Komentarz do artykułu Bieg 7 Dolin - A co za rok?...
-
- Zaprawiony W Bojach
pierwsza może być nawet lepsza od pierwszego, to nie ma znaczenia. ważna jest siła całej stawki. wśród mężczyzn stawka jest silniejsza więc i nagrody powinny być wyższe. co jest pierwsze - nagrody czy mocna stawka - to jest pytanie z serii jajko-kura, więc nie będę się w to wgłębiał. korelacja jest oczywista i życzyłbym sobie, żeby w imię MOIM ZDANIEM niewłaściwie pojętego równouprawnienia dochodziło do idiotycznych rozwiązań.
jeżeli organizator ma życzenie ustalić sobie oddzielne klasyfikacje dla K i M i ufundować nagrody równej wysokości, albo nawet kobietom dać więcej - jego wolna wola i jego pieniądze. jeśli ma życzenie nie zwracać żadnej uwagi na płeć, zrobić open - które zostanie zgarnięte przez mężczyzn - to jest moim zdaniem jak najbardziej uzasadnione.
i tak, moje zdanie byłoby takie same gdybym był kobietą a moja żona walczyłaby o pudło - uważam, że to jest po prostu słuszne.
na tej samej zasadzie nie będę się kłócił, że wygrałbym konkurs wsadów, gdy kosz był z pół metra niżej.
jeżeli organizator ma życzenie ustalić sobie oddzielne klasyfikacje dla K i M i ufundować nagrody równej wysokości, albo nawet kobietom dać więcej - jego wolna wola i jego pieniądze. jeśli ma życzenie nie zwracać żadnej uwagi na płeć, zrobić open - które zostanie zgarnięte przez mężczyzn - to jest moim zdaniem jak najbardziej uzasadnione.
i tak, moje zdanie byłoby takie same gdybym był kobietą a moja żona walczyłaby o pudło - uważam, że to jest po prostu słuszne.
na tej samej zasadzie nie będę się kłócił, że wygrałbym konkurs wsadów, gdy kosz był z pół metra niżej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W sumie masz rację... pewnie to jest kwestią czasu, aż w ultra organizowanych w PL zaczną wygrywać kobiety (bo stawka się wyrówna, albo z różnych powodów w danym roku faceci będą mniej dysponowani itd) i wtedy sprawa się rozwiąże sama. Do tego czasu jednak ("na papierze") wygląda to XIX wiecznie.
Tak swoją drogą, czysto hipotetycznie, zajmując 2 miejsce w open kobieta zgarnia nagrody za 2 miejsce w open i 1 wśród kobiet?
Tak swoją drogą, czysto hipotetycznie, zajmując 2 miejsce w open kobieta zgarnia nagrody za 2 miejsce w open i 1 wśród kobiet?
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Nie ma kategorii Open i kobiet. Jest mężczyzn i kobiet.Klanger pisze:Tak swoją drogą, czysto hipotetycznie, zajmując 2 miejsce w open kobieta zgarnia nagrody za 2 miejsce w open i 1 wśród kobiet?
Tutaj jest mój komentarz do tego, co napisał Qba:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=137&id=7042
- Katarina
- Zaprawiony W Bojach
jak org weźmie sobie do serca uwagi i zrówna nagrody dla kobiet do mężczyzn, to przy obecnych statystykach braknie kobiet do nagródMEL. pisze: Jak można nagrodzić kilkudziesięciu mężczyzn (10 open i 6 kat. wiekowe) i tylko 6 kobiet? Jak można na nagrody dla mężczyzn przeznaczyć łącznie 50.000 zł, a dla kobiet 21.000 zł?
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore
- kamilv
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:53
- Życiówka w maratonie: 3:40:00
Gdyby były te wyższe nagrody za klasyfikację open i te niższe w klasyfikacji kobiet to powiedzmy że w porządku. Nie wchodziłem w szczegóły regulaminu w tej kwestii bo nie mam szans walczyć o nagrody, ale jeśli rzeczywiście tak jest - zdając się na Basię - że jakby teoretycznie bieg wygrała dziewczyna i dostała 6000, a facet drugi na mecie w open by zgarnął 10000, to ta sytuacja jest chora.
P.S. Zajrzałem do listy nagród. Rzeczywiście jak laska przybiegnie powiedzmy na 2 miejscu w open, dostaje 6000. Facet co przybiegł za nią 8000. Sytuacja praktycznie jak najbardziej możliwa. Mam nadzieję że coś zmienią zanim stanie się rzeczywistością, bo wtedy niezły smród pójdzie w świat
P.S. Zajrzałem do listy nagród. Rzeczywiście jak laska przybiegnie powiedzmy na 2 miejscu w open, dostaje 6000. Facet co przybiegł za nią 8000. Sytuacja praktycznie jak najbardziej możliwa. Mam nadzieję że coś zmienią zanim stanie się rzeczywistością, bo wtedy niezły smród pójdzie w świat
-
- Zaprawiony W Bojach
kamil to co piszesz BYŁOBY prawdą, gdyby poziom sportowy zawodów dziewczyn i chłopaków był mniej więcej równy (nawet po wyrównaniu różnic biologicznych), a tak wcale nie jest. kurczę, może pokuszę się o polemikę?
- kamilv
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:53
- Życiówka w maratonie: 3:40:00
Qba, na polskim podwórku już była taka sytuacja na tegorocznym Chudzielcu, tyle że tam nagrody były równe. Wiem, inna skala i inny prestiż zawodów, ale powiedzmy że na B7D wpadnie gościnnie jakaś wymiataczka światowej klasy - to chyba jest możliwe?
-
- Zaprawiony W Bojach
to zawsze jest możliwe, tylko prawdopodobieństwo jest małe a organizator działa raczej w oparciu o to, co bardziej prawdopodobne, czyli że poziom wyścigu chłopaków będzie jednak wyższy. postaram się moje myśli złożyć w jakąś całość.
aha, będę pewnie to kilkakrotnie powtarzał, ale mimo innego zdania bardzo szanuje opinię Basi i wcale nie odmawiam jej dużej części racji.
aha, będę pewnie to kilkakrotnie powtarzał, ale mimo innego zdania bardzo szanuje opinię Basi i wcale nie odmawiam jej dużej części racji.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Katarina, Ty Brutusie!
Qba, jak napisałam tutaj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=137&id=7042
były już przypadki, że dziewczyny ogrywały chłopaków. Takich historii w biegach ultra jest na pewno znacznie więcej, nawet u nas.
Ja nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby były nagrody tylko OPEN. Wówczas kobiety startowałyby z mężczyznami jak równy z równym. Ale taki podział nagród ze względu na płeć uważam za wysoce niesprawiedliwy i dlatego proszę o wyrażanie swojego sprzeciwu poprzez wysłanie mejla jako propozycję zmiany w kolejnych edycjach imprezy.
Qba, jak napisałam tutaj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=137&id=7042
były już przypadki, że dziewczyny ogrywały chłopaków. Takich historii w biegach ultra jest na pewno znacznie więcej, nawet u nas.
Ja nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby były nagrody tylko OPEN. Wówczas kobiety startowałyby z mężczyznami jak równy z równym. Ale taki podział nagród ze względu na płeć uważam za wysoce niesprawiedliwy i dlatego proszę o wyrażanie swojego sprzeciwu poprzez wysłanie mejla jako propozycję zmiany w kolejnych edycjach imprezy.
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Basiu, ja nie wiem czy taki chory podział nie wynika właśnie z chęci uniknięcia zarzutów o gorsze traktowanie kobiet za kategorie open+kobiety zamiast mężczyźni+kobiety ale to tylko gdybanie. Traktowanie fair jak najbardziej ale równanie wszystkich do wszystkiego to nie jest moim zdaniem dobra droga. Jak już lecimy po tabelkach:
W pierwszy dwóch tabelkach mamy kolejno miejsce, czas mety, czas mety w minutach, procentowy stosunek czasu zawodnika do czasu zwycięzcy. trzecia tabelka to jak by się rozkładało top10 mężczyzn gdyby różnice procentowe w czasach stawki były takie jak u kobiet i któremu miejscu by to odpowiadało.
Celowo wyciąłem nazwiska bo nie jest moją intencją komuś pojechać czy deprecjonować jego wynik ale muszę to powiedzieć - 4 godziny wolniej niż zwycięzca na takiej trasie i przy puli 4-cyfrowych nagród to jest dno i sześć metrów mułu. No sorry. Ja w zupełności rozumiem dlaczego organizator nie chce za to wypłacać 4-cyfrowej kwoty. (1,5h godziny też jakimś mega wynikiem nie jest żeby nie było :D jak pojadę wszystkim to przynajmniej nie wyjdę na szowinistyczną świnię :D)
Druga zawodniczka przybiegła o tyle wolniej od pierwszej kobiety o ile 10. zawodnik od pierwszego faceta! Celowo biorę pod uwagę projekcję procentową żeby było jak najbardziej fair. Teraz faceci z TOP50 mogliby się uważać za dyskryminowanych bo robiąc wynik dużo lepszy dostają figę ale to już tak z pogranicza demagogii
Kod: Zaznacz cały
top10 faceci top 10 kobiety projekcja procentowych wyników kobiet na czasy mężczyzn
1 09:09 549 100% 1 10:20 620 100% 549 09:09 1
2 09:33 573 104% 2 11:56 716 115% 634 10:33 11
3 09:35 575 105% 3 12:32 752 121% 666 11:05 15
4 09:38 578 105% 4 12:42 762 123% 675 11:14 16
5 09:55 595 108% 5 12:56 776 125% 687 11:26 19
6 10:01 601 109% 6 13:28 808 130% 715 11:55 25
7 10:01 601 109% 7 14:01 841 136% 745 12:25 42
8 10:25 625 114% 8 14:06 846 136% 749 12:29 43
9 10:32 632 115% 9 14:12 852 137% 754 12:34 44
10 10:33 633 115% 10 14:26 866 140% 767 12:47 56
Celowo wyciąłem nazwiska bo nie jest moją intencją komuś pojechać czy deprecjonować jego wynik ale muszę to powiedzieć - 4 godziny wolniej niż zwycięzca na takiej trasie i przy puli 4-cyfrowych nagród to jest dno i sześć metrów mułu. No sorry. Ja w zupełności rozumiem dlaczego organizator nie chce za to wypłacać 4-cyfrowej kwoty. (1,5h godziny też jakimś mega wynikiem nie jest żeby nie było :D jak pojadę wszystkim to przynajmniej nie wyjdę na szowinistyczną świnię :D)
Druga zawodniczka przybiegła o tyle wolniej od pierwszej kobiety o ile 10. zawodnik od pierwszego faceta! Celowo biorę pod uwagę projekcję procentową żeby było jak najbardziej fair. Teraz faceci z TOP50 mogliby się uważać za dyskryminowanych bo robiąc wynik dużo lepszy dostają figę ale to już tak z pogranicza demagogii
-
- Stary Wyga
No to dobra miszczowie statystyk problem zmierzony dość zgrabnie dokonaliście kwantyfikacji poziomu poproszę teraz o interpretację wyników i próbę odpowiedzi na pytania:
Dlaczego poziom biegania kobiecego jest tak relatywnie niski?
Co zrobić by go podnieść?
Jeśli znajdziemy odpowiedzi na 2 pytania i zaradzimy problemom będzie można przyznawać nagrody w takich samych wysokościach.
A! i jeszcze jedno sugestie, że jak zwiększy się procentowa ilość biegających kobiet to poziom wzrośnie jest tworem czysto teoretycznym bez odpowiedzi jak to osiągnąć bezużytecznym.
Dlaczego poziom biegania kobiecego jest tak relatywnie niski?
Jeśli znajdziemy odpowiedzi na 2 pytania i zaradzimy problemom będzie można przyznawać nagrody w takich samych wysokościach.
A! i jeszcze jedno sugestie, że jak zwiększy się procentowa ilość biegających kobiet to poziom wzrośnie jest tworem czysto teoretycznym bez odpowiedzi jak to osiągnąć bezużytecznym.
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
ładnie Marcinowi w tych długich włosach, w tych z obrazka z głównej, tych.Sarmatianna pisze: Dlaczego poziom biegania kobiecego jest tak relatywnie niski?
wiele by taki zabieg kosztował?
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
-
- Stary Wyga
Marcinna nie pociągnie statystyk więc szkoda chłopa - będzie kosił niższe stawki.
Odpowiedzi mniej kreatywne (i drastyczne) bardziej praktyczne poproszę.
Odpowiedzi mniej kreatywne (i drastyczne) bardziej praktyczne poproszę.
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
ja bym pięciokrotnie podniósł nagrody dla kobiet na B7d...
prawa ekonomii muszą w którymś momencie zadziałać.
zdrówko
prawa ekonomii muszą w którymś momencie zadziałać.
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
- Katarina
- Zaprawiony W Bojach
hm, tyle że zbyt wysoka gratyfikacja finansowa przestaje być motywująca...
2x może wystarczy (będzie porównywalnie jak u panów)
i wzrośnie szansa na nagrodę gwarantowaną za start. hm, może rozważę taką opcję
2x może wystarczy (będzie porównywalnie jak u panów)
i wzrośnie szansa na nagrodę gwarantowaną za start. hm, może rozważę taką opcję
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore