Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@MikeSpy
ale też nie do końca, bo ze względu na podstawowy brak dokładności fenixa i tak dokupiłem sobie nawigację turystyczną Dakota20, którą wykorzystuję do keszowania i nawigowania na rowerze :) Niby Fenix jest do wszystkiego ale w chwili obecnej jest do niczego (oczywiście żartuję - do pokazywania godziny i terminów połowów i polowań nadaje się wyśmienicie) ;) Być może to się zmieni, taką mam nadzieję ale póki co to dość słaby zegarek jak za tak horrendalnie grubą kasę :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:52

Nieprzeczytany post

Nie biegalem nigdy z takim sprzętem wiec nie wiem czy na tętno czy na tempo będę biegał. Biegwm i pływam wiec chce sprze, który mimpozwoli zbierać dane w tych dwuch płaszczyznach. Dodatkowo chce sprzęt, który będzie dokładny, nie będzie gobil sygnału itp.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Ładna ta dakota 20 :) Ja etrexa 20 kupilem zanim zaczalem biegac. Tez uzywalem go na rowerze :) niestety brak kontaktu z miernikiem kadencji i HR spowodowal ze do treningow na rowerze sie nie nadaje :( (gdybym wiedzial ze rusze bardziej dupsko to bym kupil wersje 30 z ant+ :) ) Rowniez etrexa do keszowania uzywam. Fenixa jeszcze nie uzywalem, ale podejrzewam ze przez slaba dokladnosc i mala pamiec srednio sie nada. Jednak z GPSem jak z aparatem :) najlepszy jest ten ktory mamy przy sobie ;P Niestety do biegania po bezdrozach etrex za duzy, dakota widze nie mniejsza, 910xt nie mial zaznaczacnia waypointow wiec pozostał fenix 2 .Mam to szczescie ze na razie nie mam na co narzekać. Dziś np mam trening od razu po pracy, zapomnialem zrobic wczoraj treningu na PC zeby wyslac go przez kabel (zmienne tempo w czasie). Zrobilem wiec go raz dwa teraz na tablecie i z telefonu wyslalem do fenixa :)

Edit: F2 uzywam jak pisalem uzywam dopiero od miesiaca i jeszcze mnie nie zawiodl (znam jego ograniczenia), jednak jesli to sie zstanie to na pewno tutaj (i nie tylko ;P ) o tym napisze :)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2014, 09:33 przez MikeSpy, łącznie zmieniany 1 raz.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyżby fenix 2 był jak polar 800 masa funkcji, które nie działają w ogóle lub nie działają dobrze? Garmin 910xt + Foot Pod to aktualnie najbliższy mi sprzęt. Chociaż tak jak mówię fenix2 jest śliczny. Nie wiem co ważniejsze funkcjonalność czy designe.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@kurka-wodna
no to sobie odpowiedziałeś - chcesz dokładny, bierz 910XT - dodatkowa informacja, żaden Garmin nie rejestruje tętna w wodzie. Jeśli na tym Ci zależy to pozostaje albo jakiś Polar (nie znam się na nich) albo poczekać na Ambita3.
Poza tym odpowiadając na Twoje drugie pytanie... zadałeś sobie chociaż minimum trudu, żeby poczytać ten wątek? Gdyby tak było takie pytanie z Twojej strony by nie padło :) Jeszcze raz zatem proszę... poczytaj. Poza tym odsyłam na forum Garmina do wątku poświęconego Fenixowi 2.... tam to się naczytasz :hej: https://forums.garmin.com/forumdisplay.php?468-fenix-2
@MikeSpy
Fenix właśnie przez brak dokładności do keszowania kompletnie się nie nadaje, próbowałem - poległem.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

920 tez będzie miał możliwość mierzenia tętna pod wodą. Przynajmniej takie są plany.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o 920 nie ma póki co żadnych konkretnych informacji to primo - secundo stawiam dolary przeciwko orzechom, że i on jak wszystkie nowe garminy będzie miał chipset MTK... więc jesli problemy z nim nie zostaną rozwiązane w 220/620 i Fenixie to i w 920 będzie podobnie... ergo kolejny drogi i mało użyteczny zegarek ze stajni garmina ujrzy światło dzienne... ale póki co to tylko dywagacje nad zegarkiem, którego nie ma, nie wiadomo kiedy będzie i czy w ogóle będzie :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też mi się wydaje ze garminy będą mialy MTK :-( ale żyję nazieja ze tak nie będzie. Btw można nagrywać tetno pod wodą z użyciem garmina tylko trzeba mieć miolink zaraz obok niego :-) działa z fenixem i 910xt. Niestety garmin przy profilu plywanie wyłącza ant+ i trzeba używać innego przez co tracimy informacje o dynamice pływania

BTW: sprawdze jak to z tym geocachingiem. Jak na razie prowadzenie punkt do punktu mi sie sprawdzilo mimo gęstego zalesienia (spotkanie airsoftowe). Co prawda nie szukalem zakopanego kesza ale bez problemu znajdowalem konkretne bunkry i male utkniete flagi :) Cieszy mnie ze trafilem na egzemplarz ktory jest dokladnieszy niz te wasze ;P
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Btw można nagrywać tetno pod wodą z użyciem garmina tylko trzeba mieć miolink zaraz obok niego :-) działa z fenixem i 910xt. Niestety garmin przy profilu plywanie wyłącza ant+ i trzeba używać innego przez co tracimy informacje o dynamice pływania
Ciekawe :) Swoją drogą myślałem nad kupnem MioLink dla mojej żony bo to znacznie wygodniejsze rozwiązanie dla kobiety niż klasyczny pasek na klatkę (z tego względu pasek od 610 był przez nią użyty dosłownie raz i leży teraz głęboko w szufladzie). Niestety cena mnie odstraszyła ;) Gdyby kosztował połowę tego co teraz, mógłbym nad tym pomyśleć poważniej ale z drugiej strony dzięki temu Żona nie zawraca sobie dupy tętnem i dobrze ;)

Wiesz... kesz "trochę" się jednak różni rozmiarem od bunkra :bum: W lesie zegarek wariował, niby prowadził mnie do kesza ale gdy już do szedłem do miejsca wskazanego przez zegarek (lub bardzo się do niego zbliżałem) nagle kompas pokazywał inny kierunek oddalony o np. 20 metrów od miejsca, do którego pierwotnie mnie prowadził. Gdy już doszedłem do "niby poprawnego" wskazania kompas znowu zmieniał kierunek i zegarek prowadził w inne miejsce. I tak w kółko Macieju to samo.
W ogóle praca kompasu to kolejna tragedia w tym zegarku :)
Ale już np. wysokościomierz działa moim zdaniem naprawdę nieźle. Pisałem już wcześniej, że podczas łażenia po Bieszczadach na oznaczonych punktach wysokościowych miał odchyłkę zaledwie 1-3 metrów :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tego sie obawiam przy keszozwaniu. Do tego w etrexie20 mam wgrane zdjecie ze spojlera ;) co prawda wolno to chodzi ale zawsze jakas podpowiedz. Niestety nie mam kompasu w nim, za to glonassy ;)

edit: jak pisalem, mam uczulenie na paski, raz czy dwa moge, ale po tygodniu treningu moja klata wyglada tragicznie :( Kiedy miolink sie pojawil to bylo moje wybawienie. Ma tez swoje ograniczenia, np srednio nadaje sie na interwaly z powodu laga w zmianach tętna, ale lepsze to niz nic (dla mnie, bo znam takich co umieja biegac na czucie i w ogole nie uzywaja paskow).
Co prawda dzis chyba bym kupil Scosche RHYTH, ale jakos daje rade. Jak bys mial jakies pytania na temat MioLink to zapraszam :) Mam nadzieje ze ta technologia sie upowszechni i będzie lepsza i tansza.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2014, 11:09 przez MikeSpy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez wrzucam do Dakoty zdjęcia (jeśli są). Dodatkowo Dakota ma trzyosiowy kompas (oprócz tego wysokościomierz barometryczny, do którego tez nie mogę się przyczepić no i obsługa ant+ - niestety nie obsługuje czujnika prędkości co także moim zdaniem dyskwalifikuje tego typu urzadzenie jako treningowo-rowerowe), który działa po prostu tak jak kompas działać powinien. Glonassa nie mam - jest WAAS/EGNOS, ale nawet bez włączonego WAAS'a Dakota w leśnej gęstwinie pokazuje dokładność 3m :) Miód :spoczko:
Co do MioLink to jak pisałem, zakup był planowany w kontekście mojej żony. Ja tętna na treningach nie używam (chociaż monitoruję je do analizy po treningu). Mocne treningi biegam tylko w oparciu o tempo a wybiegania na samopoczucie. Jednak jeśli bedę chciał zaczerpnąć wiedzy to się zgłoszę na pewno :)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2014, 11:15 przez Piechu, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

910xt chyba tez egnosa nie ma i tez mialem 4-8m w gęstwinach :) Sirf rulez ;P Oby Garmin poszedl po rozum do glowy a nie do kieszeni... Jeszcze przypomnialo mi sie jak mnie 305tka zawiodla przy biegu na orientacje... dwa razy niechcacy zapauzowalem trening. Dobrze ze w plecaku mialem etrexa odpalonego :) W F2 na szczescie mozna zablokowac ekran.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Decyzja w zasadzie chyba podjęta. Na 98% kupuje 910 + Foot Poda. Dla mjie jako amatora i człowieka, który pierwszys raz będzie używał tego typu sprzętu to ten model wystarczy. Jeżeli ktoś uważa inaczej niech mnie oderwie od chęci zakupu tego modelu póki nie kupiłem :). Dziękuję wszystkim za wszelaka pomoc
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Starczy, dla 90% biegaczy-amatorów to i tak sprzęt, który i tak w pełni nigdy nie zostanie wykorzystany :) Tak czy siak, dobry wybór :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiedział bym, że nawet aż nadto (310xt też by wystarczył ale nie mieszam juz ;P)
910xt ma jescze jedna rzecz której nie ma Fenix2 a której mi brakuje a mianowicie osobnych profili na różne rowery.
Podejrzewam ze Garmin zbierze wszystkie te pomysły i zrobi Fenixa 3 ;P
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ