygodniu 10 km przebiegłem w czasie 36:15
Do końca sezon zostały mi dwa starty: za trzy tygodnie HM, za 5 tygodni 10 km.

Na podstawie uzyskanych niedawno wyników przypuszczam, że brakuje mi trochę wytrzymałości tempowej. Wg. tabeli Danielsa na podstawie 5 km powinienem przebiec 10 km w około 35:30. Uzyskałem jednak wynik o 45 sekund gorszy. Widać, że szybkość jest, ale brakuje wytrzymałości :(

Jakie typy treningów wykonywać w najbliższym czasie, żeby poprawić wyniki na 10 km i HM? (HM PB: trochę ponad 1:21)
PKO
Mikuła
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy na prawdę nikt nie jest w stanie mi nic doradzić? Na jakich środkach treningowych skupić się w najbliższym czasie. Priorytetem jest dla mnie "dyszka".
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

laikiem jestem co prawda ale jak szybkość jest tylko brakuje wytrzymałości.... to trenuj wytrzymałość więc wydłużaj dystans treningu do 12-14 km i staraj się utrzymać to samo tempo :) ja tak zrobiłem i efekt był :)
Mikuła
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

BiegaczPolski pisze:laikiem jestem co prawda ale jak szybkość jest tylko brakuje wytrzymałości.... to trenuj wytrzymałość więc wydłużaj dystans treningu do 12-14 km i staraj się utrzymać to samo tempo :) ja tak zrobiłem i efekt był :)
Treningi 12-14 km są moimi najkrótszymi. Na nic krótszego nie opłaca się wychodzić z domu :hej:
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to zwiększ na nich tempo
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Coś mi się tutaj nie do końca klei. Jeśli Robisz 4 treningi w tyg i najkrótszy to 12-14 km (średnio 13 km), to oznacza 13*4=52 (a Ty mówisz, że biegasz 55-60) to chyba nie widzę tutaj za bardzo dłuższego wybiegania (choćby coś pod 20 km), aczkolwiek trochę późno na takie coś.
Druga rzecz: brakuje mi zupełnie w Twoim treningu II zakresu, coś by pasowało wrzucić. Trzecia rzecz: co biegasz jako WB3?

Ogólnie: napisałeś straszne ogólniki, a oczekujesz szczegółowej porady (jak urwać 45 sekund z całkiem dobrego czasu)? Musisz konkretnie napisać co biegasz na tych treningach, w jakim czasie, na jakich przerwach. Bo może nie masz wytrzymałości, bo jesteś po prostu przemęczony :D ? Jeśli Twój ostatni trening przed startem to interwały (tak wynika z rozpiski), to chyba coś nie tak...
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Zrob 4x 2km po 3:35-38 p.3min!
Mikuła
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Coś mi się tutaj nie do końca klei. Jeśli Robisz 4 treningi w tyg i najkrótszy to 12-14 km (średnio 13 km), to oznacza 13*4=52 (a Ty mówisz, że biegasz 55-60) to chyba nie widzę tutaj za bardzo dłuższego wybiegania (choćby coś pod 20 km), aczkolwiek trochę późno na takie coś.
Druga rzecz: brakuje mi zupełnie w Twoim treningu II zakresu, coś by pasowało wrzucić. Trzecia rzecz: co biegasz jako WB3?

Ogólnie: napisałeś straszne ogólniki, a oczekujesz szczegółowej porady (jak urwać 45 sekund z całkiem dobrego czasu)? Musisz konkretnie napisać co biegasz na tych treningach, w jakim czasie, na jakich przerwach. Bo może nie masz wytrzymałości, bo jesteś po prostu przemęczony :D ? Jeśli Twój ostatni trening przed startem to interwały (tak wynika z rozpiski), to chyba coś nie tak...
Jeżeli biegam krótkie biegi typu 13 km to staram się zrobić jeden dłuższy trening. Drugi zakres biegałem do końca czerwca, ponieważ przygotowywałem się do maratonu. Ze względu na to, że postawiłem na biegi którsze, zacząłem biegać trzeci zakres i interwały. Moje treningi wyglądają mniej więcej tak:
interwały: 6-8x1km (3:20-3:25) z przerwą 3:30 minuty w truchcie
trzeci zakres: 3x4,2km (~3:40) z przerwą 6 minut w truchcie + minuta chód
Co do przemęczenia, to wydaje mi się, że już potrafię po dwóch latach biegania to określić.
Jeżeli w weekend mam jakiś start, to cały tydzień wygląda trochę inaczej i jest podporządkowany właśnie tym zawodom. Ostatnio robiłem akcent we wtorek, a w sobotę startowałem. Na zawodach czułem się świeżo, dobrze mi się biegło, jednak czas na mecie był trochę słabszy od oczekiwanego.
Coś powinienem zmienić w treningu, żeby wycisnąć jeszcze trochę na koniec sezonu :spoko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ