Jakie kijki do biegania na ultra.

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

U mnie recenzja kijków, z których sam obecnie korzystam. Nie miałem wielkiego porównania, bo to moja pierwsza para, ale starałem się wszystko wyciągnąć:
https://wluznejformie.wordpress.com/201 ... n-compact/
New Balance but biegowy
zahaim
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50
Życiówka w maratonie: 3:59:57

Nieprzeczytany post

O widzisz ja kupiłem te same kije i mam te same odczucia :-) Rączka zrobiła mi odcisk na łapie, poza tym naprawdę super waga i wytrzymałość. Co do skręcania ich na trasie ja robię taki "myk": środkową część zostawiam odkręconą na odpowiedniej długości przez cały bieg a skręcam tylko ostatnią część i przyczepiam je do plecaka. W ten sposób nie przeszkadzają ale też nie muszę myśleć o regulacji.
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dobra opcja, sprawdzę to następnym razem. Bo myślałem już nawet, żeby zrobić zaciski domowej roboty, które ułatwią sprawę ;-) Ale generalnie kijki godne polecenia. Nie wiem, czy znajdzie się coś ciekawszego w zestawieniu jakość/cena.
bartibartez
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystko o kijkach polecam przeczytać

http://www.pokonajastme.pl/black-diamon ... king-pole/
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

Z racji tego ze w tym roku bede debiutowal na dystansie ultra jeden bieg 50k teren gorski skalny 1400m do gory i OCC na UTMB . Postanowilem zakupic kjie mam dwie opcje
Mountain King Trail Blaze
Black Daimond Distance .
Oba modele wykonane z alu , glownym kryterium to maja byc lamane czy znacie jeszcze jakies inne kijaszki. Jak nie to co byscie wybrali .
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Szkoda taszczyć kije przez 50 km dla 1400-stu metrów przewyższenia.
Tak z ciekawości - co to za bieg?
Żeby biegać, trzeba biegać.
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ten bieg to Intro Ultra
http://www.digdeepraces.co.uk/PeakDistrict
Bardziej mi chodzi o OCC a na ten bieg w Uk bedzie 2 tyg przed OCC ,wiec chcialem wszystko przetestowac lacznie z kijkami.
Obrazek

Moje ciało jak maszyna
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam Black Daimond Distance. Użytkowo - bardzo fajne.
Zalety:
- lekkie (jak dla mnie, przez cały dzień ani przez chwilę nie ciążyły w rękach);
- aluminiowe;
- krótkie po złożeniu (wystarczająco);
- błyskawiczne składanie i ponowne rozkładanie "jednym ruchem" na YT można zobaczyć jak to działa.
Ewentualne wady:
- na stałe umocowany talerzyk, choć bardzo mały;
- końcówka widiowa wkręcana na gwint, wymiennie z końcówką z tworzywa.
To ostatnie może być też dla kogoś zaletą ale ja nie wiem, do czego miałbym używać końcówki plastikowej. Końcówki po wkręceniu blokują się za sprawą 3 wypustek na obwodzie (kija i końcówki). O ile końcówki plastikowe są dokładnie spasowane, to te wypustki na widiach (metalowe) mają troszkę inne wycięcie, przez co mam wrażenie, że trochę niszczą wypustki od strony kija. Niby dobrze mieć możliwość wymiany końcówek ale mam wrażenie, że te widie przeżyją dłużej niż same kijki. Na razie używałem ich przez 90 km i wydaje mi się, że od talerzyka w dół są trochę za bardzo zciachane.
Podsumowując, mogę polecić ze względu na walory użytkowe, ale o trwałość trochę się obawiam.

Teraz chyba każdy większy producent ma jakąś linię dla biegaczy. Nietrudno znaleźć. Z tych co znam tojeszcze: Leki, Gabel, Komperdell. Na pewno znajdziesz więcej.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

Skorzystam z obecnego wątku i zadam pomocnicze pytanie.

Bo mam jakieś tam kije (takie za 10 zł z Hi Teca) i może zdecyduję się pobiec z nimi jedne zawody.
Ktoś z Was potrafi wytłumaczyć jak prawidłowo biegać z kijami?
Na pewno dużo do powiedzenia będą mieli tutaj skialpiniści.
Chodzi mi o prawidłową technikę podbiegu (podejścia) tak, żeby optymalnie wykorzystać siłę rąk i optymalnie sobie pomóc.
I mówię tutaj o podbiegach w kontekście biegu ultra i nachylenia ok. 150 m na 1 km a nie verticala, gdzie na 3 km dystansu jest kilometr pionu :)

Dziękuję za pomoc ;)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To i ja podłączę się pod wątek.

W decathlonie kupi sie jakieś sensowne kije do 1-2 startów i treningów ?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@TriSzerpa
Ja staram się stosować technikę chyba z nordic walking.
Naturalnym wydaje się pracować lewą ręką razem z prawą nogą, ale pobkilkunastu godzinach byłem już tak zmęczony, że było to jiewykonalne. W ychodziło mi tylko prawa z prawą, lewa z lewą.

Nie wiem co jest w Decathlonie. To też zależy od tego, jakie masz wymagania.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 23:36 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bylem w sklepie bawilem sie Black Diamond i rewelacja , lekkie latwosc skladania, przyjemny wydluzony uchwyt ,dla porownania sprawdzalem model Leki nie pamietam jaki ale teleskopowe , i bylem zawiedziony rozlozenie bez problemu , ale zlozyc je spowrotem :echech: :echech: .Tak wiec kupuje Black Diamond .
Obrazek

Moje ciało jak maszyna
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przedłużony uchwyt to do biegania żadna zaleta. Do niczego nie potrzebny, tylko masę zwiększa.
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam Gabele trekkingowe składane teleskopowo. Gdy się zepsuł mechanizm blokujący to naprawili bez problemu na gwarancji (reklamacja u sprzedawcy). Tak więc serwis na plus.
Jeśli więc kije spełniają twoje wymagania, to firmę polecam. Istotnymi z mojego punktu widzenia są parametry: masa, długość po złożeniu, długość, regulacja długości (znacząco wpływa na masę), łatwość składania. Porównując je u różnych producentów będziesz miał obraz, w którym miejscu w stawce plasują się te Gabele.
ODPOWIEDZ