Komentarz do artykułu Przyporządkuj but do wykresu - zagadka

Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Próbuję wejść w Waszą skórę

Hipoteza pierwsza:
Na osi pionowej jest ugięcie pianki w mm pod wpływem upuszczenia buta obciążonego ciężarkiem. (np. do buta mocujemy marker skierowany w dół, tak żeby część pisząca była 15mm nad podłożem. Upuszczamy but i patrzymy czy marker postawił kropkę, jeśli nie to opuszczamy marker 2mm niżej. Operację z upuszczaniem - najlepiej na jakiejś szynie powtarzamy aż zobaczymy po raz pierwszy kropkę na podłożu.
Zmieniamy obciążnik i robimy następną serię pomiarów dla innej wagi biegacza.

Hipoteza druga:
Zakładamy buta na amortyzowany widelec rowerowy. Na goleń widelca zakładamy gumkę by zmierzyć jego maksymalne ugięcie. Układ. But+amortyzator+obciążnik spuszczamy po szynie i patrzymy ile energii pochłonęła pianka, a ile zostało do pochłonięcia dla amortyzatora.

Jak się napiję to wymyślę jeszcze ze 3 ;-)
napieraj.pl
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak do końca nie chwytam metody pomiaru ugięcia, ale jedziemy:

a) NewBalance 980 Fresh Foam - linia bordowa
b) Nike Pegasus - linia (ciemno)niebieska
c) Asics Nimbus - linia żółta
d) Nike LunarGlide - linia (jasno)zielona
e) Asics Kayano - linia czerwona
f) adidas energy Boost - linia (jasno)niebieska
g) Puma Faas 500 - linia (ciemno)zielona
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Krzysiek, jakąś makabryczną manufakturę tutaj proponujesz. :)
To co proponujesz jest zależne od jakichś ludzkich czynników, np decyzji o tym z jakiej wysokości spuszzamy ciężarek lub buta. Nasze laboratorium jest naprawdę przemyślane.
Czynnik ludzki praktycznie wyeliminowany, choc oczywiscie założenia modelu determinują wyniki pomiarów.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Czynnik ludzki praktycznie wyeliminowany, ...
Myślę, że mniej więcej taka formułka powinna się znaleźć w oficjalnym opisie testu :hej:
Gdzieś wcięło mój poprzedni post i nie chcę się znowu rozwodzić ale chodziło mi mniej więcej o to, żeby ludzie nie wysnuli zbyt uproszczonego wniosku "jestem ciężki, więc potrzebuję bardziej amortyzujące buty".
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Publikujemy rozwiązanie: http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=6855
Kangoor5 pisze:chodziło mi mniej więcej o to, żeby ludzie nie wysnuli zbyt uproszczonego wniosku "jestem ciężki, więc potrzebuję bardziej amortyzujące buty".
Budujemy system dla ludzi świadomych. Nie dla początkujących. Tam nie będzie prostej odpowiedzi, że: "jeśli mam taki mokry ślad stopy albo tyle ważę to najlepsze buty to będą buty ABC".
Chodzi o zmierzenie różnych parametrów, gdzie często nie zdajemy sobie sprawy jak duże są różnice pomiędzy butami które teoretycznie są w tej samej "półce" ale nie każde buty mamy szanse założyć na stopę. Więc ten system ma poszerzyć spektrum patrzenia na to co jest dostępne.
Dla jednego dobry będzie but twardy, dla innego miękki. My tylko to zmierzymy (razem z szeregiem innych parametrów) i pozwolimy znaleźć.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie to finalnie bardziej interesuje system który wymyśliliście niż te modele butów.
Nie gustuję w żelazkach, ale chętnie bym zobaczył jak to mierzycie (odnośnie uwag Adama - oczywiście że rzucanie buta z obciążeniem by następowało z tej samej wysokości).
napieraj.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pytanie z jakiej wysokości?
Jakąś decyzje trzeba podjąć.
Nasz system nie zmusza nas do podjęcia takiej decyzji.
Co do obejrzenia konstrukcji. Nie mowię że nie, ale musimy to skończyć.
To jedno urządzenie waży około 150 kg :)
Inne na szczęście mniej.
Ale mam genialnego konstruktora, który ma bardzo dobrego nosa.
Co ciekawe ma na imie ....... Zenek. :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To musi mieć duży balkon.
Masz jakieś foty urządzenia i samej kliniki?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Inż. Zenon (jakoś musze go odróżniać od Dr.Zenona) zabronił mi. :)
Przynajmniej narazie. Mowi, że to musi sie nadawać do pokazania a teraz wg niego sie nie nadaje choc wg mnie jest ciekawe.
Wogóle Wołomin okazuje sie byc niezwykle ciekawym miejscem jesli chodzi o znajdowanie ludzi do prac nad tym projektem. Znalazlem jeszcze jednego człowieka, który potrafi zrobic rzeczy niezwykle, potrafi sie np podłączyć do silomierza i sczytywać w trybie ciągłym proces rozpreżania sie pianki czy elementu amortyzujacego. I do tego ma wiedzę z zakresu butów biegowych.
Co chwile wydaje sie, że juz moze koniec innowacji ale wtedy wymyślają (oni lub ja) coś nowego i kolejna iteracja testów systemu.
Ale jak skończymy mam nadzieje że sie wszystkim przyda.
Zreszta w przyszłym tygodniu bedzie jakaś publikacja z tym związana.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Adam,

a ja zastanawiam się nad trafnością Waszych metod. Z wykresu można wywnioskować np.:
1) że Energy Boost jest najbardziej miękkim=amortyzowanym butem z tych w teście
2) że Nimbus jest bardziej amortyzowany niż Kayano
3) że Pegasus jest bardziej amortyzowany niż LunarGlide
4) że Faas 500 jest bardziej amortyzowany niż FreshFoam

Dobrze rozumiem?
Jeśli tak, to pytanie: czy powyższe stwierdzenia 1, 2, 3, 4 są prawdziwe?
A zatem Wasza metoda prowadzi do prawidłowych wniosków?

Nie przymierzałem tych wszystkich butów w celach sprawdzenia mojej własnej subiektywnej oceny amortyzacji, ale można to zrobić i sprawdzić trafność metody.
Pzdr,
Janek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Najlepiej użyć słowa "miękkości", nie amortyzacja. Bo amortyzacja rozne ma znaczenia.
Wiec wg naszej metody stwierdzenia są prawdziwe, poza tymi, na temat LunarGlide i Faas, (choc nie moge powiedzieć, że są nie prawdziwe, bo akurat w przypadku LunarGlide i Faaz użyliśmy nie nowe buty. Normalnie będą to tylko nowe buty, tutaj ponieważ to jeszcze nie są oficjalne pomiary nie mieliśmy ciśnienia z dochowaniem zasad porównywalnosci pomiaru.
Poza LunarGlide i Faas - co Ci sie nie zgadza? Wkładając stopę do których dwoch butów masz zupełnie przeciwne odczucia?
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

No to trzeba sprawdzić Nimbusa i Kayano. Ja nie przymierzałem ich ostatnio, więc nie wiem (na co dzień biegam w Asics Lyte 33). Można zrobić zaślepioną próbę i w ten sposób ocenić, który jest bardziej miękki. I najlepiej żeby kilka osób tak zrobiło. Adam zapraszam do nas do sklepu na testy. :)
Pzdr,
Janek
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mi się nie zgadza i to bardzo. Akurat jestem świeżo po zakupie butów i mam bezpośrednie porównanie z prób w sklepie pomiędzy Kayano a Energy Boost 2. Zdecydowałem się na Adidasy ale to mniej ważne. Kayano mierzyłem tylko z czystej ciekawości, bo akurat mieli rozmiar (przy 48 nie jest to takie oczywiste) i w porównaniu z Boostami były dużo bardziej miękkie i dawały uczucie tonięcia w bucie. Nawet jeśli w obiektywnych milimetrach Boost ugina się bardziej (tego nie wiem, tak rozumiem Wasze wyniki) to odczucie amortyzacji jest mniejsze a dynamiki buta większe.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zrób prosty test. Weź do ręki Kayano a do drugiej Boosta. I wciskaj kciuk w piete. No i nie mów, że Boost wyjdzie twardszy.

Janek, mozemy coś takiego zrobic.
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

właśnie ta "sprężystość" i dynamika moga powodowac zamieszanie - Kayano, Nimbus - są bardzo miękkie ale i totalnie wytłumiają uderzenie, prawie nic nie oddając a Boosty sa mieksze w nacisku ale maja energię zwrotną, czego nie ma żel używany przez Asics'a. To samo Pegasus i struktura ZOOM. Jednak coś oddaje,m GEL - tłumi i nieomal klei do podłoża.
Biegałem ostatnio w nich wszystkich LG6, P31, Nimbus15 i Boost2 - i boost jest najbardziej amortyzowany, ale daje troche poweru, Nimbus15 zabił mnie swą amortyzacją :), trudno było biegać i odkleić się od chodnika :).
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ