Tego jeszczenie było.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak sprawdzałam. są rewelacyjne. ludzie zwalniają z samej ciekawości co się świeci. no i właśnie o to chodziło żeby zwalniali.
tak więc jedna na nodze druga na ręku i mogę biec spokojna że nie minie mnie jakiś palant jadący prędkością rakiety.

jutro pobiegnę spokojnie 6km. no jakoś muszę się ruszać a domowe ćwiczenia to katorga. wole robić to co lubię. może to po prostu taki kryzys i sprawdzenie czy dam sobie rade z tym czy ulegnę i odpuszczę. o odpuszczaniu nie ma mowy nawet.

szukam jakiejś książki z przepisami bez miesa dla biegaczy. może ktoś coś poleci. widziałam kilka tu na stronce ale może jeszcze coś się znajdzie.

mam okropnego doła. dziś ciotka powiedziała że to ta ciężka białaczka która wymaga przeszczepu. jeszcze mielismy nadzieje ze chemia pomoże. a mu dalej nie mamy wiadomosci z banku czy zostaliśmy zapisani czy nie. w pon zadzwonie i bede sie dowiadywać.
zjadłabym coś słodkiego. jakiś sernik na herbatnikach z rodzynkami i czekoladowa polewą.
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

A jakie masz światełka? Takie na głowę rogi diabełka ? :)
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak i ogonek ze strzalka na końcu. ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Karola199 pisze:szukam jakiejś książki z przepisami bez miesa dla biegaczy. może ktoś coś poleci. widziałam kilka tu na stronce ale może jeszcze coś się znajdzie.
Karola, zajrzyj do tego działu http://bieganie.pl/?cat=306 - są tam recenzje książek: Niezbędne lektury "zielonego" biegacza. Poza wymienionymi tam książkami jeszcze 2 (z przepisami) będą omówione: Julita Bator: Zamień chemię na jedzenie; Stephanie Pierson: Warzywny ROCK and ROLL. Poradnik dla młodych wegetarian.

Warto najpierw trochę podciągnąć się też z teorii, żeby wiedzieć jak to jest z tym jedzeniem bezmięsnym, żeby sobie krzywdy nie narobić.
A potem możesz też przeszperać Internet pełen fajnych przepisów na dania wegetariańskie i wegańskie.
malaemi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kilka blogów:

http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/
http://www.mamaalergikagotuje.pl/category/dla-biegacza/
http://www.vegerunners.pl/ patrz "Blogi kulinarne VR"
I masę, masę innych....

Przeglądając blogi można znaleźć podlinkowane strony/inne blogi i maaaaaaasę przepisów :)
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:Julita Bator: Zamień chemię na jedzenie
Ostatnio ukazała się cz. 2 - "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy".
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym tylko uważał na niektóre przepisy wege, bo czasami zawartość tłuszczów (w postaci oleju, oliwy, orzechów) przewyższa nawet potrawy tradycyjnej kuchi polskiej.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

wiele przepisów wege jest bombami kalorycznymi. tj. jest bardzo tłusto, ale i jest wiele węgli.
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

super dzięki
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@małymiś o to mi własnie chodzi! Wczoraj byłem na pokazie gotowania wegańskiego i jak zobaczyłem ILE oliwy dziewczyna dodała do pesto z pietruszki i jakiś orzechów to mi się słabo zrobiło (200ml) ;-) to samo tzw. majonez wegański. Katastrofa (według mnie). W mediach amerykańskich i w pub. naukowych coraz cześciej można spotkać się ze zjawiskiem otyłych wegan. Coś co dawniej w zasadzie nawet nie dotyczyło wegetarian.

Olej w zasadzie należałoby traktować jak biały cukier. Coś sztucznego. Coś co od wielkiego dzwona można gdzieś tam sobie dodać, użyć w kuchni ale nie tworzyć całych dań w oparciu o te produkty - 1 łyżka stołowa (!) to ponad 150kcal, tyle co 1,5 dużego banana, czy co 3-4 łyżki nasion siemienia lnianego.

Według mnie na surowych owocach, warzywach, na prostych gotowanych daniach bez zbędnych udziwnień i polepszaczy smaków jest niezmiernie trudno utyć.

Gotowany ryż, ziemniaki, miska surowych warzwyw - wszystko bez dodatkowej soli, sporo (naprawdę sporo) owoców i nic nad to, i nie powinno być problemów z wagą. Oczywiście jakiś tam ruch do tego. Jeść 3x dziennie odpowiednią ilośc kcal plus dodatkowo to co się wypracowało na treningu (lub lekko mniej jeśli redukujemy masę) i tyle. Słodyczy nie bardzo ma się ochotę jeść, gdy w piecu palimy cały czas węglami.
Cała filozofia.

2500-3000kcal żeby zjeść na surowo plus na gotowanych warzywach (ale bez nabiału, olejów itd) to naprawdę sporo jedzenia - objętościowo i czasowo :-))

To jest oczywiście ekstremalny skrót koncepcyjny.

Zresztą może Basia (MEL) się wypowie, bo zdecydowanie bardziej książkowo jest oczytana w temacie.
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziś rano waga pokazała 89 89.5
w końcu nie ma tam 9 z przodu

Wszystkiego Najlepszego Panowie !
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

@KlangerL z tymi 150 kaloriami to trochę chyba przesadziłeś http://www.ilewazy.pl/lyzka-oleju

@Karola: gratulacje! :)

--
Axe
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak czy siak jest to bardzo gęsty energetycznie pokarm. Łyżka banana to 1/10 z tego.

To ma swoje zalety, ale i wady.

---
89 czyli powyżej 20 czy 30 kg na minusie? :-)
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

-27,5 kg
co najlepsze bez wysiłku żadnego z totalnym usmiechem na ustach a nie żalem że nie moge zjeść tego czy tamtego.
chyba znalazłam swój sposób na życie.

jestem mega zdołowana. wczoraj widziałam tego chorego kuzyna. nie moge powstrzymac się od płaczu. co najgorsze okropnie chce mi się słodkiego. ciasta wafelków czegokolwiek. zjadłam już swój ukochany twaróg, żurawiny i nic nie pomaga.
wczoraj poszłam biegac i z tego wszystkiego nie wiem jak ja te 5km przebiegłam taka byłam zacmiona.
musze na spokojnie przejrzeć te stronki i tytuly ksiazek.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karolcia, brawo! :hejhej:

Swoją droga, jak tys się uchowała do tej pory, skoro tak lubisz sport :niewiem:

Przykra sprawa z tym kuzynem.

Karola, a Ty unikasz w ogóle węglowodanów czy tylko klasycznych słodyczy?
Bo może Ci podrzucę przepis na "oszukiwajkę na bazie: kasza jaglana, jabłka, dynia, jajka przyprawy- żadnego cukru/miodu/itp.

Ja to sobie lubię zrobić i mieć na śniadania. W sumie jak szarlotka.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ