Komentarz do artykułu 36 PZU Maraton Warszawski za nami [GALERIA ZDJĘĆ]

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Warto zwrócić uwagę, że we Wrocławiu również rekordu frekwencji nie było. Moim zdaniem:
1) Jest coraz więcej maratonów, do tego coraz lepiej reklamowanych - świadomi uczestnicy nie biegają "na zaliczenie" 6 maratonów w rok, bo się nie da przygotować
2) BMW Półmaraton - na pewno było to zimny prysznic dla iluś osób, które wyznawały zasadę "zobaczę jak pójdzie połówka i lecę maraton"
3) Ludzie spoza Warszawy - jak ktoś biegł Orlen, to już nie koniecznie musiało się chcieć lecieć Warszawę po raz drugi - wybrał Berlin/Wrocław/Poznań itp
4) Jest coraz więcej biegów na dystansach 10km - Półmaraton, co powoduje że nieco mniej przypadkowych i nieprzygotowanych ludzi "a pobiegnę SE maraton" ludzi się na to porywa. Ktoś idzie na 10km lub połówkę, zobaczy że to nie jest bieg po bułki do najbliższego spożywczaka i jednak ma trochę instynktu samozachowawczego i odpuszcza
5) Są ludzie, którzy się do maratonu przygotowali i go przebiegli (bo jednak od kilku lat jest na to fama), ale widząc ile to kosztuje (czas, wysiłek, trochę wyrzeczeń + jednak trochę kasy na sprzęt, izo, żele etc) nie mają ochoty porywać się na to raz jeszcze
6) Ci, którzy mieli parcie na udowodnienie światu, że "oni nad wszystko mogą ukończyć maraton" już go ukończyli. Efekt jest taki, że znajdzie się brygada delikwentów którzy maraton w zeszłym roku lub dwa lata temu "ukończyli" (czym niewątpliwie zaimponowali kolegom/koleżankom i rodzinie), później miesiąc dochodzili do siebie i teraz albo biegają dystanse na które są przygotowani (5km, 10km, HM) albo wrócili przed TV z piwem "bo po co się tyle męczyć" (sam znam takie przypadki). Do tego jak jeden z drugim zobaczył, że "na luzie" mija ich facet po 60 lub kobieta po 50 (gdy tymczasem omawiany pacjent na 35km ledwo nogami powłóczył i gdyby niewielkie przechwałki w pracy dwa dni wcześniej to by dawno zszedł z trasy) to tym bardziej dali spokój :):)
7) Wzrasta popularność triathlonu oraz biegów ULTRA - pewnie spora część z nich ukończyła wcześniej maraton
8) Część po prostu ukończyła Maraton Warszawski w tym czy poprzednim roku i nie bardzo im się chce ten sam bieg powtarzać raz jeszcze...

To mi się nasuwa na myśl.
zgadzam się w zasadzie w 100%
dodam jeszcze siebie do tego: jestem z Poznania i tutaj 5 razy przebiegłem maraton, a właśnie po raz pierwszy i ostatni pobiegłem przedwczoraj w Warszawie, gdzie moją jedyną motywacją była meta na Narodowym. Mam duży i piękny maraton w Poznaniu "pod ręką" i więcej się do Wa-wy nie wybieram, co najwyżej pomyślę teraz np. o Berlinie itd. Tu w Poznaniu będę "sobie startował", inne lokalizacje już zupełnie mnie nie mobilizują: nie pobiegnę np. na pewno we Wrocławiu itd.
Oraz : patrz 7): zaliczyłem w tym roku po raz pierwszy połówkę Triatlonu w Poznaniu i teraz mam zamiar brać udział w dwóch imprezach rocznie: maraton i 1/2 triatlon w Poznaniu + być może Berlin, o którym przed chwilą lub jakiś duży triatlon za granicą lub Sieraków np.
Ale swoją drogą, jak na starcie Babiarz pytał kto biegnie w Warszawie po raz pierwszy, to mnóstwo ludzi podniosło wraz ze mną rękę :-).
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
PKO
Awatar użytkownika
yacoll
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:43

Nieprzeczytany post

marek84 pisze: 7) Wzrasta popularność triathlonu oraz biegów ULTRA - pewnie spora część z nich ukończyła wcześniej maraton
Być może górskiego ultra - tu się zgodzę. Ale na pewno nie płaskiego ultra - ta dyscyplina pozostaje cały czas zupełnie niszowa.

Pozdrawiam!

yacoll
happy running :hej:
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W ten weekend można poprawić statystykę w Kampinosie :-)
janrunjan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przesyt ?
stooowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witam! Brałem udział w Orlenie i teraz w Maratonie Warszawskim- Orlen bije pod każdym względem ten drugi. Więcej nie wystartuje w MW - trasa spoko ale zaplecze bardzo słabe, o pakiecie nie wspomnę bo nie dość że droższy to jeszcze nic w nim nie było - no ale dla pakietu tu nie stratowałem. Po przebiegnięciu mety, dostałem jedną wodę 0,5 i jeden izo 0.7 - jak poprosiłem o więcej wody pani z uśmiechem na twarzy oświadczyła że przysługuje jedna i już -masakra. Za rok nie liczcie na moja obecność. Pozdrawiam
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że Orlen bije MW na łopatki. Więcej kasy lepsza impreza.
Ja ogólnie jestem zadowolony z MW.

Niedługo dla niektórych warunkiem startu w maratonie będzie zawartość pakietu startowego...
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Niedługo dla niektórych warunkiem startu w maratonie będzie zawartość pakietu startowego...
oczywiście, że tak. na tym polega konkurencja.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem po 3 MW. Musieli by zrobić jakąś rewolucję bym startował raz jeszcze, a to grono o rewolucyjne zapędy nie posądzam. OWM w tym roku dał radę, organizatorzy włożyli tyle kasy i pracy w zaplecze, że czułem się traktowany, jak ktoś pożądany, a nie zbędny.
No i wolę start wiosną niż po urlopach.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2014, 19:54 przez jabbur, łącznie zmieniany 1 raz.
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:
krzys1001 pisze:Niedługo dla niektórych warunkiem startu w maratonie będzie zawartość pakietu startowego...
oczywiście, że tak. na tym polega konkurencja.
Dla mnie akurat zawartość pakietu startowego nie ma znaczenia.

Kilka miesięcy temu brałem udział w półmaratonie górskim w Jedlinie Zdroju, pakiet marny ale za to atmosfera świetna.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no tak, ale Ty nie jesteś pępkiem świata. Prawa podaży/popytu uwzględniają większą skalę.

Ja też lubię np. półmaraton szakala gdzie można dostać tylko kubek i numer startowy- ale tam frekwencja w nie przekracza 600/700 osób (w mega porywach - w tamtym roku było 500).
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:no tak, ale Ty nie jesteś pępkiem świata. Prawa podaży/popytu uwzględniają większą skalę.
A co Ty tak się kolego napinasz?
Ja tylko piszę, że dla mnie zawartość pakietu nie znaczenia. Jsk dla kogoś ma to jego sprawa.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Być moZe dlatego ze chciałbym aby Fundacja podniosła poziom swoich imprez. Tylko ekiden jak dal mnie jest wart uwagi.

Oczywiscie przez pakiet rozumiem całość usługi a nie to co jest w woreczku reklamowym.
nofinishlane
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:43
Życiówka w maratonie: 03:25:30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja sobie bardzo MW chwalę. Organizacyjnie jest w porządku, trasa jest spoko, pogoda od kilku lat także dopisuje :)
No i na start mam relatywnie niedaleko :hahaha:
Jeśli nie chcesz się ścigać - wtedy nie startuj
http://barman-setka-raz.blogspot.com/
Obrazek
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

Ja biegłem drugi raz MW i mi też się podoba. Bardzo stabilna jakość.
Start, przygotowanie trasy i punkty odżywcze super. Meta też de facto jest fajna.
Nie wiem dlaczego nikt nie docenia, że na stadionie przynajmniej coś widać. Można usiąść i popatrzeć na finiszujących. Przy finiszu na błoniach stadionu nic nie widać. Ktoś tylko mignie i tyle go widać. Jak ktoś z naszych kibiców stoi przy barierkach (a przynajmniej przy czasie 3:30-3:40 strasznego tłoku tam nie było) to można się i z nim "wyściskać" po przebiegnięciu linii mety (nie wiem tylko dlaczego w alejce prowadzącej do wyjścia z płyty stadiony ustawili podwójne barierki z przerwą między nimi - to było bez sensu i nie pozwalało "sięgnąć" do kibiców).

Trochę też OMW ma szczęście do pogody (a pośrednio MW nieszczęście) - ciekawe jak by wszyscy doceniali "leżaczki" na błoniach gdyby wiało i lało. A na stadionie sucho ...
Tak samo depozyty i przebieralnie. Wszystko fajnie jak dopisze pogoda, ale jak nie to stadion ma niewątpliwą przewagę.

To co mi się podoba to że generalnie też starają się z roku na rok poprawiać. Słuchają uwag (wiem że nie tylko oni).
W tym roku trasę moim zdaniem poprawili - rok temu był zator w Łazienkach to poprowadzili inaczej. Ominęli Dworzec Południowy nową Bukowińską (też były narzekania na bieg przez pętlę autobusową). Były narzekania na makaron w zeszłym roku (faktycznie był fatalny) i dużo było głosów żeby była zupka to w tym roku dali zupę pomidorową.

Patent z oznaczeniem Pacemakerów - super (być może gdzieś jeszcze w Polsce tak jest, ale ja nie widziałem; widziałem tak tylko w Paryżu).

Rozdawnictwo żeli na trasie maratonu to też nie jest częsta sprawa - ja wiem że to sponsor, ale też trzeba to było dogadać.
Narzekanie na 4Move jest trochę śmieszne. Nie wszystko może sponsorować Powerade. Nie piłem tego co dawali na punktach odżywczych, ale normalnie używam kupowanego w sklepach 4Move i jakoś nie widzę dramatycznej różnicy w stosunku do Powerada (poza ceną). W swoim podręcznym źródełku też miałem 4Move.

I tylko ta koszulka, która dla dużej części jest głównym powodem narzekania.
Szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego nie dadzą zamiast tych breloczków, frotek itd. koszulki technicznej. Mi to już pewnie strasznej różnicy nie zrobi, ale zyskaliby przychylność sporej liczby uczestników.
Coś mi się wydaje że tutaj problemem jest adidas i jego polityka. Chyba w większości biegów gdzie oni są sponsorem, w pakietach nie ma koszulek technicznych (poza BMW półmaratonem praskim). Być może zmiana sponsora na Asics, Nike lub inną firmę spowodowałby że koszulki techniczne w pakietach by się pojawiły.

A najlepiej gdyby to była koszulka Finisher na mecie. Bo chyba najfajniej mieć taką koszulkę, której nie da się po prostu kupić ... (jak koszulek adidasa z MW którą może kupić każdy).
Obrazek
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mafik pisze:
Patent z oznaczeniem Pacemakerów - super (być może gdzieś jeszcze w Polsce tak jest, ale ja nie widziałem; widziałem tak tylko w Paryżu).

A najlepiej gdyby to była koszulka Finisher na mecie. Bo chyba najfajniej mieć taką koszulkę, której nie da się po prostu kupić ... (jak koszulek adidasa z MW którą może kupić każdy).
o! Owszem - taka koszulka byłaby plusem dodatnim. Co do oznaczenia zajęcy, patent może i fajny, ale 3:00 zgubił to coś po 2km i tyle go widziałem...
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ