Pierwszy Polmaraton. Zakochany w bieganiu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

10k jak dla mnie cięższe od półmaratonu.Nawet trudniejsze od maratonu do 30-32km. :hej:
Wystartuj na dychę i zobacz jak się cierpi od 4-5 km. :oczko:
PKO
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Krzychu, tylko że kolega nie jest wybiegany. Im dłuższy dystans tym gorzej dla niego, kalkulatory nie pomogą :oczko:
Mnie to już nie jest wstanie zaskoczyć.Jechałem z młodym chłopakiem skm-ką na Narodowy.Opowidał jak biega,strasznie chaotycznie,dziurawe treningi i kontuzje.Połówkę 3 tyg przed Orlenem nabiegał w 1:23 i chciał pobiec cały na 2:55!!!
Tłumaczyłem,że nie wybiegałeś za dużo,zacznij na 2:59 itp.
Zapamiętałem Jego nr. startowy(potem spotkałem go na maratonie Lubelskim).....i wybiegał 2:52:xx
Dla mnie szok.Cały maraton równo.W Lublinie go chyba zglebiło,bo szedł na 2:55-3:00 a skończył grubo powyżej trójki.
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46m45s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kazdy jest inny z tym sie trzeba zgodzic ;)
Najwiecej opini jakie slysze to te, ze bardzo szybko wyskoczylem...bo takie rezultaty jakie ja mam po 2 miesiacach ...inni osiagaja po kilkunastu miesiacach regularnego bieganie ;)
Podstawa to sie nie poddawac i darzyc do celu...a moim celem na teraz jest meta polmaratonu;))

I wiadomosc z ostatniej chwili podczas wczorajszego treningu udalo mi sie zejsc ponizej 20 min na 5k...uradowany ;DD
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafau89 pisze:Polmaraton gryfa - Szczecin ;)

10k...wydaje mi sie jakies takie nijakie...choc wiem trudny dystans...a ja chce ciezki dystans...i poza tym jakos tak do glowy wpadl mi polmaraton ( nie wiem moze dlatego, ze brzmi dumnie ;) )
Półmaraton i maraton to stosunkowo wolne biegi. Połówka wg mnie jest najbardziej przyjemna. Po pierwsze tempo nie jest specjalnie zawrotne (jak na 5km, 10km). A po drugie sam bieg dość szybko się kończy (nie to co maraton). Dycha od zawsze była o niebo gorsza, nie wspominając już o piątce, na której zawsze cierpię już kilkaset metrów po starcie.
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bo najwazniejsze to spokojnie zaczac zlapac swoj rytm i po prostu do przodu ;)

no a wczoraj na treningu bylo 20 km...w czasie 1:30 ;)) wiec mysle, ze na zawodach przy dopingu 1-45 jest do osiagniecia ;d
Matiz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:12

Nieprzeczytany post

Chłopie, skoro na treningu robisz 1:35 połówke to na zawodach to z 1:25 zrobisz a nie 1:45 ;)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafau89 pisze:bo najwazniejsze to spokojnie zaczac zlapac swoj rytm i po prostu do przodu ;)

no a wczoraj na treningu bylo 20 km...w czasie 1:30 ;)) wiec mysle, ze na zawodach przy dopingu 1-45 jest do osiagniecia ;d
Czegoś tutaj nie ogarniam. Na treningu robisz dwie dychy po 4:30/km, a na zawodach chcesz lecieć po 5:00/km? W momencie kiedy robiłem treningowo dwudziestki po 4:30 - na zawodach latałem półmaraton w 1:23-1:25.
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tez nie ogarniam, bo biegam od 3 miesiecy jak powyzej ;) to beda moje pierwsze zawody i nie chce sie spalic..mam w planie 10km w czasie 47 min...a pozniej moze szybciej. nie wiem tez jak sie biega w tlumie...jedna wielka zagadka ;)
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

i moze ktos by mi cos podpowiedzial...bo o bieganiu juz teraz wiem duzo ale sam do konca nie wiem jak sie zachowac na zawodach...i czy starczy mi sil...
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim przestań się "podniecać" wynikami z treningów, a zacznij pisać o rezultatach z atestowanych tras :oczko: Skup się na tym, aby być jak najlepiej przygotowanym. Przed połówką powinno się pobiec jakąs dychę, żeby odpowiednio dopasować tempo do połówki. Adrenalina adrenaliną ale jak człowiek poleci na wariata pierwsze 2-3 kilometry starając się utrzymać tempo lepszych od siebie to ostatecznie tylko może się pogrążyć. Jeżeli na treningu jesteś w stanie utrzymać tempo na 1:35, to nie rozumiem dlaczego na zawodach chcesz polecieć tak asekuracyjnie. Troche trzeba się też zmęczyć :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Przede wszystkim przestań się "podniecać" wynikami z treningów, a zacznij pisać o rezultatach z atestowanych tras :oczko:
To chyba jeszcze nie czas na to :) A tak poza tematem - Adrian planujesz jakieś starty jesienią? Będzie okazja przybić gdzieś piątkę na trasie?

Wracając do tematu powiem Ci jak ja to widzę. Jeżeli byłbym w stanie na treningu zrobić 20 kilometrów w 1:30. To na zawodach spokojnie walczyłbym o 1:25. Ewentualnie chcąc pobiec zachowawczo poleciałbym pierwszą połowę na 1:30 i od połowy zaczął podkręcać tempo.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pamiętasz pewnie jak kiedyś pojawił się tu 15-letni chłopak bodajże, który twierdził, że jako początkujący biega 5 km w 15 minut :oczko: Jak mu doradziliśmy, aby poszedł na stadion to się okazało, że nie był w stanie w tym czasie przebiec 3 :oczko:

Tak, planuje starty na jesień :oczko: Półmaraton w Iławie, potem jakaś dycha u mnie i na koniec sezonu maraton w Toruniu :oczko: A u Ciebie jak :oczko: ?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adrian mysle, ze chyba jest sie czym 'podniecac' biorac pod uwage to, ze jeszcze 3 miesiace temy 5 km do przebiegniecia bylo nie mozliwe dla mnie...no a teraz;)...Poznalem juz troche biegaczy i powiem, ze nie poznalem jeszcze takiego co by takie postepy w tak krotkim czasie mial...baaa nawet na necie takiego nie spotkalem;P

I tak sobie mysle, ze najlepiej jak pierwsze 5 polece na 23 min...10 na 40 min...a pozniej czas pokaze ;)) na ile starczy sil ;)
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

No własnie a te "rekordy" to wg Endomondo, czy po stadionie czy z atestowanych tras. Zakładam spory margines błędu. Wiem że ludzie maja rozmaite talenty, ale mi trudno uwierzyc w taki postęp w 2 miesiące. Oczywiście patrze po sobie jak to było. Koleżanka biegała z krokomierzem i innymi wynalazkami i okazało się ze 20% jej niedoszacowywał odległość. Napalała się na 10k w 50 min i ździwiła się na zawodach na 8 km że to już nie koniec a jeszcze 2k do przebiegnięcia. Przepraszam za moj sceptycyzm, ale ludzie od tak nie lataja po 2 miechach 20 km po 4:30 i do tego jeszcze jarając fajki. Nawet 20-latkowie.
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

No własnie a te "rekordy" to wg Endomondo, czy po stadionie czy z atestowanych tras. Zakładam spory margines błędu. Wiem że ludzie maja rozmaite talenty, ale mi trudno uwierzyc w taki postęp w 2 miesiące. Oczywiście patrze po sobie jak to było. Koleżanka biegała z krokomierzem i innymi wynalazkami i okazało się ze 20% jej niedoszacowywał odległość. Napalała się na 10k w 50 min i ździwiła się na zawodach na 8 km że to już nie koniec a jeszcze 2k do przebiegnięcia. Przepraszam za moj sceptycyzm, ale ludzie od tak nie lataja po 2 miechach 20 km po 4:30 i do tego jeszcze jarając fajki. Nawet 20-latkowie.
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ