Trening dla początkujących - jak zacząć biegać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze: i wgl tak prywatnie - co myśl;isz o tej mojej koncepcji "treningu" coi napisałem :D?
Tez takie coś stosuje... 3-4 tygodnie żeby początkujący dali rade 3-5km przebiec i wtedy dodaje delikatny fartlek.

Dodatkowo opisuje ćwiczenia na lepszy styl biegowy i ćwiczę z nimi takie mini ABC już po 2 tygodniach.
PKO
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hmm ja jej pisałem 10(max 15min) takiego biegu, bo chciałem ja uchronić przed
30min biegiem ciągłym, który pewnie byłby robiony bardzo wolno i może źle wpłynać na technikę.
Niech juz lepiej początkujący bawią się przez te 30min w różne kombinacje prędkosći:
marsz/trucht/żwawy bieg/szybki i długi bieg (tu do 2-3min), sprint i inne takie.
Apropo ABC - płotki kiedy wprowadzasz? w treningu :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:hmm ja jej pisałem 10(max 15min) takiego biegu, bo chciałem ja uchronić przed
30min biegiem ciągłym, który pewnie byłby robiony bardzo wolno i może źle wpłynać na technikę.
Niech juz lepiej początkujący bawią się przez te 30min w różne kombinacje prędkosći:
marsz/trucht/żwawy bieg/szybki i długi bieg (tu do 2-3min), sprint i inne takie.
Apropo ABC - płotki kiedy wprowadzasz? w treningu :)
Plotki dla joggera? Nie ma takiej opcji.

Tez u średniaków nie robimy płotków tylko skoki (wieloskoki, jedna noga, skoki obunożne jak przez plotki, wypady, żabki)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

w pierwszym poście dziewczyńsko/chłopisko spamuje, a cała reszta pisze po próżnicy
helloooł jest tu jakis moderator?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

katekate pisze:w pierwszym poście dziewczyńsko/chłopisko spamuje, a cała reszta pisze po próżnicy
helloooł jest tu jakis moderator?
Wystarczy ze mamy paru denuncjantów.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

kasia41 pisze:bardzo mnie denerwuje jak ludzie zakładają wątek i później już się nie odzywają :niewiem:
Nie denerwuj się, taką mają pracę ;-)
Osobom, które w pierwszym/ czwartym poście zamieszczają linka na jakieś dziwne strony nie odpisuje się, tylko zgłasza je do moderatora do usunięcia. To samo chciałem zrobić rano z omawianym ale wydał mi się tak infantylny, że nie byłem pewny czy nie jest prawdziwy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
elma78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:jak (jeszcze) nie polubiłaś biegania to nie zmuszaj się na siłę. Zacznij od 3X w tygodniu:
10min spokojnego biegu + ćwiczenia rozgrzewkowe + 25-30min fartlek (wg uznanie).
Jak się poznasz z szybkim bieganiem to być może ci się to spodoba :P
Przepraszam za brak odpowiedzi przez tak długi czas, ale zakładając temat byłam zaraz po ciąży, o ile maleństwo dawało mi na początku chwilę dla siebie podczas drzemek, to teraz nieczęsto się to zdarza. Kompletnie zapomniałam o tym forum, teraz znów zaczęłam szukać informacji ;) Biegam "już" od dwóch miesięcy, w zasadzie nie biegam - poruszam się marszobiegiem i wykonuję ćwiczenia rozciągające. Staram się ruszać 2-3 razy w tygodniu przez ok. godzinę - 10 min rozgrzewka od głowy do stóp, 40 min marszobiegu i 10 min rozciągania, mam nadzieję, że uda mi się wydłużyć ten czas albo chociaż il. dni w tygodniu. Powoli kondycja się poprawia, ale chyba na wszystko trzeba czasu.

Czy marszobieg, trucht i spokojny bieg czymś się różnią?
Da się jakoś urozmaicić taki trening który musi się zmieścić w godzinie czasu żeby nieco poprawić kondycję?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ