jakie HRmax jest wysokie a jakie niskie?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
200 jest wysokie i cechuje leniwych nastolatków. 160 jest niskie i cechuje aktywnych dziadków. Tak napisałby w kajecie wytrawny badacz współczesnych naczelnych. Natomiast w poczuciu samych naczelnych, HRmax będzie zawsze najwyższym z możliwych i takie właśnie jest twoje HRmax.
Jeżeli należysz do naczelnych z żyłką badawczą, to prześledź ten artykuł: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
Jeżeli należysz do naczelnych z żyłką badawczą, to prześledź ten artykuł: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
-
- Rozgrzewający Się
przeczytałam ten artykuł wczoraj 
Biegam od niedawna i mam średnie tętno od 183-194... dlatego zastanawiam się ile wynosi moje HRmax... dzisiaj robię test.
Może rzeczywiście jestem, bardziej jak leniwy nastolatek... chociaż podczas moich biegów (na razie biegam od 2 miesięcy i maksymalnie robiłam 8km) nie wypluwam z siebie flaków. Mogę rozmawiać (pod koniec biegu przyspieszam i wiem, że mogę śpiewać
) ). Wracam do domu bez najmniejszej zadyszki chociaż z tętnem 194...

Biegam od niedawna i mam średnie tętno od 183-194... dlatego zastanawiam się ile wynosi moje HRmax... dzisiaj robię test.
Może rzeczywiście jestem, bardziej jak leniwy nastolatek... chociaż podczas moich biegów (na razie biegam od 2 miesięcy i maksymalnie robiłam 8km) nie wypluwam z siebie flaków. Mogę rozmawiać (pod koniec biegu przyspieszam i wiem, że mogę śpiewać

[url=http://run-log.com/profiles/profile/jelen][img]http://run-log.com/site_media/media/footer/jelen.png[/img][/url]
- chodzik
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wyajsnijmy sobie ze wysoka wartosc HR maksymalnego ma sie nijak do tzw wydolnosci
mysle ze yacoola troche ponioslo (ale fajne porownanie z leniwym nastolatkiem)
bo dla jednego hr max wynosi 170 i bedzie mistrzem swiata a drugi bedzie mial 220 i nigdy nie przebiegnie ciagiem Maratonu
determinantem jest zdolnosc naszego organizmu do wykorzystania jego indywidualnych wlasciwosci
TYP I
dla biegacza powiedzmy polmaratonu najlepiej bedzie jak jego wydolnosc tlenowa bedzie oscylowala w 92-95% HR max (wybitne jednostki- uwaza sie ze maksymalnym progiem "pracy tlenowej" jest owe 95% dla przykladu wioslarz Marek Kolbowicz ma 92,5% rek swiata mistrz olimpijski)
czyli jak ma HR max 170 i ma "tlenowe mozliwosci organizmu na poziomie 95%" to oznacza ze polmaraton przebiegnie na srednim HR 161,5
co za tym idzie:
on bedzie biegl na 95% i nie przysporzy mu to "klopotu" bo bedzie biegl na swoim progu- takim ktory jest mniejszy niz jego maksymalna intensywnosc tylko o 5% czyli o HR 8,5 (maks 170) i bedzie to V progowa 2:58 km
TYP II
natomiast inny zawodnik ktory ma HR max 225 ale "wydolnosc tlenowa" na poziomie 87% przebiegnie polmaraton na HR srednim 195,7 to tez nie bedzie dla niego problemem- tu bedzie to V progowe powiedzmy 3:05 km
ALE:
jednak kiedy Ci dwaj zawodnicy beda ze soba rywalizowac to TYP I bedzie sie usmiechal biegnac ramei w ramie z TYPEM II ktory bedzie biegl na swoim progu 87% HR max
dlaczego?
bo dla TYPA I bedzie to wartosc HR 147,9 gdy jego prog wynosi 161,5 wiec ma tyle sily zeby smiac sie opowiadac zarty podczas biegu i takie tam
wyjasnilem to po skrocie omijajac szereg zaleznych i wspolczynnikow- tak na prosty rozum
TERMINATOR hehe
moge dodac ze te 190 bez zadyszki to nic wielkiego
(no dobra sama wartosc jest wysoka
)
ale przykladowo Mistrz Polski ktory musi znosic moje towarzystwo na treningach robi w okresie jesiennym rozchodzenia na HR 175-185 i kwas ma do ok 1 mmol/l
jednak juz w sezonie ta wartosc HR spada do ok 160 a predkosc rosnie do 15-20sekund szybciej niz jesienia
a cisneinie wiadomo ze bedzie wprost proporcjonalne do wzrostu tetna
poza tym wcale nie trzeba biegac zeby miec wysokie cisnienie- wystarczy jak dostaniemy mniejsza wyplate to juz cos nas strzela.... hehe
mysle ze yacoola troche ponioslo (ale fajne porownanie z leniwym nastolatkiem)
bo dla jednego hr max wynosi 170 i bedzie mistrzem swiata a drugi bedzie mial 220 i nigdy nie przebiegnie ciagiem Maratonu

determinantem jest zdolnosc naszego organizmu do wykorzystania jego indywidualnych wlasciwosci

TYP I
dla biegacza powiedzmy polmaratonu najlepiej bedzie jak jego wydolnosc tlenowa bedzie oscylowala w 92-95% HR max (wybitne jednostki- uwaza sie ze maksymalnym progiem "pracy tlenowej" jest owe 95% dla przykladu wioslarz Marek Kolbowicz ma 92,5% rek swiata mistrz olimpijski)
czyli jak ma HR max 170 i ma "tlenowe mozliwosci organizmu na poziomie 95%" to oznacza ze polmaraton przebiegnie na srednim HR 161,5
co za tym idzie:
on bedzie biegl na 95% i nie przysporzy mu to "klopotu" bo bedzie biegl na swoim progu- takim ktory jest mniejszy niz jego maksymalna intensywnosc tylko o 5% czyli o HR 8,5 (maks 170) i bedzie to V progowa 2:58 km
TYP II
natomiast inny zawodnik ktory ma HR max 225 ale "wydolnosc tlenowa" na poziomie 87% przebiegnie polmaraton na HR srednim 195,7 to tez nie bedzie dla niego problemem- tu bedzie to V progowe powiedzmy 3:05 km
ALE:
jednak kiedy Ci dwaj zawodnicy beda ze soba rywalizowac to TYP I bedzie sie usmiechal biegnac ramei w ramie z TYPEM II ktory bedzie biegl na swoim progu 87% HR max
dlaczego?
bo dla TYPA I bedzie to wartosc HR 147,9 gdy jego prog wynosi 161,5 wiec ma tyle sily zeby smiac sie opowiadac zarty podczas biegu i takie tam
wyjasnilem to po skrocie omijajac szereg zaleznych i wspolczynnikow- tak na prosty rozum

TERMINATOR hehe

moge dodac ze te 190 bez zadyszki to nic wielkiego

ale przykladowo Mistrz Polski ktory musi znosic moje towarzystwo na treningach robi w okresie jesiennym rozchodzenia na HR 175-185 i kwas ma do ok 1 mmol/l
jednak juz w sezonie ta wartosc HR spada do ok 160 a predkosc rosnie do 15-20sekund szybciej niz jesienia
a cisneinie wiadomo ze bedzie wprost proporcjonalne do wzrostu tetna

poza tym wcale nie trzeba biegac zeby miec wysokie cisnienie- wystarczy jak dostaniemy mniejsza wyplate to juz cos nas strzela.... hehe

Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 12:58 przez chodzik, łącznie zmieniany 3 razy.
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
30 lat, 202 bpm. Było to moje najwyższe wskazanie - podczas zawodów. Podobno dość wysokie. Średnio na treningach mam około 165-170. Kobiety ponoć mogą mieć wyższe wskazania.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki. A może być to wynik złego ustawienia pulsometru? Wyczytalam, ze takie są tez objawy nerwicy
wysokie tetno podczas wysiłku.

[url=http://run-log.com/profiles/profile/jelen][img]http://run-log.com/site_media/media/footer/jelen.png[/img][/url]
-
- Dyskutant
ja natomiast zrobilem sobie 2 testy wskazane na stronie i bieglem ok 3.5 - 4minuty i maksymalne wskazanie to 180HR w drugim biegu 178HR i jakos malo mi to wyszlo, natomiast jak biegne w tempie konwersacyjnym to mam 135, czyli wydaje mi sie ze HRMAX jest dobrze odczytane.
Spoczynkowe jest rowne okolo 60HR
Spoczynkowe jest rowne okolo 60HR
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:38
- Życiówka w maratonie: 03:20:32
- mariuszbugajniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37.29
- Życiówka w maratonie: 2.59.02
ja mam zmierzone HRmax 196, a normalne easy to minimum 160-165, maratońska prędkość 180... nie wiem o co chodzi
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:03
- Życiówka w maratonie: 03:43:09
Ja również mam 'niewymiarowe' HRMax = 217 (40lat...) i utrzymuje się ono konsekwentnie od 7 lat od kiedy biegam, czy to przy mocniejszych końcówkach treningów albo zawodów. Wg uproszczonych wzorów jest to HRmax... 3-latka.
Pozdrawiam wszystkich 'niewymiarowych'
Pozdrawiam wszystkich 'niewymiarowych'

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Tak... 30lat na karku, dzisiaj biegłem sobie w zawodach lokalnych na 4,3km po parku - stwierdziłem, że pobiegnę na maksa i zobaczymy co z tego wyjdzie (do tego jeszcze na jakieś 200m przed metą była taka fajna górka z 30 metrów dość stromego podbiegu). I co wyszło na mecie? HR średnie = 191, a MR max = 200. Pulsometr - no cóż, sygnał kodowany, większość czasu biegłem sam lub wyprzedzałem ludzi (a ustawiłem się jako ostatni - jak wyprzedzać to ja, a nie mnie
), linii energetycznych i innych zakłócaczy w parku nie ma i "pikanie" było tak upierdliwe że muszę w pulsometrze się o 10 lat odmłodzić
:)

biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
Też robię to samo swojemu pulsometrowi, bo mi krzyczy przy 178 (220-42), a najwyższe, które do tej pory zarejestrowalem to 187 (i nie był to max, jeszcze kilka uderzeń wyżej powinno być)...aktualnie ustawilem sobie na nim po prostu 33 lata i tyle, cisza, spokój ;-))))
--
Axe
--
Axe
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095