Trenowanie do półmaratonu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mam 21 lat, wzrost 181, waga 84. Dotychczas byłem typem kanapowca, to znaczy - żadnego sportu, słabe jedzenie, fajki, alkohol. Teraz postanowiłem się za siebie wziąć, zbić wagę, do tego zdrowe odżywianie, odpowiednia suplementacja i siłownia. Tak już od ponad miesiąca wszystko jest na tip top. Teraz dodałem też dwa razy w tygodniu bieganie. Jak na razie kondycja słaba - 5 kilometrów robie w 35 minut. Myślę, że z każdym zgubionym kilogramem i kolejnym treningiem będzie na pewno lepiej. Założyłem ten temat bo chce wprowadzić bieganie do swojego życia jako stały element, w przyszłości chciałbym też przebiec maraton, na początek półmaraton. Nie zależy mi na jakimś super czasie, po prostu chciałbym się do niego przygotować na tyle by przebiec go w całości, dla własnej satysfakcji. Jeśli by to było możliwe to w 2015(wiosna) chciałbym przebiec swój pierwszy półmaraton, a potem na jesień przygotować się do jakiegoś maratonu.
Chciałbym się was poradzić jak mam się do tego przygotować. Czy zastosować jakiś specjalny plan przeplatanie biegu z marszem z odmierzaniem czasu czy po prostu biegać i stopniowo zwiększać dystans? Są szanse by te cele zrealizować?
Chciałbym się was poradzić jak mam się do tego przygotować. Czy zastosować jakiś specjalny plan przeplatanie biegu z marszem z odmierzaniem czasu czy po prostu biegać i stopniowo zwiększać dystans? Są szanse by te cele zrealizować?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Stopniowo zwiększaj dystans, tu masz rózne plany: http://bieganie.pl/?cat=19
-
- Rozgrzewający Się
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=293 będe ćwiczył tym planem
A jeszcze mam pytanie odnośnie tego: http://citytrail.pl/aktualnosc/index/id ... Bh08BYe218
Jak ta klasyfikacja jest liczona? Wybierany jest najlepszy wynik zawodnika spośród tych 6(4) biegów, czy najlepsze jego czasy są sumowane??
A jeszcze mam pytanie odnośnie tego: http://citytrail.pl/aktualnosc/index/id ... Bh08BYe218
Jak ta klasyfikacja jest liczona? Wybierany jest najlepszy wynik zawodnika spośród tych 6(4) biegów, czy najlepsze jego czasy są sumowane??
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:41
- Życiówka w maratonie: 2:58:53
Z regulaminu:
8.1.v) klasyfikacja generalna zostanie utworzona na podstawie punktów zdobytych w czterech najlepszych biegach danego zawodnika;
8.1.vi) punkty przyznawane będą za miejsca zajęte w poszczególnych biegach według systemu: 1 miejsce – 1 punkt, 2 miejsce – 2 punkty, ..., 100 miejsce – 100 punktów;
8.1.vii) zwycięzcą zostaje osoba która uzbiera najmniejszą liczbę punktów uwzględniając wyniki z czterech najlepszych startów;
8.1.v) klasyfikacja generalna zostanie utworzona na podstawie punktów zdobytych w czterech najlepszych biegach danego zawodnika;
8.1.vi) punkty przyznawane będą za miejsca zajęte w poszczególnych biegach według systemu: 1 miejsce – 1 punkt, 2 miejsce – 2 punkty, ..., 100 miejsce – 100 punktów;
8.1.vii) zwycięzcą zostaje osoba która uzbiera najmniejszą liczbę punktów uwzględniając wyniki z czterech najlepszych startów;
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki 
Rozglądam się także za jakimś dobrym pulsometrem, żebym mógł kontrolować tętno podczas biegu. Jakiś full wypas sprzęt myślę, że nie jest mi potrzebny, ważne też żeby był kodowany.
Szukałem i zainteresował mnie ten sprzęcik http://allegro.pl/okazja-zegarek-pulsom ... 19774.html
Myślałem też o tym http://allegro.pl/profesjonalny-pulsome ... 50198.html ale strasznie okrojony jest, sigme zawsze można i na co dzień nosic jako zegarek.
Co o tym sądzicie? Macie coś lepszego do polecenia w podobnej cenie? Te 180zł to już taki maks na jaki moge sobie pozwolić. A jeśli macie coś tańszego do polecenia to też dobrze.

Rozglądam się także za jakimś dobrym pulsometrem, żebym mógł kontrolować tętno podczas biegu. Jakiś full wypas sprzęt myślę, że nie jest mi potrzebny, ważne też żeby był kodowany.
Szukałem i zainteresował mnie ten sprzęcik http://allegro.pl/okazja-zegarek-pulsom ... 19774.html
Myślałem też o tym http://allegro.pl/profesjonalny-pulsome ... 50198.html ale strasznie okrojony jest, sigme zawsze można i na co dzień nosic jako zegarek.
Co o tym sądzicie? Macie coś lepszego do polecenia w podobnej cenie? Te 180zł to już taki maks na jaki moge sobie pozwolić. A jeśli macie coś tańszego do polecenia to też dobrze.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
NFL pisze:Dzięki
Osobiście bym poradził dać sobie spokój z pulsometrem, a przynajmniej na pewien dłuższy czas wdrożenia się w temat (obiegania się). Na tym etapie w mojej opinii to urządzenie jest zbędne.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Potwierdzam - bez sensu pulsometr, na początku biegaj typowo na samopoczucie. I tak powinieneś głównie biec tempo konwersacyjne, a ile Ci to pokaże to drugorzędne. U początkujących puls i tak skacze i zamieszanie wprowadza - wiem po sobie.
A jak już się tak uparłeś - poczekaj jak będzie w Lildu - koło 60 pln ustrojstwo chyba kosztuje i działa. Ale podkreślam - jeśli się uparłeś, bo potrzebny Ci on jak świni siodło
A jak już się tak uparłeś - poczekaj jak będzie w Lildu - koło 60 pln ustrojstwo chyba kosztuje i działa. Ale podkreślam - jeśli się uparłeś, bo potrzebny Ci on jak świni siodło

biegam ultra i w górach 

-
- Rozgrzewający Się
Nie uparłem się. Ale chciałem kontrolować tętno ćwicząc tym planem, tam jest 75%, 80%, 85%, żeby wszystko było jak należy.
A jeśli i tak planuje biegać cały czas to może bez różnicy czy kupie go teraz czy za pare miesięcy?
Kiedy będzie dobra pora żeby się zaopatrzyć w pulsometr?
A jeśli i tak planuje biegać cały czas to może bez różnicy czy kupie go teraz czy za pare miesięcy?
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
NFL pisze:Nie uparłem się. Ale chciałem kontrolować tętno ćwicząc tym planem, tam jest 75%, 80%, 85%, żeby wszystko było jak należy.
to chyba indywidualna kwestia, ja biegałem 14 lat bez tego urządzenia. Teraz posiadam, ale nie jest ono niezbędne w tym co robię

-
- Rozgrzewający Się
Dlatego też właśnie chciałbym kupić jakiś tańszy pulsometr ale też dobry, podstawowy i kodowany. Nie chce bajerów z gpsami itp. Ale jako że zegarka też nie mam, to też przydałby się do kontrolowania czasu. A nie chce kupować tanich urządzeń z lidla bo są nie kodowane, a biegam w mieście więc prawdopodobnie ciągle byłyby zakłócenia.
No i tak jak mówie prędzej czy później bym musiał jakiś zegarek kupić bo nie lubie biegać z telefonem.
Więc prawdopodobnie jeśli nie od razu teraz to za jakiś czas zdecyduje się kupić tego typu urządzenie. Tylko zostaje kwestia wyboru konkretnego.
Co byście mogli polecić? Czy ta sigma będzie dobrym wyborem?
No i tak jak mówie prędzej czy później bym musiał jakiś zegarek kupić bo nie lubie biegać z telefonem.
Więc prawdopodobnie jeśli nie od razu teraz to za jakiś czas zdecyduje się kupić tego typu urządzenie. Tylko zostaje kwestia wyboru konkretnego.
- neevle
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:11
Kup sobie stoper. Będzie zdecydowanie lepszy niż bieganie z telefonem.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A skąd pomysł, że pulsometr z lidla jest zły? Biegłem z nim Półmaraton Wrocław (chyba z 6 tys ludzi) i to zawsze w tłoku (tuż poniżej 2:00, czyli duży tłum) i nie miałem problemów z łapaniem czegokolwiek oprócz siebie samego. Środek Wrocławia to raczej miasto, tramwaje, mosty itp.NFL pisze:Dlatego też właśnie chciałbym kupić jakiś tańszy pulsometr ale też dobry, podstawowy i kodowany. Nie chce bajerów z gpsami itp. Ale jako że zegarka też nie mam, to też przydałby się do kontrolowania czasu. A nie chce kupować tanich urządzeń z lidla bo są nie kodowane, a biegam w mieście więc prawdopodobnie ciągle byłyby zakłócenia.
Jak się uparłeś na sigmę i Ci się podoba - to sobie ją kup. Nie rozumiem idei zadręczania ludzi podjętym już wyborem. Pytasz - masz odpowiedzi (w sumie same negatywne: 3x nie kupuj, kup z lidla, kup tylko stoper) i dalej pytasz o to samo...
biegam ultra i w górach 

-
- Rozgrzewający Się
Po prostu chciałem wiedzieć czy jest to sprawdzony i ogólnie polecany produkt. Żadnej decyzji na temat wyboru nie podjąłem, po raz któryś zwyczajnie pytam o to czy macie coś do polecenia lepszego, czy to jest dobre i nikogo nie zadręczam. Jakby ktoś mi zamiast tego polecił inny produkt to rozważyłbym inny, więc sie nie upieram przy tym
Zdaje sobie sprawe, że to dodatkowy gadżet, bajer do biegania, niekoniecznie potrzebny. Ale jednak przydatne urządzenie.
Taka polska mentalność "kup stoper", "kup z lidla", bo po co ci jakiś drogi zegarek z pulsometrem, bierz co najtańsze, to ci niepotrzebne.
Idąc tym tokiem myślenia można tak podchodzić do kupowania telefonu, po co drogi, ten z biedronki też wysyła smsy i dzwoni, po co dobry laptop, aby neta przeglądał, po co ci buty nike, w zwykłych z bazaru też zime przechodzisz, idz do lumpeksu tam też znajdziesz tanie i dobre spodnie itd itp. Ja po prostu chce solidne dobre urządzenie, jak najlepsze z tych podstawowych, cenowo w tych rejonach jak ten który podałem, zakodowane dla pewności, że nie będzie niespodzianek, wole dorzucić pare złotych i dostać produkt z dobrej półki(nie najlepszej, po prostu dobrej).
A wy jakoś na siłe chcecie mnie przekonać żeby tego nie kupował, jakbym co najmniej planował kupić zegarek za tysiąca, dla zaawansowanych biegaczy. Wiem chłopaki, że w Polsce 'bida' ale nie trzeba każdemu odradzać wydawania pieniędzy.

Zdaje sobie sprawe, że to dodatkowy gadżet, bajer do biegania, niekoniecznie potrzebny. Ale jednak przydatne urządzenie.
Taka polska mentalność "kup stoper", "kup z lidla", bo po co ci jakiś drogi zegarek z pulsometrem, bierz co najtańsze, to ci niepotrzebne.
Idąc tym tokiem myślenia można tak podchodzić do kupowania telefonu, po co drogi, ten z biedronki też wysyła smsy i dzwoni, po co dobry laptop, aby neta przeglądał, po co ci buty nike, w zwykłych z bazaru też zime przechodzisz, idz do lumpeksu tam też znajdziesz tanie i dobre spodnie itd itp. Ja po prostu chce solidne dobre urządzenie, jak najlepsze z tych podstawowych, cenowo w tych rejonach jak ten który podałem, zakodowane dla pewności, że nie będzie niespodzianek, wole dorzucić pare złotych i dostać produkt z dobrej półki(nie najlepszej, po prostu dobrej).
A wy jakoś na siłe chcecie mnie przekonać żeby tego nie kupował, jakbym co najmniej planował kupić zegarek za tysiąca, dla zaawansowanych biegaczy. Wiem chłopaki, że w Polsce 'bida' ale nie trzeba każdemu odradzać wydawania pieniędzy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ale to nie jest jakiś "wrzut" z mojej strony - sam biegam już sporo z pulsometrem z lidla i działa dla mnie bardzo dobrze. Nie mam problemów z paskiem, raz na rok zmieniam baterię i działa, nic się nie dzieje, wszystko w jak najlepszy porządku. Biegałem w niejednym deszczu i działa. Nie gubi sygnału, ani na półmaratonie w masie ludzi ani pod drutami tramwajowymi. Ode mnie naprawdę duży plus i nie ma tutaj ironii. Chcesz kupić tanio i dobrze - od siebie poleca. Chcesz coś droższego - to już półka wyżej i moim zdaniem tutaj już tylko Garmin/Polar/Sunto. Twoja decyzja.NFL pisze:Po prostu chciałem wiedzieć czy jest to sprawdzony i ogólnie polecany produkt. Żadnej decyzji na temat wyboru nie podjąłem, po raz któryś zwyczajnie pytam o to czy macie coś do polecenia lepszego, czy to jest dobre i nikogo nie zadręczam. Jakby ktoś mi zamiast tego polecił inny produkt to rozważyłbym inny, więc sie nie upieram przy tym![]()
biegam ultra i w górach 

- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Zgadzam się tutaj z Kolegą Biegaczembarcel pisze:NFL pisze:
Osobiście bym poradził dać sobie spokój z pulsometrem, a przynajmniej na pewien dłuższy czas wdrożenia się w temat (obiegania się). Na tym etapie w mojej opinii to urządzenie jest zbędne.

Nie wiem po co to parcie, ogólnie, na pulsometry.
NFL - oczywiście rób po swojemu, choć polecam spróbowanie 2-3miesiące biegania bez pulsometra, a ze stoperem